2 C
București
marți, noiembrie 26, 2024

Minunile sanatatii ascunse in caise

Beneficii caise – Caisele, cunoscute stiintific sub denumirea de Prunus armeniaca, sunt niste fructe delicioase si suculente, care aduc o varietate de beneficii pentru sanatatea noastra. Aceste fructe aromate au fost studiate in detaliu de cercetatori, care au descoperit proprietati remarcabile si valoare nutritionala insemnata. In acest articol, vom explora beneficiile studiate ale caiselor si modul in care pot contribui la o viata sanatoasa.

Caisele pot fi savurate intr-o mare varietate de moduri, dar unul dintre motivele pentru care au fost atat de populari de-a lungul istoriei este ca pot fi legate direct de mai multe beneficii pentru sanatate, datorita compusilor lor organici unici. De exemplu, conform bazei de date nationale de nutrienti USDA (U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE), caisele contin vitamina A, C, K, E si niacina in cantitati semnificative. De asemenea, contin multe alte vitamine esentiale in urme (mai putin de 5% din necesarul zilnic). In plus, caisele au un continut bun de minerale, care include potasiu, cupru, mangan, magneziu si fosfor si sunt si o buna sursa de fibre alimentare.

Caisele – Beneficii pentru sanatate dovedite de studii

-Continut bogat de vitamine si minerale:

Dupa cum am spus si mai sus, caisele sunt surse excelente de vitamine si minerale esentiale care contribuie la sustinerea sistemului imunitar, mentinerea sanatatii oaselor, a vederii si a functionarii corecte a sistemului nervos.

-Reduce inflamatia din organism

Inflamatia este de fapt un raspuns normal declansat de sistemul imunitar pentru a tine departe invadatorii straini si pentru a proteja organismul de problemei. Totusi, o inflamatie cronica poate face ravagii in corpul nostru si poate contribui la boli precum boli de inima, diabet si artrita reumatoida.

Din fericire, unele studii au descoperit ca aceste fructe delicioase ar putea avea proprietati antiinflamatorii puternice pentru a ajuta la protejarea impotriva bolilor. De exemplu, semintele de caise sunt considerate a fi eficiente in ameliorarea inflamatiei. Mai exact, in urma unui studiu pe animale, administrarea extractului de ulei de samburi de caise a ajutat la protejarea impotriva colitei ulcerative, un tip de boala inflamatorie intestinala.

-Beneficii pentru sanatatea cardiovasculara:

Studiile au aratat ca un consum regulat de caise poate avea efecte benefice asupra sanatatii inimii si a sistemului cardiovascular. Aceste fructe sunt bogate in antioxidanti, cum ar fi beta-carotenul si vitamina C, care ajuta la reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ in organism. De asemenea, continutul ridicat de potasiu din caise poate contribui la mentinerea tensiunii arteriale sanatoase si la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

-Proprietati anticancerigene:

Cercetarile recente au sugerat ca aceste fructe pot avea potential anticancerigen datorita continutului lor de compusi fitochimici benefici. Acesti compusi, cum ar fi licopenul si beta-carotenul, au demonstrat proprietati antioxidante si antiinflamatorii puternice, care pot ajuta la reducerea riscului de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de plamani si cel de colon.

-Sustinerea sanatatii digestive:

Caisele sunt o sursa buna de fibre alimentare, ceea ce le confera beneficii importante pentru sanatatea digestiva. Fibrele contribuie la mentinerea unui sistem digestiv sanatos, promovand tranzitul intestinal regulat si prevenind constipatia. De exemplu, o analiza a aratat ca o crestere a aportului de fibre a ajutat la cresterea frecventei scaunelor la pacientii cu constipatie.

De asemenea, ele pot sustine o microflora intestinala echilibrata si pot ajuta la reducerea riscului de afectiuni digestive, cum ar fi boala inflamatorie intestinala si cancerul de colon.

-Protectie pentru sanatatea ochilor

Caisele sunt o sursa excelenta de vitamina A (o ceasca de caise asigura 60% din vitamina A de care ai nevoie pentru intreaga zi, iar o ceasca de caise uscate aproape ca poate indeplini cerintele zilnice de vitamina A de la sine) si, dupa cum se stie, aceasta joaca un rol important cand vine vorba de sanatatea ochilor. De fapt, deficienta de vitamina A poate duce la simptome precum orbirea nocturna, uscarea ochilor si pierderea vederii. Totodata, un studiu pe animale a aratat ca aplicarea locala a extractului de samburi de caise a ajutat la reducerea ochilor uscati prin promovarea productiei de lichid lacrimal.

-Protejeaza ficatul

Exista studii care arata ca aceste fructe delicioase pot aduce beneficii remarcabile ficatului nostru si poate chiar sa ne protejeze impotriva bolilor hepatice.

De exemplu, intr-un studiu efectuat pe animale publicat in British Journal of Nutrition, caisa a fost capabila sa protejeze impotriva leziunilor hepatice, precum si a ficatului gras. Un alt studiu efectuat in Turcia a constatat ca suplimentarea sobolanilor carora li sa indepartat o parte din ficatul cu caise organice uscate la soare a ajutat la promovarea regenerarii ficatului.

Vezi si: Piersicile. 12 beneficii pentru sanatate

Vezi si: Beneficiile uimitoare ale visinelor pentru sanatate si bunastare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole