5.2 C
București
marți, februarie 27, 2024

Piretrul, planta cu efect insecticid. O salvare pentru orice cultura

Piretrul (Pyrethrum cinerariaefolium) este o planta perena, erbacee, cu flori albe frumoase, ce apar in lunile iunie-iulie. Planta este originara din Croatia si iubitoare de uscaciune si lumina. In prezent, planta se cultiva in foarte multe tari datorita piretrinelor obtinute din flori, care sunt utilizate ca insecticid.

 

In Romania, se cultiva in Dobrogea si sudul tarii, pe soluri nisipoase sau calcaroase.

In scop medicinal, se recolteaza florile si varfurile tinere cu flori si frunze. Florile au in compozitia lor piretrine I si II (in cantitate de 70%), cinerine I si II (aprox. 20%) si jasmoline I si II (mai putin de 10%), substante minerale (6-8%), mici cantitati de ulei volatil, tatasterol (o triterpena), piretrozina (o lactona sescviterpenica amara), colina si stachidrina, lipide, rezina, etc. Totusi, componentii principali sunt piretrinele.

Piretrul, planta cu efect insecticid

Centrul galben al plantei contine o toxina naturala care este un insecticid puternic. Pentru oameni, floarea este inofensiva, dar pentru insecte este mortala. Toxina din centrul florii poate ucide in cateva secunde.

Piretrina I este de 2,5 ori mai toxica decat piretrina II. Cinerinele au actiune asemanatoare cu a
piretrinelor, dar sunt de doua ori mai putin toxice.

Piretrul a fost prima data descoperit in Persia, in anul 400 i.Hr. Piretrina, ingredientul activ din planta poate fi extrasa si utilizata pentru a crea insecticide naturale pe care fermierii sa le pulverizeze pe culturi pentru a le proteja de acarieni, furnici si afide, fara a dauna sanatatii nimanui. De asemenea, multi oameni isi freaca vitele cu unguente cu piretrina pentru a respinge mustele si capusele. Aceasta substanta paralizeaza daunatorii atacandu-le sistemul nervos central. De exemplu, daca pulverizezi o insecta cu piretru, dupa 30 de secunde moare.

Asadar, cultivarea plantei langa casa ta poate fi suficienta pentru a respinge mustele purtatoare de paraziti.

In prezent, piretrina a devenit un instrument puternic in lupta globala impotriva bolilor transmise de tantari, cum ar fi malaria. Fabricate in discuri in forma de spirala cunoscute sub numele de bobine de tantari, ele emit un invelis de fum ca tamaia, care respinge tantarii, dar este inofensiv pentru oameni. Asadar, piretrul poate fi considerat cel mai important insecticid din lume. Acesta este natural, organic si nu are efecte asupra mediului.In plus, este si usor de utilizat.

Florile pot fi recoltate la fiecare doua saptamani, generand astfel si un venit stabil pentru cultivatori aproape pe tot parcursul anului.

Atentionari!!!

Trebuie sa stii despre aceasta substanta ca nu este selectiva, adica actioneaza pe un spectru larg, afectand o gama larga de insecte, inclusiv albine, buburuze si multe alte insecte benefice.  

De regula, piretrul se gaseste sub forma lichida sau chiar spray. Solutia trebuie distribuita prin pulverizarea plantelor pe care se gasesc insecte daunatoare. Sfatul este sa aplici seara, deoarece soarele face ca molecula sa dispara. Piretrul actioneaza prin contact si nu traverseaza tesuturile plantei.

Piretrul, planta care combate parazitii intestinali

Planta este utilizata si pentru combaterea parazitilor intestinali la om si animale, dar si contra raiei si paduchilor lati.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole