Oricine vrea sa slabeasca sau sa se mentina in forma, cat mai simplu, cu eforturi cat mai mici. Medicul nutritionist, Mihaela Bilic, arata care este alimentul anti-obezitate folosit dintotdeauna – branza proaspata.
”Cu branza proaspata se slabeste mult si repede. Pe vremuri, daca faceai hepatita sau erai in convalescenta dupa vreo boala grava, ti se recomanda o dieta bazata pe branza de vaci si carne fiarta. Acestea erau alimentele usor de digerat, dar care ajutau si la refacerea organismului. Celebra branza de vaci a ajuns sa fie sinonimul alimentatiei dietetice si chiar e campioana cand vine vorba de slabit.”, a spus aceasta scrie doctorulzilei.ro.
Branza contine multi nutrienti, inclusiv vitamine precum vitamina C, B-6, B-12, A, D, E si vitamina K. Alte vitamine, cum ar fi tiamina, riboflavina, niacina se gasesc in diferite tipuri de branza. Consumul de branza asigura organismului uman anumite minerale vitale precum calciu, sodiu, zinc, fosfor, potasiu si fier.
Conform statisticilor guvernamentale americane, noua din 10 femei si sase din 10 barbati nu respecta recomandarile de calciu. Proteina de inalta calitate din branza ofera organismului cu elemente esentiale pentru musculatura puternica.
In afara de gustul lor incantator, branza este o sursa buna de nutrienti, vitamine si minerale. Consumul a 225 de grame de branza ofera 34 mg de seleniu, 1595 mg fosfor, 3013 mg sodiu, 1259 mg calciu, 31,36 g grasimi totale, 37,41 g proteine, 0,963 mg vitamina B2, 5,8 mg zinc si 0,9 µg de Vitamina B-12.
Alte beneficii ale consumului de branza
Muschi mai puternici
O cercetare din 2013 a descoperit ca produsele lactate organice au aproximativ 62% mai multi acizi grasi sanatosi omega-3 decat laptele obisnuit. Aveti de unde alege, caci exista mai mult de 3.000 de tipuri diferite de branzeturi facute pe tot globul, potrivit bucatarului si autorului Georgeanne Brennan.
Intarirea sistemului imunitar
Anumite tipuri de branza, cum ar fi branza albastra, elvetiana si Cheddar, contin cantitati semnificative de seleniu, un antioxidant care joaca un rol important in sistemul imunitar. Mai mult, vitaminele B din branza ajuta la mentinerea functiilor organismului si stimuleaza imunitatea.
Ingrijirea dintilor
Branza este minunata sursa de calciu, care este de fapt extrem de importanta pentru rezistenta dintilor. In plus, este foarte scazut in continut de lactoza. Cu cat branza este mai veche, cu atat continutul de lactoza este mai mic. De asemenea, este benefica pentru dintii umani, deoarece orice forma de zahar (maltoza, glucoza sau lactoza) din alimente ar putea dauna dintilor.
Sanatate osoasa
Branza este un produs lactat bogat in calciu si bun pentru sanatatea oaselor. De asemenea, majoritatea tipurilor de branza au un nivel mai ridicat de vitamina B, facilitand absorbtia corpului uman, precum si utilizarea calciului. Femeile insarcinate, copiii mici, mamele care alapteaza si, de asemenea, persoanele in varsta trebuie sa consume regulat branza. Cu alte cuvinte, branza ar putea fi de ajutor in eliminarea osteoporozei – problema de sanatate rezultata din lipsa de calciu.
Sanatatea inimii
Bolile de inima sunt una dintre principalele cauze de deces in societatea moderna. Consumul regulat de produse lactate pare a fi benefic pentru sanatatea inimii si poate reduce, de asemenea, riscul de hipertensiune arteriala, care este una dintre principalele cauze ale bolilor de inima.
Se presupune ca mai multi factori nutritionali sunt responsabili pentru acest efect. Aceasta include combinatia unica de calciu, potasiu si magneziu gasite in produsele lactate.
In plus, se presupune ca peptidele formate prin digestia cazeinei, principala familie de proteine din branza. Pe scurt, consumul moderat de branza, ca parte a unei diete echilibrate, poate proteja impotriva bolilor de inima.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: