18.9 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Mustar salbatic. Ce trebuie sa stii despre buruiana dicotiledonata

Mustarul salbatic (Sinapis arvensis) este o buruiana dicotiledonata cu radacina scurta pivotanta. Acest mustar salbatic este o planta anuala, din genul Sinapis din familia Cruciferae, care include broccoli, conopida, varza si varza de Bruxelles. Prin urmare, acesta are beneficii similare pentru sanatate ca si alte legume crucifere.

Mustarul salbatic este considerat o buruiana in campuri, dar poate fi folosit si ca planta medicinala. Acesta are o perioada lunga de inflorire, care dureaza din mai pana in octombrie. Ca fruct, produce o pastai care contine opt pana la treisprezece seminte negre.

Planta este intalnita in zone de campie si munti, in pasuni, pe margini de drumuri, locuri de deseuri, gradini, poieni, livezi, maluri. In primul rand, planta creste cel mai bine pe soluri bogate in nutrienti.

Mustarul salbatic sau mustarul de camp, cum mai este cunoscut, se bucura in mod traditional de o mare popularitate in bucatarie. Aici, semintele sale sunt fie adaugate celor din mustar alb, sau frunzele sale tocate marunt servesc drept condiment.

Mustar salbatic – Utilizari traditionale si beneficii

  • Este bun pentru stimularea apetitului. Uleiul de mustar continut este, in general, stimulant si poate contracara astfel slabiciunea metabolica, probleme digestive or pierderea poftei de mancare. Din acest motiv, poate fi folosit si pentru conservarea naturala a alimentelor;
  • Studii recente au dovedit ca uleiul de mustar are un efect germicid antibacterian si general;
  • Este bun pentru tratamentul melancoliei, depresiei.
  • Mustarul de camp este utilizat si in Terapia cu flori Bach, fiind eficient impotriva melancoliei s depresiei;
  • Medicina ayurvedica foloseste uleiul de mustar salbatic pentru promovarea circulatiei sanguine. Semintele zdrobite pot fi folosite pentru a produce cataplasme care stimuleaza circulatia sangelui. Pentru a contracara iritarea piele, trebuie aplicata o crema grasa inainte de a aplica pasta de mustar;
  • In cosmetica, uleiul de mustar este folosit ca baza pentru unele sapunuri. In plus, este utilizat si ca agent natural de vindecare.

Vezi si: Mustarul negru. Ce beneficii au micile bobite pentru sanatatea noastra

Mustar salbatic – Utilizari culinare

  • Frunzele pot fi consumate crude sau fierte
  • Oarecum iute, frunzele tinere sunt folosite ca aroma in salate, adaugand o aroma picanta
  • Tulpinile inflorite pot fi consumate dupa ce au fost gatite. Tulpinile ar trebui sa fie usor aburite timp de cel mult 5 minute
  • Florile pot fi gatite si ca leguma sau folosite ca garnitura
  • Semintele pot fi incoltite si consumate crude
  • Din semintele coapte, macinate impreuna cu otet si sare, se poate prepara un mustar picant

Vezi si: Tratamente naturiste cu ulei si pudra de seminte de mustar

Precautii

Dupa formarea pastailor, planta este posibil otravitoare. Semintele sunt toxice pentru majoritatea animalelor, cu exceptia pasarilor, si pot provoca probleme gastrointestinale, mai ales daca sunt consumate in cantitati mari.

Vezi si: Utilizarile medicinale ale semintelor de mustar, remediul perfect pentru durerile de articulatii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole