Nemtisorul este o planta perena, inalta, cu tije florale lungi de la 50 pana la 200 cm, ce infloreste din iunie pana in septembrie. Florile de nemtisori sunt mari, simple sau involte, colorate in albastru, roz, rosu, alb sau combinatii de culori ce reusesc sa inveseleasca orice gradina.
Nemtisorii (Delphinium) reusesc sa infloreasca si in terenuri secetoase, calcaroase si chiar pe cele inclinate, insa cand urmarim sa obtinem plante viguroase, deosebit de frumos dezvoltate, trebuie sa le oferim un pamant bogat si bine lucrat.
Nemtisori – Sfaturi utile pentru plantarea lor in gradina
-Nemtisorii prefera solul fertil, bine drenat, dar usor umed, mai ales vara, expunerea in plin soare sau semiumbra. Climatul mai racoros este benefica plantei.
Vezi si: Ochiul boului. Sfaturi utile pentru plantarea in gradina
-In perioada de inflorire, planta necesita suport, altfel din cauza greutatii florilor sau a apei adunate in ele, se poate rupe.
-Planta se inmulteste prin seminte care se seamana direct in camp pentru ca planta nu suporta sa fie transplantata. Semanatul se face toamna tarziu, in noiembrie sau primavara foarte devreme, in februarie – martie. Totusi, expertii spun ca plantarea de toamna ofera rezultatele cele mai bune.
-Semanatul se face in randuri, la distanta de 20—25 cm la soiurile care nu crese mult in parti si la cele pitice, primavara variind pe rand rasadul prea des la 10—15 cm, iar pentru soiurile cu o crestere mai mare, in parti se va da o distanta dubla.
-Nemtisorii plantati toamna trebuie rariti primavara foarte devreme pentru ca inflorirea sa aiba loc tot devreme.
-Este recomandat a se despartii tufa la fiecare 2 ani si a fi replantate in alta locatie. Daca nu se desparte si nu se replanteaza in alt loc, dupa 3-4 ani, planta va disparea.
-Solurile foarte umede pe timpul iernii, pot fi fatale plantei.
–Nemtisorul este sensibil la fainare mai ales in perioadele mai lungi de ploaie sau de seceta, avand posibile probleme cu afidele si melcii.
!!!Prin taierea regulata a florilor ofilite, se poate obtine o reinflorire a plantei.
Vezi si: Gura leului. Sfaturi utile pentru plantarea ei in gradina
Vezi si: Nemtisorul de camp. Indicatii terapeutice si contraindicatii de care sa tii cont
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] miresei se inmulteste prin seminte. Aceasta face parte din aceeasi categorie cu Macul si Nemtisorii, nu le place sa fie transplantate. Aceasta se seamana direct in gradina primavara devreme […]