13 C
București
luni, martie 18, 2024

Oxymel, un vechi elixir al sanatatii

Oxymel este o bautura medicinala, cunoscuta din cele mai vechi timpuri. Numele inseamna „miere acra”, deoarece ingredientele principale sunt otetul de mere si mierea, precum si ierburile sau condimentele.

Hipocrate a mentionat in lucrarile sale despre aceasta bautura spunand ca este foarte utila celor cu tuse persistenta, deoarece ajuta la expectoratie si usureaza respiratia. De asemenea, si Dioscoride, celebrul medic grec, vorbea in scrierile sale despre licoare numita „oxymel”, folosita pentru usurarea durerilor de artrita si artroza. Astfel, de-a lungul timpului, oxymelul a devenit un remediu universal pentru ameliorarea durerilor provocate de depunerile de calciu in organism, pentru tratarea febrei fanului, dar si alte boli pe care le vom mentiona mai jos.

Oxymel – Cum se prepara elixirul sanatatii

Exista mai multe retete, insa cea mai cunoscuta si la indemana metoda este combinatia din o parte otet de mere si 4 parti miere. Se pastreaza intr-un borcan si se administreaza in diverse afectiuni.

Pentru atenuarea durerilor din zonele bolnave, pentru calmarea nervilor la adulti si la copiii hiperactivi, se pune o lingura din acest amestec intr-un pahar cu apa si se bea de-a lungul unei zile.

Dupa cum spuneam, reteta originala continea doar otet si miere, dar de-a lungul timpului au aparut diverse versiuni, cu plante medicinale, infuzate in acest amestec. Din acest motiv, beneficiile acestei bauturi sunt acum cu mult mai mari. De exemplu, pentru afectiunile respiratorii, o combinatie reusita este cea dintre ghimbir si salvie, ambele cu beneficii in tuse, dureri in gat si imunitate scazuta.

Iata cum se prepara oxymelul cu salvie si ghimbir

*Aceeasi tehnica este valabila si la folosirea altor plante medicinale.

Ingrediente:

  • 1 cana otet de mere
  • 1 cana miere
  • 1 radacina gjimbir (proaspat)
  • ½ cana frunze de salvie (verde)

Mod de preparare:

Se curata ghimbirul de coaja, apoi se taie in bucati mici si se pune intr-un borcan. Apoi, se adauga frunzele de salvie maruntite, dupa care se pun otetul si mierea. Se amesteca bine, apoi se inchide borcanul ermetic, dar inainte, se pune o bucata mica de foaie de copt intre capac si gura borcanului, deoarece otetul deterioreaza metalul. Se depoziteaza intr-un loc racorosc, ferit de lumina si se lasa la macerat 1-4 saptamani. La final, se strecoara si se pastreaza elixirul rezultat intr-o sticla, de preferat inchisa la culoare si intr-un loc racoros.

Se administreaza cate 1-2 linguri, de 2-3 ori pe zi de la primele semne de raceala. Acest preparat poate fi administrat si copiilor mai marisori, dar intr-o doza mai mica.

Oxymel, ce beneficii are elixirul pe baza de plante 

  • Oxymelul este foar­te bun in afectiunile respiratorii (raceli, bronsite, pneumonii). Acesta ajuta la eliminarea mu­cozitatilor, dezinflamare, eliberarea si usu­rarea respiratiei. Administrat ca atare, se iau cate 3-4 linguri pe zi. Pentru a spori efectul, se poate combina cu putin ceai de ienupar.
  • Ajuta la scaderea febrei si vin­decarea durerilor in gat (gargara). Oxymelul este energizant si ra­cori­tor. Se pune o lingura de oxymel in jumatate de pa­har de apa si se bea.
  • Previne si trateaza artrita, colesterolul mare, guta si obezitatea. Tot ce trebuie sa faci este sa iei cate 3-4 linguri de oxymel pe zi, intre mese.

Vezi si: Ceaiul Muntele Grecesc, un adevarat panaceu pentru sanatatea ta

Vezi si: Leacuri vechi folosite si acum de greci

Vezi si: 10 motive sa bei otet de mere inainte de culcare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole