26 C
București
duminică, martie 31, 2024

Patlagina, remediul natural pentru ulcerul stomacal si cel varicos

Patlagina (Plantago major) este o planta cunoscuta de secole pentru proprietatile sale vindecatoare. Cu frunzele sale verzi si flori mici, aceasta planta modesta ascunde puteri terapeutice remarcabile. De exemplu, studiile au aratat ca planta poate fi benefica in tratarea unor afectiuni precum ulcerul stomacal si cel varicos, oferind o alternativa naturala si sigura la anumite tratamente conventionale.

Patlagina este una dintre cele mai comune buruieni de gazon. Aceasta poate da dureri de cap celor care viseaza la un gazon perfect. Totusi, odata ce vei afla despre numeroasele sale utilizari ca planta medicinala , este posibil sa ajungi sa o vezi putin diferit.

Aceasta buruiana este bogata in mucilagii si de aici si ajutorul ei in tratarea leziunilor provocate de ulcerele interne si externe, mai exact in ulcerul gastrointestinal si ulcerul varicos, cat si a ulceratiilor cutanate. De asemenea, aceasta planta contine si compusi vegetali antiinflamatori (inclusiv flavonoide, terpenoide, glicozide si taninuri) care pot reduce inflamatia, imbunatati digestia si ajuta la vindecarea ranilor.

Patlagina si ulcerul stomacal:

-Proprietati antiinflamatoare: Patlagina contine compusi cu actiune antiinflamatoare, ceea ce poate ajuta la reducerea inflamatiei din stomac, asociata cu ulcerul.

-Efecte cicatrizante: Substantele active din patlagina pot contribui la vindecarea tesuturilor deteriorate, favorizand procesul de vindecare a ulcerului stomacal.

-Protectie gastrica: Patlagina are capacitatea de a forma un strat protector in jurul mucoasei stomacale, ajutand astfel la prevenirea leziunilor si agravarii ulcerului.

In aceasta afectiune se recomanda o cura cu pulbere de patlagina, cate 0,5 g de pulbere de 3 ori pe zi, dupa mesele principale. De asemenea, la fel de eficient este si ceaiul de patlagina. Acesta se prepara dintr-o lingurita de pulbere la o cana cu apa clocotita, administrandu-se cate 2 linguri dupa mesele principale ale zilei si in cursul zilei cate o lingura la 3 ore (intre mese).

Un studiu pe sobolani a constatat ca administrarea extractului de patlagina a scazut mai multi markeri ai inflamatiei cauzate de leziuni hepatice. In plus, studiile pe eprubeta sugereaza ca semintele plantei pot scadea cativa markeri ai inflamatiei si pot incetini cresterea anumitor celule canceroase.

Totodata, s-a demonstrat ca mai multi compusi din semintele si frunzele plantei amelioreaza anumite probleme digestive. In special, semintele contin psyllium, un tip de fibra adesea folosit ca laxativ natural, deoarece absoarbe apa pe masura ce se deplaseaza prin tractul digestiv.

Patlagina si ulcerul varicos:

-Imbunatatirea circulatiei: Pentru pacientii cu ulcer varicos, patlagina poate contribui la imbunatatirea circulatiei sanguine in zona afectata. Aceasta actiune poate accelera procesul de vindecare.

-Proprietati antiinflamatoare si antiseptice: Patlagina are efecte antiinflamatoare si antiseptice, ceea ce poate ajuta la reducerea inflamatiei si prevenirea infectiilor in cazul ulcerelor varicoase.

-Contributia la vindecarea tesuturilor: Substantele active din patlagina pot stimula regenerarea tesuturilor, facilitand astfel procesul de vindecare al ulcerelor varicoase.

In aceasta afectiune se prepara un ceai din 100 g frunze uscate de patlagina si 3 litri de apa. Se lasa la infuzat 20-30 de minute, apoi se strecoara si se toarna apa in cada. Se fac bai de 15-20 de minute. La fel de eficiente sunt si compresele cu frunze proaspete. De exemplu, terapeuta Maria Treben spune ca aceasta planta poate vindeca orice fel de rana, inclusiv ranile vechi si tumorile.

Totodata, pe vremuri, oamenii aveau obiceiul de a mesteca putin frunzele de patlagina ai apoi sa le aplice pe rani, pe post de cataplasme, ajutand in boli precum: taieturi, crapaturi ale picioarelor, rani cu puroi, furuncule, tromboza, noduli tiroidieni, tumori, basici, arsuri solare sau muscaturi de animale/intepaturi de insecte.

Si cercetarile vin in sprijinul plantei care arata ca aceasta poate sprijini vindecarea ranilor prin reducerea inflamatiei, blocarea cresterii microbiene si ameliorarea durerii. Mai exact, un studiu efectuat pe 40 de persoane a constatat ca aplicarea unui gel care contine aloe vera si frunze de patlagina a ajutat la vindecarea ulcerului piciorului.

Cum sa utilizam patlagina:

Primavara este cea mai buna perioada pentru a aduna frunzele de patlagina, deoarece sunt cele mai vibrante si mai fragede. Cu toate acestea, planta poate fi recoltata pe tot parcursul anului. Semintele ei pot fi colectate la sfarsitul verii, cand sunt uscate si maro. Dupa colectare depozitati semintele intr-un recipient ermetic si frunzele uscate.

-Ceai: Prepararea unui ceai din frunzele uscate de patlagina este una dintre cele mai comune modalitati de utilizare. Se recomanda consumul acestui ceai de 2-3 ori pe zi.

-Cataplasma: Frunzele proaspete de patlagina pot fi utilizate pentru a crea cataplasme care se aplica direct pe zona afectata. Aceste cataplasme pot fi schimbate regulat pentru a mentine efectul terapeutic.

-Suplimente: Suplimentele care contin extract de patlagina sunt disponibile si pot fi utilizate conform recomandarilor unui specialist in sanatate.

Avertisment!!!

Este important sa consulti un profesionist in sanatate inainte de a incepe orice tratament, chiar si pe baza de plante. Fiecare pacient este diferit, iar reactiile pot varia. Este esential sa primesti o evaluare medicala completa si sa urmezi sfaturile unui specialist inainte de a recurge la orice tratament alternativ.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole