Medicina alternativa. Ce este si cand putem apela la ea

De cate ori nu ti s-a intamplat sa mergi la medic si sa-ti prescrie o lista intreaga de medicamente pentru afectiunile de care suferi? Multi dintre noi avem acasa tratamente prescise de medic pentru diverse afectiuni: de la migrene, la insomnii si pana la diverse boli cronice.

Medicamentele fac parte din viata noastra. Mai mult, suntem atat de obisnuiti cu ele incat uneori le cumparam preventiv, sa le avem in casa in caz ca vom avea nevoie de ele.

Insa, cand migrenele sunt dese, cand diversele afectiuni nu se amelioreaza, incepem sa ne intrebam daca nu exista si alte metode prin care ne putem imbunatati sanatatea. Iar acestea, tin de medicina alternativa.

Ce este medicina alternativa

Medicina alternativa cuprinde toate tipurile de tratamente care sunt utilizate in locul, sau impreuna, cu tratamentele medicale clasice. De la ceaiuri, tratamente pe baza de plante si pana la acupunctura sau tehnici reiki, toate fac parte din medicina alternativa.

De exemplu, daca medicul iti prescrie un tratament pentru scaderea colesterolului, dar te rezumi la revizuirea alimentatiei, este considerat tot un tratament alternativ.

Adesea, medicina alternativa este considerata „naturala”. Majoritatea persoanelor care opteaza pentru medicina alternativa aleg aceste tratamente pentru ca sunt in cautarea unei abordari mai naturale pentru a-si vindeca afectiunile cronice.

Insa medicina alternativa nu cuprinde doar tratamentele naturiste sau ceaiurile. Printre exemplele de medicina alternativa se numara si:

  • Acupunctura
  • Ingrijirea chiropractica
  • Reiki – o terapie energetica ce se bazeaza pe faptul ca practicianul foloseste energia vindecatoare pentru a repara dezechilibrele, plasandu-si mainile usor peste corp.
  • Medicina pe baza de plante medicinale – Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 80% din populatia lumii utilizeaza un anumit tip de plante medicinale, iar studiile arata ca preparatele pe baza de plante medicinale sunt eficiente in tratarea alergiilor, a oboselii cronice si a sindromului premenstrual, printre alte afectiuni ale sanatatii.
  • Medicina ayurvedica – care este un sistem medical indian vechi de 3.000 de ani, utilizat si in prezent. Aceasta utilizeaza plante, diete si practici specifice de sanatate pentru a trata diverse afectiuni.

In anumite cazuri, medicina alternativa este o solutie pentru tratarea micilor neplaceri (diverse dureri, greturi, stare de oboseala, etc.). De asemenea, in cazul afectiunilor cronice medicina alternativa poate fi folosita complementar, pe langa tratamentele clasice.

Atentie la tratamentele pe care le iei. Pot avea efecte adverse 

Anumite practici de medicina alternativa au fost studiate si au fost considerate sigure si chiar eficiente. Altele nu au fost studiate in profunzime – iar unele chiar s-au dovedit a fi daunatoare. De exemplu, produsele utilizate in medicina ayurvedica pot contine minerale toxice, cum ar fi plumbul.

In plus, doar pentru ca ceva este „natural” nu inseamna intotdeauna ca este sigur. Un prim exemplu este planta kava kava (care la noi se gaseste sub forma de extract). Aceasta planta este adesea folosita pentru a trata anxietatea, dar poate provoca, de asemenea, leziuni hepatice. Iar acesta este doar un exemplu. Asa cum se intampla in cazul acesteia si alte plante au efecte negative. Prin urmare, toti cei care apeleaza la acestea trebuie sa se documenteze mai intai.

Cel mai bine este sa discuti cu medicul cand doresti sa apelezi la aceste tratamente alternative, mai ales cand doresti sa le iei alternativ sau impreuna cu tratamentul recomandat de medic. Unele dintre acestea pot interactiona cu tratamentele clasice ducand la probleme mult mai grave.

Nu amana problemele de sanatate

Daca ai o problema de sanatate, indiferent de tipul acesteia, nu o lasa nerezolvata. Fie ca trebuie sa urmezi un tratament costisitor, sau ai nevoie de o interventie chirurgicala, problemele de sanatate nu suporta amanare. Sanatatea este mai importanta decat orice pe lume. Daca ai probleme si nu iti poti permite sa platesti tratamentul, indiferent de tipul acestuia, apeleaza la un imprumut rapid. Il vei obtine pe loc, fiind perfect pentru a-ti trata problemele de sanatate.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...