Obligeana este originara din India, unde era folosita ca medicament din timpurile cele mai vechi. In Europa a fost introdusa prin secolul XIII, de unde s-a raspandit si la noi in tara. Popular se mai numeste calm, speribana, speribana-tarcata, speteaza, speteaza-pestrita, speteaza-tarcata, trestie-mirositoare.
Aceasta planta creste in locuri mlastinoase, cu umiditate mare si se culege primavara devreme. De la obligeana se folosesc doar tulpinile subterane denumite rizomi, sub forma de ceai si tinctura.
Acestea contin un ulei volatil placut mirositor, un principiu amar (acorina), datorita carora planta are proprietati tonic-aperitive, sedative, anelgezice si se foloseste ca stimulent al secretiei gastrice, marind pofta de mancare si in diferite afectiuni ale stomacului. In caz de balonari abdominale (flatulenta), obligeana usureaza eliminarea gazelor (carminativ) si calmeaza colicile. Datorita unui principiu activ numit azarona, planta are actiune tranchilizanta (calmant psihic), declara farm. Corneliu Constantinescu in cartea “Plante medicinale in apararea sanatatii”.
Ceai de obligeana
Ceaiul se preara prin infuzie din 15 gr rizom maruntit cu 200 ml apa. Se administreaza cate 3 linguri pe zi, cate una inaintea fiecarei mese.
Tinctura de obligeana
Din rizomi se mai obtine si o tinctura, din care se pot lua de 2 ori pe zi cate 20 de picaturi inaintea meselor principale. Tinctura se prepara prin macerarea, timp de 8 zile, a 20 gr radacina maruntita in 100 ml alcool de 70 grade.
Pentru stimularea poftei de mancare, din planta se poate prepara o bautura tonica prin macerarea a 100 gr. radacina maruntita cu 1 litru vin negru, timp de 8 zile. Dupa trecerea acestui timp, lichidul se strecoara si se indulceste cu zahar dupa gust (cca. 100-200 gr. zahar). Se bea cate un paharel inaintea meselor principale.
Obligeana este de ajutor in cazul durerilor de cap si migrenelor care apar pe fond de nervozitate/stres
Se ia cate 1 lingurita de tinctura diluata in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi. Atunci cand durerile de cap sunt insotite de voma, se folosesc doze mici de obligeana (un varf de cutit) si se poate combina cu pulbere de ghimbir.
Obligeana, un ajutor de nadejde in caz de intoxicatii alimentare, otravire si indigestie
In cazul intoxicatiilor alimentare in faza incipienta, otravire, indigestie puternica asociata cu fermentatie gastrica, obligeana iti sare in ajutor.
Peste 4 lingurite de planta se toarna 1 litru de apa clocotita si se lasa sa infuzeze 15 minute, dupa care se filtreaza. Cantitatea de preparat rezultata se bea dintr-o data, continuu, ceea ce va provoca un puternic reflex vomitiv, care va duce la o curatare rapida a stomacului.
Obligeana, un bun adjuvant in infectia cu E.Coli
De asemenea, obligeana reprezinta un bun adjuvant in infectia cu E.Coli. Studiile arata ca obligeana are puternice efecte antibiotice, distrugand in mod special E.Coli si stafilococul auriu. Se administreaza sub forma de tinctura, cate o lingurita de 4-6 ori pe zi, in cure de 3 saptamani.
Contraindicatii:
Obligeana este contraindicata gravidelor, mamelor care alapteaza. Copiii care consuma cantitati mari de obligeana (peste 15 grame), pot avea o excitare nervoasa, asemanator unui drog.
De asemenea, nu se fac tratamente cu obligeana pe o durata mai mare de 3 luni. Dupa acest interval, se recomanda o pauza de 1 luna, apoi se poate relua.
Tinctura de obligeana. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] de obligeana. Obligeana creste in locuri mlastinoase, cu umiditate mare si se culege primavara devreme. De la aceasta […]