7.6 C
București
duminică, noiembrie 3, 2024

Pelinul, insecticidul natural de care orice gradina are nevoie

De-a lungul timpului, pelinul a avut o gama foarte larga de intrebuintari datorita proprietatilor lui aromatice si medicinale. Inca din Antichitate, aceasta planta era utilizata ca insecticid, inclusiv impotriva infestatiilor cu molii si purici. Iata, asadar, de ce pelinul este considerat insecticidul natural de care orice gradina are nevoie.

Pelinul este considerat cel mai puternic tonic amar din tara noastra. Efectele terapeutice deosebite ale pelinului se datorează substantelor active din compozitie: minerale (calciu, fier, fosfor), acid ascorbic, vitamina B6 si principiilor amare- uleiul eteric pe care-l contine.

Daca va doriti o gradina sanatoasa, atunci insecticidele naturale trebuie sa fie prima alegere. Cea mai buna calitate a acestora este faptul ca nu sunt periculoase pentru om, plante si sol. Acestea pot fi folosite atunci cand infestarea s-a produs sau se pot aplica in mod preventiv.

Pelinul, insecticidul natural pentru agricultura ecologica

Mirosul patrunzator al pelinului constituie un insecticid eficient pentru alungarea furnicilor, moliilor si puricilor. Iata mai jos cateva retete simple de preparare a insecticidului cu pelin:

-Pentru a prepara insecticidul, ai nevoie de 50 g pelin uscat si maruntit groscior si 200 ml apa. Intr-un vas, se pune la macerat planta in 200 ml apa fiarta, timp de 2 zile. La final, se stoarce si se filtreaza, iar extractul rezultat se amesteca cu 10 litri de apa. Cu insecticidul rezultat se stropesc pomii sau legu­mele in perioadele de apa­ritie a daunatorilor.

-O alta metoda practica este plantarea pelinului in jurul live­zilor cu pomi fructiferi sau al gradinilor de zarzavat. Rezultate foarte bune se obtin cu aceasta tehnica si in combaterea gandacului de Colorado, la cartof si vinete.

-Insecticid cu ceai de pelin contra afidelor, omizilor, furnicilor etc. Acesta se prepara din 250 g frunze de pelin si 2 litri de apa. Se fierbe planta in apa, iar dupa racire se strecoara. Ceaiul se pune intr-o sticla cu pulverizator si se adauga si 1 lingurita de sapun. Cu solutia obtinuta se stropeste direct asupra daunatorilor daca este posibil.

Vezi si articolul Pelinul, planta amara care iti indulceste sanatatea

Sfat!

Aplicarea insecticidelor nu se face pe vreme insorita deoarece poate cauza arsuri plantelor. Dimineata devreme sau seara este timpul potrivit pentru stropit.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole