Multi dintre noi au obiceiul de a-si incepe ziua cu o ceasca de cafea, pentru un plus de energie in activitatile de peste zi. Din lipsa de timp, ne multumim mai mereu cu o cafea luata rapid de la un automat sau facuta acasa la un aparat. Ei bine, medicii atrag atentia ca acest obicei este periculos.
Specialistii spun ca aceste aparate de cafea, daca nu sunt curatate frecvent, pot dezvolta niveluri ridicate de bacterii si mucegai. Acesta fiind si motivul pentru care cunoscatorii aleg sa prepare cafeaua la ibric.
„Sunt destule bacterii care s-ar putea transmite, de exemplu stafilococul auriu, salmonella, E-coli. Daca nu le curatam, apa pe care o punem ajunge sa fie contaminată tocmai in recipientele respective„, declara Adrian Marinescu, medic primar infectonist.
Medicii si specialistii din industria cafelelor spun ca un aparat de espresso trebuie curatat cu mare atentie si dezinfectat. De exemplu, aparatul de facut espresso trebuie sters cu o carpa speciala si nu clatit, asa cum multi sunt tentati sa o faca.
In urma unui control de rutina, cei de la ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) au aflat ce contine de fapt cafeaua de la automat. De regula, acestea sunt alimentate din bidoane, iar etichetele care ar trebui sa avertizeze consumatorii asupra continutului sunt indescifrabile. Un pahar de espresso de la automat contine 100 mg cofeina, adica jumatate din aportul zilnic admis pentru un adult. Insa o problema si mai grava este ca automate se foloseste cafea solubila, instant, care se resoarbe din organism de cinci ori mai greu in comparatie cu cafeaua macinata din boabe.
Astfel, consumata zilnic sau in cantitati mari, aceasta cafea poate duce la afectiuni precum iritarea esofagului si a stomacului, gastrite, litiaza renala si tulburari ale tranzitului intestinal.
Medicii recomanda iubitorilor de cafea sa incerce sa caute aparatele care macina boabele de cafea pe loc sau, cel mai bine, sa prepare singuri cafeaua, la ibric, din boabe macinate.
Vezi si:
Sfaturi utile pentru o cafea espresso de calitate
Energie pentru intreaga zi. Care sunt beneficiile unei „portii” de cafea
Cafeaua verde – cum se prepara si care sunt beneficiile
Cafeaua de cicoare si efectele sale asupra organismului
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: