15.7 C
București
joi, martie 28, 2024

Nu manca oul asa! Este periculos si te poti imbolnavi

Un ou este compus in principal din mai multe structuri care toate indeplinesc o functie importanta in constructia sa. Pe langa coaja, galbenus si alb, oul contine o celula de aer, chalaza, o membrana vitelina si membrane de coaja. Este util sa apreciati functia si importanta fiecarei structuri pentru a obtine cunostinte care pot fi utile la prepararea oualor.

Din ce este format oul si ce contine fiecare parte?

Coaja de ou este de fapt o acoperire exterioara a oului, care in mod normal protejeaza continutul de deteriorari si contaminare. Coaja este compusa in principal din carbonat de calciu si poate contine pana la 12% din greutatea totala a oului.

Suprafata cochiliei este acoperita cu mii de gauri microscopice, ceea ce o face destul de poroasa. O acoperire naturala denumita „floare”, ajuta la etansarea gaurilor, evitand patrunderea bacteriilor. Pe masura ce oul imbatraneste, floarea este uzata, ceea ce permite umezelii sa scape incet si sa patrunda aer, crescand astfel dimensiunea celulei de aer deja prezente in ou. De asemenea, bacteriile pot patrunde in ou, ceea ce poate duce la contaminare.

Grosimea si rezistenta cojii sunt determinate in principal de varsta gainii si de dieta gainii. Calciul, vitamina D si fosforul sunt substante nutritive importante pe care gaina trebuie sa le aiba in dieta sa pentru a promova formarea corecta a cochiliilor.

Gainile produc oua mai mari pe masura ce imbatranesc, dar grosimea cojii scade. Acest lucru se datoreaza faptului ca se produce aceeasi cantitate de material de coaja, dar trebuie sa acopere un volum mai mare de continut.

Albusul de ou inconjoara galbenusul cu patru straturi diferite. Straturile alterneaza de la subtire cel mai apropiat de coaja, la gros, la subtire din nou si, in cele din urma, la gros din nou cel mai apropiat de galbenus.

Albusul de ou reprezinta aproximativ doua treimi din masa lichida a oului si contine peste jumatate din continutul de proteine. Nu are colesterolul oului, care are in medie 213 miligrame si este continut in galbenus. Albusul de ou nu are de fapt o culoare alba, ci opalescent. Abia cand oul este batut sau gatit, albumina devine alb opac.

Chalaza este un fir gros de albus de ou care ajuta ca ancora. Ajuta la fixarea galbenusului in centrul stratului gros interior alb. Chalaza nu trebuie indepartata inainte de a prepara oul si poate fi batuta sau gatita cu restul de ou fara a crea probleme.

Portiunea galbena centrala a oului este cunoscuta sub numele de galbenus. Continutul lichid al galbenusului este inchis de membrana vitelina, care ajuta la protejarea galbenusului de spargere. Pe masura ce oul imbatraneste, membrana vitelina isi pierde o parte din rezistenta, astfel incat galbenusul este mai probabil sa se rupa.

In comparatie cu albusul, galbenusul are o proportie mai mare din valoarea nutritiva a oului. Unele dintre substantele nutritive ale oului, cum ar fi zincul, vitamina A, vitamina D si vitamina E, sunt pe deplin continute in galbenus. Aproximativ o treime din masa lichida a oului este continuta in galbenus, dar contine 100% din continutul de grasime si colesterol al oului si aproape jumatate din proteine.

Prepararea corecta a oualor

Fierberea oualor este una dintre cele mai bune metode de preparare a acestuia. Omleta nu se face in baie de ulei, tigaia se va unge cu putina grasime. De asemenea, oul ar trebui consumat alaturi de salate, legume crude sau alte verdeturi. Oul posat este o alternativa foarte sanatoasa si pentur cei mici.

Oul cu sunca, mai ales cel prajit este cea mai proasta combinatie, chiar si la micul dejun. Daca vreti un mic dejun delicios si sanatos, adaugati ciuperci sau spanac la omleta alaturi de o salata. In plus, oul amestecat cu branza nu este atat de sanatos pe cat se crede.

Insa, o mare greseala este sa consumati oul crud. Acesta poate fi contaminat, in special cu salmonela. Este o greseala imensa sa dati copiilor ou crud si sa consumati ou crud. Pentru a omora toti agentii patogeni este nevoie sa gatiti oul la o temperatura de 75 de grade Celsius.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole