22.5 C
București
vineri, octombrie 4, 2024

Moringa, un „arbore minune” cu multiple beneficii pentru sanatate

Moringa, cunoscuta si sub numele de „arborele minune„, este o planta cu multiple beneficii pentru sanatate si este cunoscuta pentru proprietatile sale nutritive si medicinale. De origine din India, Moringa este cultivata in intreaga lume in zonele tropicale si subtropicale.

Moringa (moringa oleifera) este o planta usor de cultivat si este durabila pentru mediu. De fapt, Moringa este considerata una dintre cele mai importante plante pentru secolul 21, deoarece poate ajuta la combaterea foametei, malnutritiei si schimbarilor climatice.

Moringa este o planta unica, deoarece aproape toate partile acesteia (frunze, seminte, flori/pastai, tulpina si radacini) – pot fi folosite ca sursa de nutritie si alte proprietati medicinale. Frunzele sunt cel mai frecvent utilizate in preparatele culinare si se pot consuma sub forma de supa, salata sau ceai. Semintele pot fi utilizate in uleiuri sau pudre, in timp ce radacinile pot fi folosite in diferite preparate medicinale. Totusi, cea mai populara utilizare medicinala a acestei plante implica uscarea si macinarea frunzelor de moringa, unde se gasesc majoritatea antioxidantilor.

Ce proprietati terapeutice are Moringa

Studiile au aratat ca pudra de moringa este incarcata cu substante fitochimice, proteine, calciu, beta-caroten, vitamina C, vitamina A, vitamina B1 (tiamina), B2 ( riboflavina ), B3 ( niacina ), B6, acid folic, calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc si potasiu. De asemenea, contine antioxidanti puternici, cum ar fi quercetina si acidul clorogenic, care protejeaza celulele corpului impotriva stresului oxidativ.

Totodata, pe langa frunzele valoroase, pastaile arborelui moringa contin si seminte care detin un tip de ulei vindecator. Uleiul din semintele de moringa poate fi folosit pentru a gati sau pus direct pe suprafata corpului.

Moringa a fost folosita de secole in medicina traditionala pentru a trata o gama larga de afectiuni, cum ar fi inflamatia, diabetul, hipertensiunea arteriala si chiar si infectiile bacteriene. De asemenea, studiile recente au aratat ca planta poate fi utila in lupta impotriva cancerului, deoarece contine compusi care inhiba cresterea celulelor canceroase si promoveaza moartea lor.

Vezi si articolul: Iata ce se intampla daca bei Moringa in fiecare zi!

Potrivit lui Kuli Kuli, o organizatie care recolteaza plante de moringa in Africa, planta contine:

  • de doua ori cantitatea de proteine ​​​​dintr-un iaurt
  • de patru ori mai multa vitamina A decat morcovii
  • de trei ori mai mult de potasiu decat bananele
  • de patru ori mai mult calciu decat laptele de vaca
  • de sapte ori mai multa de vitamina C decat portocalele

Beneficii Moringa

1. Are proprietati antiinflamatori

Potrivit unui raport publicat in Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, planta contine un amestec de aminoacizi esentiali, fitonutrienti carotenoizi, antioxidanti si compusi antibacterieni naturali care functioneaza in acelasi mod ca multe medicamente antiinflamatoare.

De asemenea, studiile au aratat ca acesti compusi sunt protectori ai inimii, stimulenti naturali ai circulatiei si au efecte antitumorale, antiepileptice, antiulceroase, antispastice, antihipertensive si antidiabetice.

2. Echilibreaza hormonii

Un studiu din 2014 publicat in Journal of Food Science and Technology a testat ce efecte are moringa impreuna cu frunzele de amarant asupra nivelurilor de inflamatie si stres oxidativ la femeile aflate la menopauza, iar rezultatele au aratat ca acestea au determinat cresteri semnificative ale statutului antioxidant, impreuna cu scaderi semnificative ale markerilor stresului oxidativ.

3. Imbunatateste sanatatea digestiva

Datorita proprietatilor antiinflamatorii, moringa este folosita adesea pentru a preveni sau trata ulcerele de stomac, bolile hepatice, afectarea rinichilor, infectiile si tulburarile digestive. Totodata, o utilizare obisnuita a uleiului de moringa ajuta la stimularea functiei hepatice, prin urmare detoxificand organismul de substante nocive, cum ar fi toxinele din metale grele.

4. Echilibreaza nivelul zaharului din sange, ajutand la combaterea diabetului

Studiile de cercetare au aratat ca administrarea de moringa ajuta la gestionarea nivelului de glucoza din sange, zahar din urina si proteine ​​din urina la subiectii de testare cu diabet.

Aportul extractului sau a aratat o imbunatatire remarcabila a nivelurilor de hemoglobina si a continutului total de proteine ​​ale subiectilor.

Totodata, o recenzie  publicata in jurnalul Frontiers in Pharmacology sustine ca frunzele de moringa pot fi utile in tratarea hiperglicemiei cronice si a dislipidemiei (niveluri ridicate ale lipidelor din sange).

5. Reduce colesterolul si protejeaza sistemul cardiovascular

Moringa este eficienta in mentinerea unor niveluri optime ale tensiunii arteriale si ale colesterolului in organism. Componentele bioactive precum izotiocianatul si niaziminina prezente in acesta previn ingrosarea arterelor si reduc dezvoltarea hipertensiunii pulmonare prin dilatarea vaselor de sange.

6. Protejeaza si hraneste pielea

Uleiul din seminte de moringa ajuta la mentinerea umiditatii pielii, accelereaza vindecarea ranilor si calmeaza pielea uscata sau arsa.

Extractul apos de moringa poseda proprietati vitale pentru vindecarea ranilor datorita capacitatii sale de a creste depunerea de colagen. Studiile de cercetare sustin efectele vindecatoare ale plantei in tratamentul ranilor in ceea ce priveste rezistenta la rupere a pielii, rata de inchidere a ranilor si reducerea zonei cicatricilor.

De asemenea, acest ulei si-a dovedit eficienta si in cazul parului cu probleme. Acesta serveste ca un balsam valoros pentru scalp, intareste radacinile si stimuleaza cresterea parului.

7. Imbunatateste starea de spirit si protejeaza sanatatea creierului

Moringa este un aliment bogat in proteine ​​si o sursa bogata de aminoacid triptofan, moringa sustine functiile neurotransmitatorilor, inclusiv cele care produc serotonina. In plus, planta este bogata si in antioxidanti si compusi care pot imbunatati sanatatea tiroidei, ceea ce o face benefica pentru mentinerea unui nivel ridicat de energie, plus combaterea oboselii, depresiei, libidoului scazut, schimbarilor de dispozitie si insomniei.

De asemenea, studiile de cercetare au aratat potentialul de a modifica activitatea electrica a creierului si monoaminele precum norepinefrina, serotonina si dopamina si pot extinde protectia impotriva bolii Alzheimer.

8. Imbunatateste sanatatea oaselor

Extractele de Moringa sunt benefice pentru mentinerea oaselor sanatoase si asta datorita continutului de calciu si fosforu. Totodata, s-a demonstrat ca planta imbunatateste eficienta si biodisponibilitatea acestor minerale vitale pentru sanatatea oaselor. Extractele de moringa au proprietati antiinflamatorii si sunt eficiente in ameliorarea afectiunilor inflamatorii, cum ar fi artrita, dar si vindecarea diferitelor afectiuni osoase.

9. Intareste imunitatea

Extractele din frunzele de moringa ajuta la stimularea imunitatii. In plus, acestea ajuta la imbunatatirea raspunsului imunitar celular si exercita efecte benefice asupra leucocitelor, anticorpilor si reactiei de hipersensibilitate.

10. Proprietati imunosupresoare

Extractul etanolic din seminte de moringa poseda si proprietati imunosupresoare, iar aceasta este utila pentru a inhiba activarea sistemului imunitar al organismului si pentru a preveni respingerea tratamentelor, cum ar fi transplantul de organe si bolile autoimune precum artrita reumatoida, precum si unele reactii alergice. De asemenea, cercetarile publicate in Journal of Ethnopharmacology au demonstrat ca actiunea imunosupresoare a semintelor ajuta la imbunatatirea productiei de anticorpi pentru a permite organelor noi si materialului transplantat sa se aseze in siguranta in organism.

!!! Atentionare

Moringa este o planta hranitoare si este sigura pentru consum. Totusi, utilizarea sa pentru ameliorarea terapeutica ar trebui luata in considerare numai dupa consultarea unui medic. De asemenea, radacinile si scoarta de moringa au un efect avortiv si nu sunt recomandate in timpul sarcinii.

*Nu exista o doza recomandata sau necesara de moringa in acest moment, dar unele dovezi spun ca doza optima pentru oameni a fost calculata a fi de 29 mg/kilogram de greutate corporala. De asemenea, se recomanda sa se inceapa cu o o jumatate de lingurita de moringa uscata pe zi, timp de trei pana la cinci zile, crescand incet aportul pe parcursul a doua saptamani.

Vezi si: Complexul vitaminic E. Ce beneficii are pentru sanatate

Vezi si: Un arbore ce contine de 17 ori mai mult calciu ca in lapte si de 25 de ori mai mult fier decat in spanac. Iata despre ce arbore este vorba!

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole