Omul zilei. Doctorita fara un plaman din Alba care nu se fereste sa lupte cu coronavirusul

doctor-fara-un-plaman-din-Alba-lupta-cu-coronavirus

In peisajul pandemic mondial, in Romania unii medici aleg sa paraseasca lupta cu virusul care a speriat lumea, iar altii nu o abandoneaza nici cand au toate motivele. Este vorba despre medicul de la conducerea sectiei de boli infectioase din Alba, care, desi a ramas fara un plaman de la o operatie complicata, aceasta nu si-a parasit colegii in plina pandemie.

Chiar si cu un plaman, doctorita a ales sa fie alaturi de colegi si pacienti

Corina Maniu are 57 de ani, din care 21 i-a dedicat muncii in Spitalul Judetean Alba, sectia de boli infectioase. Spitalul este una dintre unitatile de baza care preiau cazurile de Covid-19 din tara. Desi viata ii este pusa in pericol zilnic, seful sectiei nu s-a gandit niciodata sa fuga de responsabilitatea tratarii pacientilor.

“Acum trei ani am fost operata pe plaman, m-am reintors in sectia de boli infectioase si mi-am reluat activitatea. Nu am dat bir cu fugitii, am ales sa lucrez in continuare, nicio clipa nu m-am gandit sa renunt, in schimb m-am gandit sa ma adaptez in sensul de a fi protejata”, a spus Corina Maniu, scrie ziarulunirea.ro.

Doctorita a hotarat sa ramana alaturi de colegii sai dupa izbucnirea pandemiei de coronavirus. Abia acum cateva zile a inceput coordonarea sectiei de boli infectioase de acasa.

Desi in momentul de fata nu sunt foarte multe cazuri de coronavirus in judetul Alba, erau 15 cazuri samabata 4 aprilie, medicii se asteapta la multe cazuri si se pregatesc cum pot. Au primit in dimineata zilei de 4 aprilie 20.000 de masti si 2.000 de costume din China, foarte importante pentru cadrele medicale.

“Jumatate din ele o sa ajunga la Spitalul Judetean de Urgenta din Alba Iulia, iar cealalta jumatate la Spitalul Municipal Blaj, care e spital Covid. Sunt ca o gura de oxigen pentru noi, o sa mai avem o perioada de doua saptamani, speram noi sa ne ajunga, avand in vedere ca numarul pacientilor a crescut. Maxim o saptamana o sa ne ajunga”, a declarat Diana Marza, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Alba, au scris stirileprotv.ro.

La polul opus sunt medicii care au demisionat din cauza lipsei de echipament

La polul celalalt se afla medicii care s-au speriat de pandemie si au ales sa plece din terapie intensiva, dandu-si demisiile, pentru ca nu aveau echipament corespunzator.

„Intr-un asemenea context nu cred ca opinia publica priveste pozitiv un astfel de gest. Sunt tari unde s-a reglat problema. In Franta nu se poate lua concediu in aceasta perioada, iar cei care se retrag din activitate o fac definitiv. Ganditi-va, soldati care isi dau demisia din armata in plin razboi! Intelegem temerea acestor oameni in conditiile in care nu au instrumentele  necesare. E usor sa dai vina pe actualii guvernanti, dar asta e o problema recurenta.

Nu se fac minuni peste noapte, dar situatia se poate restabili. Fara medici, asistente, personal medical va fi foarte greu sa se depaseasca acest moment, asa ca trebuie sa se gaseasca resurse pentru pastrarea lor. Sper ca medicii si asistentele sa inteleaga urgenta, iar autoritatile sa inteleaga necesitatea de a-i proteja”, a declarat politologul Cristian Pirvulescu, scrie digi24.ro.

In Italia medicii care au demisionat nu mai pot profesa ca medici

Si in Italia, una dintre cele mai afectate tari de criza coronaviruslui, medicii au voie sa isi dea demisia, dar nu mai au voie sa practice medicina. Mai mult, in Italia, pentru fiecare medic care a abandonat lupta cu virusul, alti 5 voluntari i-au luat locul. Sa speram ca va fi si cazul Romaniei daca va pierde din cadrele medicale.

In conditiile in care zeci de medici din mai multe orase ale tarii si-au dat demisia, cei care au ales sa lupte in orice conditii cu virusul considera ca asta este rolul medicilor. „Aceste cadre medicale trebuie sa-si salveze semenii. Nu putem sa fugim cu totii cand tara e afectata de o molima. Nu e moral sa plecam cand semenii au nevoie de ajutorul nostru”, a declarat Radu Tincu, medic primar Anestezie si Terapie Intensiva la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, scrie libertatea.ro.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...