7.1 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Nevrozele. Cum putem scapa de aceste tulburari cu ajutorul plantelor medicinale

Nevroza reprezinta o tulburare psihica functionala, care provoaca stres, frustrare si anxietate. Nevrozele sunt afectiuni reversibile si nu altereaza facultatile intelectuale si personalitatea bolnavului, intrucat acesta ramane constient, dar nu se poate controla.

Sub aspect clinic, nevroza reprezinta o epuizare, partiala, a reactiilor sistemului nervos central si periferic, in special a scoartei cerebrale, atunci cand este supusa unor eforturi mari si complexe, fizice si mai ales intelectuale. In majoritatea nevrozelor s-au obtinut rezultate bune prin tratamente pe baza de plante medicinale, asociate cu o dieta echilibrata si suplimentari de vitamine (A, B, C, D) si de saruri minerale (Mg, Si, Co, Li).

Nevrozele – Remedii cu plante medicinale

  • Se prepara o infuzie cu un amestec de plante, format din: fructe de paducel (o parte), flori de tei (o parte), conuri de hamei (o parte), talpa-gastei (1,5 parti) si radacini de valeriana (1,5 parti). Din acest amestec se ia o lingura la 250 ml apa clocotita, se infuzeaza timp de 10-15 minute, se strecoara si apoi se beau 1-2 cani pe zi. Are proprietati sedative si antispasmodice, cu utilizari in stari de excitatii nervoase, in linistirea nervilor si reglarea ritmului cardiac.
  • Valeriana. Se prepara un ceai de valeriana (radacina), maruntita bine, apoi infuzata cu o cana cu apa clocotita. Se lasa 10 minute, apoi se indulceste si se consuma caldut, seara, inainte de culcare. Valeriana este considerata planta cu cel mai puternic efect de calmare si relaxare a sistemului nervos. Aceasta combate eficient insomniile rebele si induce o stare de linistire a intregului organism. De asemenea, se poate prepara si gem de valeriana cu miere: radacina de valeriana se piseaza intr-o piulita sau mojar. Se ia o lingurita din praful obtinut, se pune intr-un pahar, se adauga o lingura de miere si se amesteca pana la omogenizare. Se serveste imediat, la persoanele care sunt in timpul unei crize de nervi. Are actiune calmanta si este util si pentru tratarea insomniilor, asteniilor nervoase, supraexcitabilitatii sexuale, dupa socuri emotive.
  • Se prepara o infuzie din 1 g flori de galbenele, 5 g conuri de hamei, 10 gfrunze de rozmarin si de menta, 20 g frunze de zmeur, de lamaita, sunatoare sau mur si 30 g radacina de valeriana. Se pun 4 lingurite din acest amestec la 600 ml de apa, se prepara ca o infuzie si se beau 3 – 4 cani pe zi.
  • Se prepara o infuzie din 10 g valeriana, 10 g iarba mare, 10 g frunze de menta, 10 g frunze de zmeur si 10 g frunze de lamaita. Se prepara o infuzie din 3 linguri de amestec de plante la 500 ml apa clocotita. Se beau 2 – 3 cani pe zi, indulcit cu miere.
  • Se prepara o infuzie din 30 g urzica, 30 g musetel, 30 g cimbru, 20 g paducel, 40 g roinita, 30 g coada soricelului, 30 g arnica, 20 g sunatoare, 20 g salvie, 15 g frunze de mur, 15 g flori de hamei, 30 g coada calului si 20 g menta. Se pun 3 – 4 linguri din acest amestec la un litru de apa clocotita si se acopera imediat cu un capac. Dupa 30 de minute ceaiul se strecoara si se bea, indulcit cu miere, pe parcursul intregii zile.
  • In cazul insomniei se pun la macerat de dimineata pana seara 1-2 lingurite de nucsoara cu o cana de apa. Preparatul se bea indulcit cu miere seara, inainte de culcare.
  • Se pulverizeaza in camera de dormit, in fiecare seara, esenta de pin sau de brad si esenta de levantica.

Pentru persoanele agitate sunt recomandate baile generale caldute. Iata mai jos si cateva metode:

  • Baie generala cu un amestec din flori de tei, radacini de valeriana, herba de sulfina (cate 20 g), puse intr-o punga de tifon, care se imbiba cu apa rece, apoi se fierbe 5 minute, iar decoctul se toarna in cada si se fac 18-21 de bai, la intervale de doua zile, avand efecte bune in stari de anxietate, neliniste motorie si palpitatii.
  • Baie generala calda cu infuzie din flori de lavanda si tei (cate 200 g la 3 litri de apa).
  • Baie generala cu extract din ace de pin (150 g la o cada de apa calda). Baia dureaza 15-20 de minute si se repeta 15-20 de zile consecutiv, in 2-3 cure pe an. Aceste bai au efecte extraordinare in cazul nevrozelor cardiace cu palpitatii, sufocari si dureri precardiace. In locul extractului se poate folosi un amestec de uleiuri eterice de conifere (brad, pin, molid) in alcool 700; se toarna cate 10 ml la o cada si se face zilnic o baie, inainte de culcare, intr-o cura de 20 de sedinte.
  • Baie generala cu scoarta de salcie (200-300 g, macinata, care se fierbe 30 de minute intr-un litru de apa). Se strecoara si se adauga in apa din cada incalzita la 37-38 grade C. Baia dureaza 20-30 de minute, intr-o cura de 15-20 de zile care se repeta dupa 1-3 luni, avand actiune sedativa, antiinflamatoare si antinevralgica.
  • Bai cu amestec de cimbrisor (200 g), stroh de fan (500 g), coada-soricelului (200 g), priboi (200 g), care se fierb 10 minute in 15-20 de litri de apa si se toarna in cada pentru a face cate doua bai pe saptamana.

Vezi si

Nardul, una dintre cele mai eficiente plante medicinale antistres

sursa foto: stylecraze.com

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole