Prazul. Proprietati si indicatii terapeutice

Folosim adesea prazul la prepararea multor mancaruri, dar acesta poate fi administrat si in scop terapeutic, deoarece contine numeroase substante cu rol vindecator. De-a lungul timpului, mai multi terapeutii au descoperit ca prazul este un bun remediu in peste 50 de afectiuni acute si cronice.

Ce proprietati are prazul:

Prazul contine in jur de 90% apa, hidrati de carbon, proteine, glucide, lipide, glucoza, fructoza, zaharoza, grasimi, esenta sulfo-azotata, mucilagii, celuloza, vitaminae (B, C, K, PP, B6), minerale (fier, calciu, fosfor, clor, magneziu, zinc, sodiu, potasiu, mangan, sulf, siliciu), fibre alimentare, polifenoli, ulei volatil si saponine.

Datorita acestor substante, prazul are efect antiseptic, laxativ, tonic al sistemului nervos, digestibil, constructor si diuretic uric (apa in care se fierbe prazul are proprietati abile – 1 litru pe zi, timp de 3 saptamani are efect diuretic).

Ce indicatii terapeutice are prazul:

Intern, prazul este indicat in:

  • Dispepsii
  • Anemie
  • Reumatisme, artrita, guta. Prazul are o mare capacitate de a elimina acidul uric si astfel este foarte bun pentru persoanele care sufera din cauza gutei sau a artritei.
  • Afectiuni urinare
  • Azotemie, insuficienta renala
  • Obezitate. Prazul ajuta la scaderea in greutate si lupta impotriva obezitatii, deoarece are un continut redus de calorii si nu contine grasimi. Prazul este un supresor natural al apetitului. Continutul ridicat de fibre va suprima foamea oferind un sentiment de satietate. Ambele fibre solubile si insolubile prezente in praz regleaza activitatea intestinala si reduc balonarea.
  • Ateroscleroza. Totul se datoreaza continutului mare de compusi sulfurati care distrug grasimile de sub piele.
  • Imbunatateste circulatia sangvina si scade tensiunea arteriala, avand un efect asemanator celui pe care il are aspirina.

Se poate consuma crud, in supe, decoct sau radacini pisate, puse in lapte (vermifug) sau, in caz de azotemie, 30 g de radacini macerate 10 zile intr-un litru de vin alb; se bea cate un pahar, in fiecare dimineata.

Extern, prazul este indicat in:

  • Abcese: se face o pasta obtinuta din suc de praz si miez de paine (grabeste colectarea);
  • Furuncule: se folosesc cataplasme cu portile albe ale prazului, zdrobite in putina apa, pentru obtinerea unei paste;
  • Retentie de urina si a cistitelor: se fierb la foc domol sase fire de praz acoperite cu ulei de masline. Se aplica pe partea de jos a abdomenului, calde;
  • Hemoroizi
  • Bataturi si intarituri: se pune la macerat, in otet, timp de 24 de ore, o frunza de praz; se aplica noaptea cu partea umeda. Se repeta, daca este nevoie;
  • Intepaturi de insecte: cu o capatana de praz, taiata in doua, frecati bine;
  • Plagi: frunza de praz constituie un pansament antisepic si cicatrizant;
  • Ingrijirea tenului: suc de praz combinat cu lapte (in lotiuni contra rosetilor si a eruptiilor fetei).

Vezi si: Antioxidantii si rolul lor in sanatatea organismului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...