Piciorul cocosului argintiu (Ranunculus aconitifolius L.) este o planta ce se gaseste in zona muntilor din Europa Centrala si de Sud. Florile acestei plante se aseamana cu cele de capsuni.
Pe vremuri, planta era folosita in reumatismul, guta si boli de piele, dar in prezent, aceasta nu mai joaca niciun rol in medicina bazata pe plante. Piciorul cocosului argintiu are efect toxic (cu efect laxativ si viermicid), desi nu la fel de puternic ca alti membri ai acestei familii.
Extern, se foloseste doar partea aeriana a plantei, care se colecteaza din martie pana in septembrie. Aceasta contine anemonina, taninuri, protoenemonina, saponine si taninuri.
Iata ce efecte secundare are planta daca este utilizata intern: otravire si iritarea pielii.
–In trecut, planta proaspătă era fiartă în lapte și folosită in caz de viermi și ca laxativ. Specialistii recomanda sa nu mai folositi acest remediu, deoarece exista risc de otravire.
-Tot in trecut, planta zdrobita era folosita sub forma de comprese in caz de reumatism, guta și boli ale pielii. Astazi, specialistii nu mai recomanda acest remediu, deoarece pielea devine iritata si formeaza blistere.
Vezi si:
Iarba neagra, o planta excelenta pentru afectiunile tractului urinar si prostata
Floarea de colt, planta alpina cu puteri tamaduitoare
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] mai este cunsocuta si sub denumirea populara de „piciorul cocosului argintiu“, dar sub aceasta denumire se gasesc mai multe specii de plante spontane asemanatoare intre ele, […]