0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Porumbarul. Ce proprietati au fructele si florile acestui arbust salbatic

Porumbarul este un arbust salbatic, cu ramuri spinoase, o ruda salbatica a prunului, cu flori albe si fructe mici sferice, de culoare neagra-vinetie. Porumbarul face parte dintre arbustii care infloresc printre primii dupa topirea zapezii. Acesta creste de la campie pana sus, in zona montana, la peste 1400 de metri inaltime si poate fi vazut la marginea padurilor, a drumurilor si a terenurilor cultivate, in zonele calcaroase, alaturi de alun si meces.

Atat florile, cat si fructele (porumbe) acestui arbust pot fi folosite in scopuri medicinale. Ele au proprietati astringente, antioxidante, diaforetice (induce transpiratia), depurative (eliminarea impuritatilor), febrifuge (reduc febra), laxative, stomahice si diuretice.

Iata ce efecte terapeutice are porumbarul:

Florile au actiune usor laxativa, diuretica si sedativa, calmand durerile. Unii autori le atribuie proprietati diuretice si depurative datorita compusilor flavonici (kemferol si quercetin ). Cu alte cuvinte, florile de porumbar ajuta la purificarea sangelui si la detoxifiere prin indepartarea impuritatilor din fluidele corpului. Totodata, ceaiul din flori de porumbar previne guta si reumatismul.

Fructele contin zaharuri, acizi organici, saruri de calciu si magneziu, vitamina C. Se folosesc ca tonifiante ale stomacului (combate diareea, vindeca dispepsiile si reduc balonarea, mai ales la copii). In diferite boli de rinichi si vezica aduc ameliorare, datorita proprietatii lor diuretice si antiseptice. Se recomanda ca dezintoxicant in uremie, guta si artritism, relateaza farm. Corneliu Constantinescu.

Ceaiul de flori si fructe se intrebuinteaza in tusea convulsiva. Ceaiul de flori se prepara prin infuzie, iar cel din fructe prin decoctie. Se beau doua-trei ceaiuri pe zi, preparate dintr-o lingurita de flori sau fructe cu 250 grame de apa.

Datorita proprietatilor expectorante, florile de porumbar sunt eficiente in tratamentul bolilor tractului respirator. Acestea pot lupta cu raceala si tusea.

Alte intrebuintari ale porumbarului

-Sucul din fructele de porumbe necoapte este utilizat in spalatorii.

-Seva din scoarta de porumbar este folosita pentru a face cerneala.

-Ramurile de porumbe pot fi impletite si se pot crea forme interesante cu ajutorul lor, ca de exemplu bastoane.

-Lemnul este utilizat adesea si pentru foc, deoarece arde incet si nu face mult fum.

Canella sau „scortisoara salbatica” – beneficii si utilizari

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole