Dupa ghiocei, paralutele sunt cu siguranta cele mai curajoase flori ale primaverii care apar la primele raze de soare, putand rezista si o luna intreaga, chiar si sub zapada. Paralutele sunt plante erbacee cunoscute sub denumirea de margarete comune, bumbisori sau banutei, iar locul preferat este unul cu mult soare.
Din punct de vedere terapeutic, paralutele au proprietati detoxifiante, protectoare ale rinichilor si plamanilor, dar si antitumorale. Acestea contin substante saponine, substante amare, mucilagii, taninuri, uleiuri esentiale, substante glicozide, acizi (malic, acetic, oxalic), rezine, inulina si minerale.
In scop medicinal, de la paralute se recolteaza mugurii, frunzele si florile, care se pun la uscat in locuri intunecoase, pe coli de hartie, iar produsul obtinut se pastreaza in pungi de hartie timp de 1 an si se pot prepara infuzii, tincturi si ulei.
Iata mai jos in ce afectiuni sunt indicate paralutele:
-Paralutele sunt indicate in insuficienta renala cronica
Acestea stimuleaza capacitatea de filtrare a rinichilor, chiar daca este afectata ca urmare a unei infectii, a unui proces autoimun sau a diabetului. Se fac cure cu infuzie combinata de paralute, timp de 2 saptamani, din care se beau cate 3 cani pe zi. In caz de litiaza renala cu urati, la ceaiul de paralute se recomanda si adaugarea unei lingurite de muguri sau frunzulite proaspete de mesteacan.
-Paralutele sunt indicate in migrene
Se recomanda o cura de 2 saptamani cu salata de flori proaspete de paralute. Acest remediu inlatura durerile de cap insuportabile.
-Paralutele reprezinta un bun remediu in cazul bronsitelor
Infuzie cu flori de paralute poate descongestiona tractul respirator si calma tusea. De asemenea, se poate administra si un sirop obtinut astfel: planta se spala, se piseaza si se stoarce pentru a obtine sucul ce se amesteca cu zahar candel si se ia de mai multe ori pe zi.
-Paralutele sunt indicate in artrita, guta si reumatism
Avand un puternic efect de neutralizare a durerii, ceaiul de paralute reprezinta un remediu esential in lupta cu orice forma de artrita, guta sau reumatism.
-Paralutele sunt indicate in copiilor cu sistemul imunitar fragil, precum si celor care sunt apatici
Se recomanda ceaiul (infuzia) obtinuta dintr-o lingurita de flori oparite cu o cana (250 ml) de apa, dupa care se lasa la infuzat 10-15 minute. Ceaiul se strecoara si se consuma simplu sau indulcit cu putina miere.
-Paralutele te scapa de petele de pe piele
De regula, petele pigmentare ale epidermei dispar ori se estompeaza atunci cand este stimulata eliminarea toxinelor din organism. In acest scop, se face o cura de 3 saptamani cu infuzie de paralute, care are un puternic efect drenor, stimuland activitatea rinichilor si ficatului.
-Dupa cum spuneam si mai sus, paralutele sunt indicate in afectiunile ficatului
Se recomanda ceaiul de paralute ca instrument de purificare a sangelui, de stimulare a diurezei.
-Paralutele sunt indicate in tratarea ranilor
Florile si frunzele de paralute pot fi folosite in stare proaspata, sub forma de decoct, unguent si cataplasme pentru tratarea ranilor si a contuziilor.
5 plante medicinale de primavara care tin la distanta bolile
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: