5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Preparate terapeutice cu castane: unguentul, uleiul si tinctura

Castanul este originar din sud-estul Europei si Asia Mica. Acesta infloreste la inceputul lunii iunie, iar toamna se formeaza intre 3 si 7 fructe (castane) independente, protejate de o „haina tepoasa”, ce se coc in luna octombrie.

Castanele sunt surse importante de vitamine si minerale si sunt de un real ajutor persoanelor ce sufera de astenie fizica si intelectuala, convalescentilor, batranilor si copiilor, avand efect energizant, antiseptic, tonic pentru sistemul muscular si nervos, antianemic, remineralizant. Totodata, coaja castanelor este antidiuretica, fiind bogata in tanin.

Iata, mai jos, cateva preparate terapeutice cu castane:

Unguent de castane

Acesta este remediul eficient in caz de varice, edeme dureroase, dureri la incheieturi, picioare grele, obosite si umflate, pentru brate, la infectii si mancarimi.

Unguentul de castane se prepara astfel:

Reteta 1-00 g castane decojite si maruntite se dau prin masina de tocat si se pun la uscat. Dupa ce s-au uscat, se macina mai fin, prin rasnita de cafea, apoi se cern, obtinandu-se faina de castane. Faina rezultata se amesteca cu 200 g untura de porc si 100 ml de ulei si se pun pe baie de apa. Cand preparatul s-a incalzit, se adauga 20 g de ceara de albine, si se lasa pe foc pana se topeste. Se ia de pe foc si se lasa putin la racit, apoi se adauga 2 linguri de miere de albine si 20 g tinctura de plante sau alcool de peste 70 de grade. Dupa ce s-a racit, se pune in borcane mici, la frigider. Unguentul de castane are termen de valabilitate de 3 luni.

Reteta 2– ai nevoie de: 30 ml tinctura de castane, 30 ml ulei de masline, 15 g lanolin, 4 g ceara, 10 picaturi ulei esential de lamaie si 20 picaturi ulei esential de chiparos sau ienupar(optional).

Uleiul de masline, ceara si lanolina se pun intr-un vas, pe baie de apa, sa se topeasca incet pana la 62 de grade.  Se omogenizeaza bine, apoi se scoate din apa si se lasa putin la racit. In alt vas se incalzeste tinctura de castane cam la aceeasi temperatura (60 grade) si se adauga incet, amestecand bine, continuu impreuna cu ceara si uleiul,  pana aproape de racire apoi se pune in cutiuta sterila.

Unguentul de castane se foloseste dimineata si seara. Se pastreaza la rece.

Se aplica de 3-4 ori pe zi, pe locul cu probleme.

Ulei de castane

Acesta se recomanda in cazul picioarelor obosite, grele, si ca tonic pentru corp.

Unguentul de castane se prepara astfel: 15-20 castane si 300 ml ulei de masline. Castanele cu coja, se taie marunt, se pun intr-un vas cu uleiul de masline incalzit la 40 -50 grade si se lasa minim 2 ore  amestecand din cand in cand. Se lasa peste noapte sa traga bine, iar a doua zi se filtreaza si se pune intr-o sticla inchisa, la loc intunecat. Optional, se pot adauga cateva picaturi de ulei esential de lamaie.

Tinctura de castane

Reteta 1- Tinctura de castane: 250 g castane cu coaja se adauga intr-un litru de alcool de 40 grade, care se lasa la macerat timp 2 saptamani. La final, se strecoara intr-o sticla inchisa la culoare.

Intern, se administreaza cate 10-15 picaturi pe zi in tratamentul trombozei si a varicelor.

Extern, se aplica in afectiuni hemoroidale, varice si flebite sau sub forma de frectii contra artrozelor la nivelul incheieturilor de la maini si picioare.

Reteta 2- Tinctura din flori de castane: florile de castane se pun intr-un borcan si se acopera cu alcool de 40 grade. Se lasa la macerat pentru 1 luna,  la un loc cald, ferit de soare si se agita zilnic. La final, se strecoara si se pastreaza la loc rece si intunecat. Aceasta se recomandata pentru  intarirea venelor sanguine si contra tusei.

Intern, se administreaza 2 ori pe zi, cate 10 -25 picaturi.

Extern, se maseaza zonele cu dureri reumatice, dureri de picioare sau boli ale venelor, hemoroizi si probleme de piele.

Reteta 3- Tinctura din scoarta de castan: 100 g scoarta macinata se adauga in 300 ml alcool 40 grade. Se lasa la macerat 2 saptamani, dupa care se strecoara si se administreaza cate 10-15 picaturi pe zi in tratamentul trombozei si a varicelor;

Atentie!

Preparatele terapeutice din castane nu trebuie asociate cu aspirina, deoarece pot avea efect anticoagulant, care cauzeaza sangerari excesive sau vanatai.  

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] In caz de febra, diaree, dizenterie si malarie se recomanda vinul din scoarta de castan: 50 g scoarta macinata se pun intr-un litru de vin alb; se macereaza timp de 1 saptamana, dupa care se strecoara. Se consuma cate un paharel inainte de mese. Contra hemoroizilor, obezitatii si a congestiilor pelviene (la femei), se recomanda decoctul de castan: 40-50 g scoarta uscata si macinata de castan se pun intr-un litru de apa. Se fierbe 3 minute, apoi se infuzeaza 5 minute. Intern, se beau 2-3 cesti pe zi. Extern, se utilizeaza ca bai locale, avand rol anestezic si astringent. Vezi si: Preparate terapeutice cu castane: unguentul, uleiul si tinctura […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole