25.3 C
București
marți, septembrie 10, 2024

Pelinul si potentialul sau terapeutic in tratarea cancerului – Ce spun studiile

Pelinul (Artemisia absinthium), o planta cunoscuta de secole pentru proprietatile sale medicinale, a captat atentia cercetatorilor in ultimele decenii datorita potentialului sau terapeutic in tratarea cancerului. Desi utilizarile traditionale ale pelinului au fost legate de tratarea afectiunilor digestive si a infectiilor parazitare, studiile recente sugereaza ca pelinul ar putea avea efecte promitatoare impotriva unor forme de cancer. Acest articol exploreaza ce spun studiile stiintifice despre potentialul pelinului in oncologie.

In scop terapeutic, pelinul poate fi folosit fie proaspat, fie uscat. Toate partile sale aeriene (tulpina, frunze și flori) au utilizari medicinale, iar ceaiul este consumat in mod obisnuit pentru o serie de afectiuni.

Uleiul esential este extras din frunze si varfuri inflorite prin distilare cu abur.

Un studiu al uleiului esential de Artemisia absinthium a constatat ca acesta contine cel putin 28 de componente reprezentand 93,3% din ulei. Componentele principale sunt β-pinena (23,8%) si β-tujona (18,6%).

*Thujona este substanta chimica potential otravitoare gasita in pelin. Distilarea plantei in alcool creste concentratia de tuyona, ceea ce face ca absintul sa fie un lichior de alegere atat de discutabil.

*Cel mai bine este sa folosesti pelinul sub forma uscata, deoarece contine putina, sau chiar deloc, tuyona. Reteta de ceai de pelin: Intr-o cana cu apa clocotita se adauga o jumatate de lingurita pana la o lingurita de pelin uscat sau proaspat si se lasa la infuzat de la cinci pana la 15 minute. Ceaiul de pelin trebuie luat neindulcit pentru a avea cel mai bun efect, dar poti contracara amaraciunea adaugand menta uscata sau anason.

Compusii biologic activi ai pelinului includ:

  • acetilene (ester trans-dehidromatricaria, eteri trans-spiroketalenol C13 si C14 si altii)
  • acid ascorbic (vitamina C)
  • azulene (chamazulen, dihidrochamazulen, bisabolen, camphene, cadinene, sabinene, trans-sabinilacetat, phelandrene, pinene si altele)
  • carotenoide
  • flavonoide (quercitin 3-glucozid, quercitin 3-ramnoglucozid, spinacetin 3-glucozid, spinacetin 3-ramnoglucozid si altele)
  • lignine (diayangambin si epiyangambin)
  • acizi fenolici (p-hidroxifenilacetic, p-cumaric, clorogenic, protocatecuic, vanilic, siringic si altii)
  • taninuri
  • tuyona si izotujona
  • lactone sesquiterpenice (absintin, artabsin, anabsintin, artemetin, artemisinin, arabsin, artabin, artabsinolides, artemolin, matricin, izoabsinth si altele)

Ce spun studiile despre pelin si potentialul sau terapeutic in tratarea cancerului:

1. Pelinul si artemisinina: componenta activa

Cercetarile asupra pelinului s-au concentrat in principal pe artemisinina, un compus bioactiv extras din Artemisia annua, o specie inrudita cu pelinul (Artemisia absinthium). Artemisinina este cunoscuta in principal pentru eficienta sa in tratarea malariei, dar studiile recente au demonstrat ca aceasta ar putea avea si efecte anticancerigene.

Artemisinina si derivatii sai, cum ar fi dihidroartemisinina, au capacitatea de a induce moartea celulara programata (apoptoza) in celulele canceroase. Un studiu publicat in Cancer Letters a aratat ca artemisinina poate reduce semnificativ proliferarea celulelor canceroase si poate induce apoptoza in diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san, colon si leucemie.

2. Mecanismele de actiune impotriva cancerului

Studiile sugereaza ca artemisinina si derivatii sai afecteaza celulele canceroase prin mai multe mecanisme. Unul dintre cele mai notabile mecanisme este generarea de specii reactive de oxigen (ROS), care provoaca stres oxidativ si leziuni celulare in celulele canceroase. Deoarece celulele canceroase au un nivel ridicat de fier, ele sunt mai susceptibile la efectele oxidative ale artemisininei. Artemisinina interactioneaza cu fierul si genereaza ROS, ceea ce duce la distrugerea celulelor canceroase.

De exemplu, cercetatorii dintr-un studiu din 2012 au testat mostre de celule canceroase de san si celule de sân normale care au fost tratate pentru a maximiza continutul lor de fier. Celulele au fost apoi tratate cu o forma solubila in apa de artemisinina, un extract de pelin.

Rezultatele au fost destul de impresionante. Mai exact, celulele normale au prezentat putine schimbari, dar in decurs de 16 ore, aproape toate celulele canceroase au murit, cu doar cateva celule normale ucise.

Bioinginerul Henry Lai crede ca, deoarece o celula de cancer de san contine cu cinci pana la 15 receptori mai multi decat in ​​mod normal, absoarbe fierul mai usor si, prin urmare, este mai susceptibila la atacul artemisininei. 

Acest lucru face din pelin o terapie potentiala impotriva cancerului si o planta promitatoare pentru tratamentul cancerului, potrivit cercetatorilor. De fapt, s-a descoperit că medicamentele de tip artemisinin induc moartea celulelor tumorale si s-a dovedit ca detin activitate anti-proliferativa asupra liniilor de celule canceroase.

3. Studii preclinice si clinice

Mai multe studii preclinice, realizate pe culturi celulare si modele animale, au demonstrat eficienta artemisininei in reducerea cresterii tumorilor si in distrugerea celulelor canceroase. De exemplu, un studiu realizat pe soareci cu cancer de san a aratat ca artemisinina a redus dimensiunea tumorilor si a prelungit supravietuirea animalelor tratate.

In ceea ce priveste studiile clinice, acestea sunt inca limitate, dar exista cateva rezultate promitatoare. Un studiu pilot efectuat in Vietnam pe pacienti cu cancer colorectal a raportat ca artemisinina administrata oral a avut efecte benefice in reducerea dimensiunii tumorilor si in imbunatatirea calitatii vietii pacientilor. Cu toate acestea, cercetarile clinice mai ample sunt necesare pentru a confirma eficacitatea si siguranta artemisininei si a altor derivati ai pelinului in tratarea cancerului.

4. Pelinul si combinatiile terapeutice

O directie interesanta de cercetare este utilizarea artemisininei in combinatie cu alte tratamente anticancerigene, cum ar fi chimioterapia si radioterapia. Studiile preclinice au aratat ca artemisinina poate potenta efectele chimioterapiei si poate reduce rezistenta la tratament a celulelor canceroase.

De exemplu, un studiu publicat in Journal of Cancer Research and Clinical Oncology a demonstrat ca combinatia dintre artemisinina si doxorubicina, un medicament chimioterapic comun, a avut un efect sinergic in distrugerea celulelor canceroase din san.

5. Consideratii si perspective viitoare

Desi rezultatele studiilor sunt promitatoare, este important de mentionat ca utilizarea pelinului sau a artemisininei in tratarea cancerului nu ar trebui sa fie facuta fara supravegherea unui specialist. Majoritatea studiilor au fost realizate in conditii controlate, iar dozele si formularile optime pentru tratamentul cancerului nu sunt inca stabilite pentru uzul clinic larg.

In plus, este necesara o cercetare suplimentara pentru a intelege mai bine interactiunile artemisininei cu alte medicamente si posibilele efecte secundare pe termen lung. De asemenea, artemisinina si derivatii sai ar putea avea efecte diferite asupra diverselor tipuri de cancer, ceea ce subliniaza importanta unor studii personalizate si directionate.

Vezi si: Pelinul negru. Indicatii terapeutice si metode de preparare

Vezi si: Vinul de pelin, un bun remediu pentru „bila lenesa”

Vezi si: Beneficiile pelinitei (Artemisia Annua) depasesc oare riscurile sale? Ce spun studiile

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole