13.2 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Planta de tamaie. Ce trebuie sa stii despre ea si cum se ingrijeste

Planta de tamaie (Plectranthus madagascariensis sau Plectranthus coleoides marginatus) sau tantarica, cum mai este cunoscuta, este o planta decorativa, cu un miros placut si discret de tamaie, de unde provine si denumirea. Planta nu trebuie confundata cu tamaia pe baza de rasina, chiar daca este o planta din care se extrag componentele aromei.

Planta este originara din regiuni precum Australia, Africa sau India si este apreciata atat pentru decorul placut asigurat de fruzele sale bicolore, cat si pentru mirosul sau, care alunga insectele mici (musculite, tantari). Totodata, din frunzele si tulpinile sale se extrag componente folosite la prepararea tamaiei aromatizante. 

Vezi si: Ingrijirea trandafirilor pe timp de vara. Lucrari de toaletare si inmultire

Daca si tie iti place, iata cum sa o ingrijesti:

Planta de tamaie – Cum se ingrijeste

-In primul rand, trebuie sa stii ca est o planta ce se adapteaza usor. Iubeste atat umbra, cat si spatiile insorite, iar in conditiile adecvate, poate atinge pana la 50 cm inaltime intr-un ritm accelerat, fiind potrivita pentru terase sau interiorul locuintei.

-Planta de tamaie suporta temperaturi variate, dar intervalul ideal este intre 15 si 23 de grade C. Fiind o planta tropicala, se recomanda ca pe timp de iarna sa fie bagata in casa (iarna se poate pastra la o temperatura intre 13-15 grade C).  

-Planta infloreste primavara, in luna mai, avand flori mici albe in varful lastarilor.

-Necesita un substrat bine drenat. Se poate folosi chiar si compost de casa sau ingrasamant lichid. Nutrientii necesari sunt turba, fibrele de cocos, perlitul si humusul creat de rame.

-Se uda si se fertilizeaza normal. In zilele calduroase, se uda mai des pentru ca absoarbe mai mult apa. Solul trebuie sa aiba o umiditate constanta, fara sa balteasca. O udare excesiva poate duce la aparitia ciupercilor.

-Pentru a o inmulti, planta poate fi si butasita. 

-Tunderea se face la inceputul primaverii sau cand atinge o inaltime prea mare. In principiu, se indeparteaza ramurile vechi, frunzele si florile ofilite, avand grija de lastarii noi.

  Vezi si: Tratamente vindecatoare cu acid boswellic, substanta activa din tamaie

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole