Palmierul, cu bune si cu rele. Ce beneficii are

palmierul

Arbore din familia palmierilor care comporta peste 1 200 de specii, furnizand produse alimentare (curmale, nuci de cocos, ulei de palmier etc.) sau industriale (rafie etc).

Nuca de cocos

Proprietati:

Nuca de cocos conține grasimi, proteine, minerale si cateva vitamine din complexul B. 100 g miez de nuca proaspat furnizeaza organismului: 354 calorii, 3 g proteine, 15 g carbohidrati, 9 grame de fibre, 33 g grasime, 75% din doza zilnica recomandata (DZR) de mangan, 22% cupru, 14% seleniu, 8% magneziu, 11% fosfor, 13% fier si 10% potasiu.  Pe de alta parte, 100 de grame de miez de nuca uscat furnizeaza mai multe substante nutritive organismului, dar si mai multe calorii, dupa cum urmează: 650 calorii, 7.5 g proteine, 25 de g carbohidrați, 18 g fibre, 65 de g grasimi, 137% din DZR de mangan, 40% cupru, 26% seleniu, 23% magneziu, 21% fosfor, 18% fier si 16% potasiu.

Beneficii:

  • Nuca de cocos te apara de stresul oxidativ si ajuta la buna functionare a inimii

Datorita compusilor fenolici care au rol antioxidant, miezul de nuca de cocos protejeaza celulele corpului impotriva stresului oxidativ si previn oxidarea colesterolului “rau” (LDL), scazand astfel riscul infundarii arterelor cu grasimi, un factor de risc in declansarea problemelor cardiovasculare.

  • Nuca de cocos ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, fiind indicata in diabet

Datorita continutului mare de fibre si grasimi bune, nuca de cocos ajuta la reglarea glicemiei. Totodata, la aceste substante nutritive se adauga si arginina, un aminoacid care asigura buna functionare a celulelor pancreasului. Aceste celule elibereaza insulina, hormon ce mentine sub control nivelul zaharului din sange. 

  • Nuca de cocos stimuleaza imunitatea 

Nuca de cocos are in compozitea ei doi acizi importanti – acidul lauric și acidul caprilic – ambii cu proprietati antivirale si antibacteriene.  Acidul lauric, odata consumat, organismul il transforma in monolaurin, un agent antiviral care poate combate o multi agenti patogeni (herpesul, giardia, helicobacter pylori si citomegalovirusul). 

Atentie, daca incluzi in alimentatia ta nuca de cocos, trebuie sa ai grija la numarul total de calorii pe care le consumi intr-o zi, deoarece 80 g miez proaspat de nuca de cocos contine 283 de calorii.

Uleiul de palmier

Nuca de palmier, fructul palmierului, de culoare rosie si forma rotunda, este compusa dintr-un graunte foarte dur, de culoare neagra, pe care il acopera miezul (pulpa).

Fructul acesta, fiert si pisat, ca sa se desparta pulpa de graunte, da un ulei de culoare rosie, foarte apreciat in Africa.

In prezent, uleiul de palmier este folosit in multiple sectoare de productie: cel de panificatie, patiserie, produse lactate, sampoane, produse cosmetice, produse de curatat, pasta de dinti etc.

In farmacopeea africana, dr. Jean Valnet spunea in lucrarea „Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale” ca uleiul de cocos era utilizat ca antidot al unor otravuri. I se administrau bolnavului 1-2 linguri de supa pe zi, pana la vindecare. De asemenea, femeile din Africa folosesc acest ulei mai ales cand nasc, deoarece ajuta la vindecare rapida a rupturilor, a colicilor violente, a junghiurilor, a durerilor abdominale (in astfel de cazuri, se iau mai multe linguri pe zi).

Acelasi ulei le face pielea frumoasa si le ajuta sa-si descurce parul. De aceea, la fel ca untul de kariti (specie de arbore exotic Butyrospermum) serveste ca produs cosmetic (pomade pe baza de ulei de palmier). Vezi si: Guava. Beneficiile uimitoare ale fructelor exotice

Putine persoane stiu ca uleiul de palmier are intaietatea in ceea ce priveste continutul vitaminei A (beta-caroten). Aceasta vitamina este unul dintre principalele componente ale uleiului de palmier, motiv pentru care are culoarea rosu-portocaliu. Beta-carotenul este necesar pentru ridicarea nivelului energetic al organismului, echilibrul hormonal si imbunatatirea vederii.

Atentie, uleiul de palmier ar putea creste riscul de cancer

Atunci cand este supus temperaturilor ridicate (mai mari de 200 grade C), uleiul de cocos elibereaza o substanta care s-a dovedit a fi cancerigena (studii realizate pe animale de laborator).

Vezi si: Yucca, planta de apartament cu efecte vindecatoare

Vezi: Papaya. Ce beneficii are fructul exotic in tratamentul bolilor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...