Narcisele ocupa cu siguranta un loc special in peisajul primaverii. Denumirea genului provine din mitologia greaca, narcisa evocand pe Narcis, vesnicul indragostit de frumusetea chipului sau. Aceste flori reusesc sa imprastie in aer o mireasma inconfundabila si sa ne transforme gradinile intr-o oaza de relaxare si buna dispozitie.
Narcisele sunt originare din nordul Africii, regiunile mediteraneene si Europa Centrala. Frunzele sunt liniare, cu flori simple sau duble, compuse din periant sau cupa si coronula sau trompeta, foarte bine dezvoltate.
Narcisele infloresc primavara, in lunile martie-mai.
Iata cateva soiuri:
-N. poeticus L. are bulbi piriformi de marime mijlocie, frunzele inguste si tije florale lungi. Florile au coronula scurta si pozitia usor pendenta.
N. incomparabilis are tijele florale cilindrice. Florile au coronule cu lungimea apropiata celei a periantului.
N. tazetta L./ N. poetaz sau narcisa in buchet prezinta mai multe flori pe aceeasi tija.
Narcissus pseudonarcissus
Narcisele si cultivarea lor in gradina – Iata ce trebuie sa stii:
-Narcisele infloresc primavara, in lunile martie-mai si trebuie sa stii ca nu sunt deloc pretentioase, ele dezvoltandu-se foarte bine atat in conditii de semiumbra, cat si in plin soare. Totusi, este recomandat ca pe masura ce se inmultesc, bulbii sa fie rariti. Acest procedeu se face in o data la 3-4 ani, in lunile iulie-august, iar dupa ce au fost scosi si sortati, se pastreaza in locuri uscate si aerisite pana in luna octombrie.
-Suporta destul de bine perioadele mai secetoase. De asemenea, bulbii rezista foarte bine la temperaturile scazute din cursul iernii.
-In primii ani de la plantare, narcisele au flori mici si putine, insa incepand cu al doilea an inflorirea este mult mai abundenta.
-Adancimea de plantare este de 10-15 cm, cu o distanta de 10-15 cm intre bulbi.
-Dupa inflorirea din primavara, este indicat sa lasati plantele sa creasca pana se ofilesc frunzele, iar pentru a indeparta plantele ofilite, taiati-le la baza sau rasuciti frunzele, tragand usor.
-Inmultirea se face prin desprinderea bulbilor ce se formeaza langa cel principal.
-Plantarea bulbilor se face in luna octombrie, la distantele de 10-25 cm si adancimea de 10-15 cm.
-Solicita putine lucrari de ingrijire: plivirea buruienilor, afanarea solului, udarea de 2-4 ori in cursul primaverii si ingrasarea, care poate fi facuta in doua etape:
- la pregatirea terenului, toamna, inainte de plantare, cand se administreaza cate 20 – 40 g/m2 sulfat de amoniu, 25- 30 g/m2
- superfosfat si 20 – 40 g/m2 sulfat de potasiu;
-Recoltarea florilor se face prin rupere atunci cand sunt in fazele de boboc colorat sau de deschidere completa.
Vezi si: 20 de trucuri pentru a pastra mai mult timp florile in vaza
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: