Perele (Pyrus communis) contin cam 79-87% apa, 8-15% zaharuri, 0.1-0.6 acizi organici, proteine, provitamina A, saruri minerale, celuloza enzime si este recomandata mai ales in afectiuni ca: astenie, surmenaj, reumatism, guta, artrism, litiaza urinara, TBC, colici biliare, cancer, diaree, dischinezie biliara, febra, fisuri anale, hemoroizi.
Para, originara din Asia
Banuindu-se ca este originar din Asia Occidentala, parul si-a facut aparitia in Europa inca din epocile indepartate. Parul este unul dintre arborii cei mai cultivati in lume. Para este hranitoare, laxativa si diuretica, la fel ca si marul, ea are calitati deconstipante. Ea este bogata in vitaminele A, B, C si contine fier, magneziu, potasiu si lupta impotriva artritei si reumatismului, caci acidul tanic si potasiul pe care le contine lupta la dizolvarea acidului uric pe masura ce se formeaza.
Lapte de para pentru uz cosmetic
Curatati si stoarceti o para. Adaugati un iaurt, apoi o jumatate de lamiie. Mestecati bine si puneti aceasta compozitie intr-un recipient de sticla. Puneti-va laptele rezultat la frigider si utilizati-l ca demachiant obisnuit, dar folositi-l repede!
Principalele proprietati ale perelor: energetice, anti anemice, diuretice, depurative, sedative, antiputride, urolitice, vitaminizante, stomahice, laxative.
Cateva retete cu pere
Decoct de pere uscate. Aveti nevoie de: 50 de gr pere uscate si un litru de apa. Perele uscate se fierb vreme de o ora in litrul de apa, de preferat plata sau de izvor. Se lasa la racit si se bea, fiind o bautura energetica, racoritoare, diuretica, ce scade febra si reduce constipatia.
Compot de pere. Aveti nevoie de:
- 7-8 pere,
- 4-5 litri de apa,
- 500 de grame de miere sau zahar brun,
- 2 cuisoare, scortisoara sau alte condimente preferate.
Se spala perele bine si se taie felii. Se pun la fiert in 4-5 l de apa. Dupa ce a fiert 15-20 de minute, se da laoparte de pe foc si se adauga cuisoarele si mierea sau zaharul. Se amesteca bine si se adauga scortisoara dupa gust.
Infuzii si sucuri
– Infuzia cojilor a doua pere, timp de un sfert de ora are efecte diuretice.
– Frunzele de par utilizate in decoct (100 de grame la jumatate de litru de apa) sunt diuretice si sunt recomandate in caz de cistita.
– Pentru a obtine un suc de fructe savuros, taiati patru mere si doua pere in bucati si introduceti-le in storcator. Acestui amestec adaugati-i si un pic de suc de lamaie.
Vezi si:
Fructele uitate ale toamnei. Ce beneficii au: coarnele, porumbele si dracila
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: