19.7 C
București
duminică, septembrie 29, 2024

Nutritie sustenabila: Beneficiile adaptarii alimentatiei in functie de sezon pentru sanatate si mediu

Adaptarea alimentatiei in functie de sezon nu doar ca poate imbunatati sanatatea noastra, dar poate contribui si la un mediu mai sustenabil. Consumul de alimente de sezon si locale aduce multiple beneficii, de la valori nutritionale superioare pana la impact redus asupra mediului. Iata cum si de ce ar trebui sa ne adaptam alimentatia in functie de sezon.

Beneficiile consumului de alimente de sezon

-Valori nutritionale superioare

Alimentele de sezon sunt recoltate la momentul potrivit si sunt mai proaspete, ceea ce inseamna ca isi pastreaza mai bine nutrientii. Fructele si legumele proaspete sunt adesea mai bogate in vitamine si minerale comparativ cu cele care sunt cultivate in afara sezonului si transportate pe distante lungi.

De exemplu, cercetatorul biochimic Donald R. Davis spune ca legumele de pe rafturile supermarketurilor noastre de astazi au cu 5% pana la 40% mai putine minerale decat cele de acum 50 de ani. De asemenea, fasolea verde si mazarea isi pierd intre 15 si 77% din continutul de nutrienti in momentul in care le consumam. Chiar si broccoli in mod normal bogat in nutriiie poate pierde aproape 60% din flavonoide.

-Gust si aroma imbunatatite

Fructele si legumele de sezon au un gust mai bun si o aroma mai intensa. De exemplu, rosiile de vara, recoltate in plin sezon, sunt mult mai gustoase decat cele disponibile in timpul iernii.

Vezi si:Top 10 cele mai bune legume de vara si beneficiile lor

-Sustenabilitate si impact ecologic redus

Consumul de alimente de sezon reduce nevoia de transport pe distante lungi, ceea ce diminueaza emisiile de dioxid de carbon asociate cu transportul. In plus, cultivarea alimentelor in sezonul potrivit necesita mai putine resurse precum apa si energie, reducand impactul asupra mediului.

-Sustinerea economiilor locale

Cumpararea de produse locale de sezon sprijina agricultorii locali si economia comunitatilor rurale. Acest lucru ajuta la mentinerea fermelor mici si la promovarea agriculturii sustenabile.

Cum sa ne adaptam alimentatia in functie de sezon

-Primavara

Primavara aduce o abundenta de verdeturi proaspete si legume crucifere. Spanacul, salata verde, ridichile si sparanghelul sunt doar cateva exemple de alimente care sunt in sezon in aceasta perioada. Acestea sunt bogate in vitamine precum vitamina K, C si folat, si sunt excelente pentru detoxifierea organismului dupa iarna.

-Vara

Vara este sezonul fructelor de padure, rosiilor, dovleceilor si ardeilor. Aceste alimente sunt bogate in antioxidanti, vitamina C si apa, ajutand la mentinerea hidratarii si protectia impotriva stresului oxidativ provocat de expunerea la soare.

-Toamna

Toamna aduce recolte bogate de dovleci, cartofi dulci, mere si pere. Aceste alimente sunt bogate in fibre, vitamina A si potasiu, contribuind la sanatatea digestiva si la intarirea sistemului imunitar pe masura ce ne pregatim pentru iarna.

-Iarna

Iarna este sezonul citricelor, verzei, broccoli si legumelor radacinoase. Citricele sunt o sursa excelenta de vitamina C, esentiala pentru combaterea racelilor, iar legumele radacinoase furnizeaza carbohidrati complecsi care ne ajuta sa ne mentinem nivelul de energie.

Sfaturi pentru adaptarea alimentatiei

  • Viziteaza pietele locale: Pietele fermierilor sunt locuri excelente pentru a gasi produse de sezon proaspete si locale.
  • Planifica mesele: Gateste retete care se concentreaza pe alimentele aflate in sezon, ceea ce va asigura o varietate in dieta si va spori aportul de nutrienti.
  • Depoziteaza pentru sezonul rece: Conservarea, congelarea sau uscarea fructelor si legumelor in sezonul lor de varf poate oferi acces la nutrienti pe tot parcursul anului.

Vezi si: 5 sfaturi pentru a-ți menține imunitatea în sezonul rece

Vezi si: Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in sezonul cald: Remedii naturale

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole