13.9 C
București
sâmbătă, noiembrie 2, 2024

O superba pasare care pierise din Romania a reaparut in tara noastra. Imagini superbe venite de la pasionati

O specie de pasare disparuta din Romania de mai bine de 13 ani a reaparut. Motivele disparitiei si poze cu una dintre cele mai superbe specii le aflati mai jos.

Dropia (Otis tarda) este o pasare de stepa specifica si este cea mai mare pasare zburatoare din Europa. Aceasta a fost considerata specie vulnerabila pe tot globul, mai ales in urma disparitiei stepelor eurasiatice, habitatul lor.

Din fericire, Asociatia Grupul Milvus, organizatie pentru protectia pasarilor si naturii din Targu-Mures, au anuntat ca dropia a revenit pe meleagurile noastre din nou. „Dupa mai multe decenii, avem, in sfarsit, dovada faptului ca dropia cuibareste in Romania! Ne-au trebuit 13 ani de munca pe teren si, poate, putin noroc, ca sa primim aceasta confirmare”, informeaza turismistoric.ro.

Dropia era considerata disparuta la mijlocul anilor 1950, atat in Romania, cat si in Europa

Pana la mijlocul anilor 1950, dropia disparuse atat din Romania, cat si din cea mai mare parte a Europei. In Romania, pajistile unde traia pasarea, dupa nationalizare au fost transformate in terenuri agricole si astfel pasarea a trebuit sa plece. Un alt motiv pentru disparitia acesteia a fost si vanatoarea, dupa cum explica cei din Grupul Milvus.

In anul 1988, potrivit datelor de la fondurile de vanatoare, pe teritoriul tarii mai erau doar 48 de exemplare. In conditiile in care in secolul 19, la noi in tara existau populatii stabile de dropii in mai multe regiuni: in Campia Romana, Banat, Crisana, Transilvania, Dobrogea si cateva locuri din Moldova.

Masculul de dropie este cea mai mare pasare zburatoare a Europei. Acesta poate cantari pana la 18,5 kg. Femelele sunt mult mai mici, ele cantaresc intre 3,5 si 5 kg. Masculii folosesc locuri traditionale pentru rotit, acesta este ritualul de imperechere. Pasarile se hranesc cu vegetatie, fasole verde si mazare, dar le plac si insectele si micile vertebrate. In general, este o pasare tacuta, insa in perioada de imperechere scoate tipete care seamana cu latratul.

Ritual de imperechere dropie

O fotografie realizata la Salonta de un student la medicina veterinara dezvaluie un cuib de dropie in care sunt trei oua. Acesta este primul cuib de dropie consemnat la Salonta si in intreaga Romanie in ultimele decenii. Am trecut de doua ori prin preajma cuibului. La a doua trecere am vazut pasarea zburand si in momentul acela mi-am dat seama ca e o dropie. Am oprit instalatia de erbicidat. Am vazut ouale.”, a declarat fotograful de ocazie, informeaza stirileprotv.ro.

Cuibul de dropie atesta faptul ca specia si-a gasit din nou casa in Romania

„Pentru noi, Asociatia Grupul Milvus, aceasta fotografie are o insemnatate istorica. Ea dovedeste cuibaritul unei specii considerate candva disparute in Romania si, in acelasi timp, ne arata importanta muncii pe tern, implicarea localnicilor si a administratiilor locale in conservarea naturii, dar si necesitatea eficientizarii programelor de agro-mediu, care sa ofere plati compensatorii atractive pentru fermierii prietenosi cu dropiile”, au declarat cei din Grupul Milvus.

Asociatia de la Targu-Mures are mai multe dovezi ca pasarile si-au pastrat un centru de rezistenta in Salonta. „Avem toate motivele sa credem ca la Salonta (jud. Bihor) si-au pastrat un ultim centru de rezistenta.

Observatiile noastre de pe teren din ultimii 13 ani ne confirma faptul ca exista aici o mica populatie transfrontaliera, de aproximativ 40 de exemplare, care folosesc teritoriul de-o parte si de alta a granitei cu Ungaria, in zona Salonta/Mezőgyán”, a mai declarat asociatia.

Pentru a proteja specia reaparuta atat pe teritoriul Romaniei, cat si pe cel al Ungariei, cele doua tari au semnat un proiect, prin care proprietarii de terenuri din zona sa primeasca bani pentru a proteja specia. Acestia ar primi 150 de euro pe hectar.

In zona s-au observat dropii in zbor. Stoluri, probabil mai mari, de 10-20 de dropii am vazut si eu, mai ales in ultimii ani. Se pare ca se inmultesc.”, a declarat un fermier. Iar ornitologul Nagy Attila de la Asociatia Grupul Milvus a declarat: „Desi am avut mai multe semne care ne-au indicat aceasta chestie, ca dropia cuibareste la Salonta, dar n-am avut dovezi atat de concrete. E important sa stie toata lumea ca dropia cuibareste la noi. Pasarile se afla si la noi si in tara vecina, in Ungaria. Pana la urma, este ultima populatie din tara si, daca se pierde, categoric dispare si specia.

Sursa poze: instagram.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole