Peyote cactus este un cactus de dimensiuni mici, originar din Mexic, care a fost folosit timp de secole de nativii americani ca element medicinal si halucinogen. Peyote este o forma puternica de mescalina (un alcaloid psihedelic de origine naturala), cu un gust foarte amar. Mai precis, peyote cactus este cel mai bine cunoscut ca un drog psihedelic care ofera utilizatorilor sai viziuni mistice, dar care poate fi flosit si ca medicament in anumite afectiuni.
!!!Utilizarea acestei plante este ilegala in multe tari.
Istoricii si arheologii sustin ca acesti cactusii psihedelici au fost folositi de nativii americani ca parte a ceremoniilor religioase de mii de ani. Totusi, mescalina a fost identificata ca ingredient activ in cactusi abia in anul 1897 de catre omul de stiinta german Karl Heffter. Acesta a fost primul care a fost numit „pichonaut” datorita dorintei sale de a-si testa substantele chimice nou descoperite pe el insusi.
Mai tarziu, in 1919, a fost sintetizat pentru prima de chimistul austriac Ernst Späth. Oamenii de stiinta din acea perioada au fost fascinati de peyote si mai ales de mescalina, spunand ca aceasta nu se comporta previzibil ca alte droguri: unele persoane aveau experiente extatice, altii de cosmar. A fost primul exemplu de substanta psihedelica, iar cercetatorii s-au concentrat pe halucinatiile vizuale pe care le producea. Zeci de subiecti experimentali si-au descris si si-au inregistrat halucinatiile, iar artistilor li s-a administrat mescalina si au fost rugati sa deseneze si sa picteze ce vedeau.
Psihiatrii au observat ca efectele plantei erau similare pe alocuri cu simptomele unei psihoze – halucinatii, iluzii, paranoia, pierderea identitatii – si au spus ca tulburarile mintale, precum schizofrenia, ar putea fi cauzate de o substanta chimica similara cu mescalina produsa de creier.
In anii 1950, planta a fost folosita mult in cercetarile clinice, dar in 1960, aceasta teorie psihomimetica a fost abandonata, iar mescalina a fost inlocuita de LSD, care producea efecte similare in doze mult mai mici.
Iata cele mai cunoscute beneficii ale cactusului halucinogen:
-Anxietate. Peyote cactus poate ajuta pacientii care sufera de anxietate. Un studiu efectuat in 2013 a aratat ca utilizarea mescalinei sau peyote pe viata a fost legata in mod semnificativ de o rata mai scazuta de agorafobie, o tulburare de anxietate in care pacientii percep mediul inconjurator ca fiind amenintator.
-Poate ajuta la diminuarea gandurilor de sinucidere si poate creste buna dispozitie. Cercetatorii de la Universitatea din Alabama au descoperit ca medicamentele psihedelice precum peyote ar putea ajuta la reducerea ratelor de sinucidere. Totodata, folosind datele de la National Survey on Drug Use and Health, echipa de cercetare a descoperit ca cei care au folosit un medicament psihedelic cel putin o data in viata au scazut gandirea suicidara in ultimul an.
-Se crede ca peyote ii face pe oameni mai fericiti prin stimularea productiei de serotonina.
-Este utilizat adesea persoanelor care se confrunta cu probleme de sanatate mintala.
-Este folosit pentru a ajuta alcoolicii sau persoanele care sufera de alte dependente.
-Poate fi folosit local pentru a reduce durerea cauzata de un dinte rau sau mici rani. De asemenea, ajuta la atenuarea disconfortului cauzat de fracturile osoase si de leziuni mai grave.
Peyote cactu – Cat dureaza efectul mescalinei
Efectele halucinogene ale mescalinei pot dura mai mult pentru unii oameni si mai putin pentru altii, deoarece conteaza inaltimea, greutatea, starea psihica in care se afla persoana, consumul anterior de droguri. Totusi, mescalina poate dura intre 10 si 20 de ore, iar efectele incep sa apara dupa doua ore de la administrare, iar halucinatiile si alte reactii vor fi prezente timp de aproximativ 12 ore.
Care sunt reactiile:
Dupa cum am spus si mai sus, mescalina are efecte similare cu alti halucinogene, cum ar fi LSD si psilocibina, si anume:
- experiente psihedelice
- perspective modificate
- sentimente pozitive
- stari emotionale intensificate
- halucinatii (acestea poti fi pozitive sau negative, in functie de starea psihica a utilizatorului inainte de a lua substanta)
- poate provoca sinestezie, o amestecare a simturilor in care utilizatorii pot simti ca vad sunet sau aud culoarea
- poate induce dureri de cap, varsaturi si anxietate la unii utilizatori
Care sunt riscurile:
- Riscuri pentru sanatatea fizica
- Dureri de cap
- Greata si varsaturi
- Ameteala
- Cresterea ritmului cardiac
- Diaree
- Riscuri pentru sanatatea mintala (in functie de starea persoanei inainte de administrarea plantei, pot exista viziuni terifiante si reactii emotionale dureroase, facandu-i pe oameni sa se raneasca singuri – mescalina denatureaza perceptia utilizatorului asupra lumii din jurul lor, ceea ce poate duce la accidente si raniri).
!!!Desi utilizarea mescalinei nu este tolerata in nicio circumstanta, daca cineva foloseste medicamentul, este sfatuit sa o faca cu o persoana de incredere si cu experienta in dozarea si manipularea acestei plante puternice.
Oamenii pot ingera mescalina in mai multe moduri: mancarea coroanelor uscate ale cactusului, fierberea lui pentru a face ceai si luarea de capsule. O doza exacta este dificil de cuantificat, deoarece plantele in sine variaza ca potenta atunci cand o persoana le culege. Odata ce o persoana o ingereaza, corpul absoarbe mescalina destul de repede.
Vezi si: Coca-Cola. Ce trebuie sa stiti despre aceste plante controversate
Vezi si: Aspirina. Ce beneficii si efecte adverse are
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: