Ochiul boului (Callistephus chinensis) este o planta anuala si una dintre florile ornamentale care infrumuseteaza gradinile si parcurile prin coloritul ei deosebit. Planta este originara din tinuturile Japoniei si ale Chinei.
Ochiul boului este o planta ce formeaza o tufa bogata, cu o inaltime cuprinsa intre 80-100 cm. Frunzele au o forma romboidala cu marginea dintata iar florile pot fi simple, semi-duble sau duble, de culori diverse (alb, roz sau albastru spre mov). Astfel, daca si tu indragesti aceasta floare si o vrei in gradina ta, urmareste sfaturile noastre de mai jos:
Ochiul boului – Sfaturi utile pentru plantarea in gradina
-Ochiul boului infloreste din vara si pana in toamna, iar inaltimea variaza intre 20 si 70 cm. Sfat: florile dureaza cel mult o luna, dar daca vrei ca gradina ta sa fie mai mult timp inflorita, atunci trebuie sa esalonezi inflorirea, adica sa plantezi ochiul boului la intervale de cate 2 saptamani.
Vezi si: Gura leului. Sfaturi utile pentru plantarea ei in gradina
-Ochiul boului se inmulteste prin seminte, semanate, cel mai adesea, direct in gradina de la sfarsitul lunii aprilie pana la inceputul lunii iunie. La o temperatura de 16-18 grade. Semintele germineaza in 1-2 saptamani. Este indicat ca plantele sa fie neaparat repicate dupa aceea. De asemenea, semanatul se poate face si in rasadnite, din martie si chiar mai devreme, pana in aprilie si apoi se seamana pe brazde.
-Trebuie sa stii ca doar un rasad viguros asigura un rezultat bun, iar pentru asta vom semana intotdeauna o cantitate de samanta mult mai mare decat rasad avem nevoie, spre a putea alege doar pe cel viguros.
-In cazul semanarii semintelor de Ochiul Boului direct in gradina, acesta se face in cuiburi la o adancime de 2 cm, iar pentru fiecare cuib e bine sa se foloseasca 3-4 seminte.
-Planta prefera locurile expuse la soare, intr-un pamant bogat, ingrasat din toamna cu balegar, jumatate descompus sau compost. In timpul verii trebuie dat cu ingrasamint lichide de orice natura si se va uda pe timp de seceta.
-Se uda constant astfel incat substratul sa fie permanent reavan. Se fertilizeaza cu ingrasaminte chimice complexe o data pe luna in perioada vegetatiei.
-Daca vrei flori mari, atunci trebuie sa aplici lucrarea de bobocit, adica eliminarea bobocilor laterali si pastrarea pentru inflorire doar a celui principal.
–Boli si daunatori. Contra bolii, numita boala creata, semintele se vor tine jumatate de ora intr-o solutie de 25 g Uspulum la 10 litri de apa. De asemenea, se uda bine cu aceasta solutie pamantul destinat semanatului. Ochiul boului mai are ca dusmani pe larva gainusei sau carabusului care ataca radacinile; omida fluturelui de noapte scobeste in timpul noptii galerii in tulpina plantei si ziua se ascunde in pamint in apropierea ei. Ambele insecte vor fi cautate si omorate caci ele se muta de la planta la planta.
-Plantele cultivate in brazde suporta foarte bine scoaterea si punerea la
ghivece in stare imbobocita avansata si chiar inflorita. In acest scop, vom uda plantele cu o zi sau doua inainte de a fi scoase, spre a-i inlesni tinerea
pamantului pe radacini.
-In cazul cultivatorilor profesionisti, trebuie tinut cont ca aceasta floare nu trebuie sa revina pe acelasi teren vreme de 3 – 4 ani.
Vezi si: Carciumarese. Sfaturi utile pentru plantarea lor in gradina
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: