0.9 C
București
vineri, decembrie 27, 2024

Marul, un medicament la indemana oricui

Marul este unul dintre cei mai cunoscuti arbori fructiferi, de existenta sa amintindu-se si in Biblie. Se crede ca exista in Egipt si Palestina din anul 1.000 i.Hr. In Franta, in Normadia, plantarea sa dateaza din secolul al XI-lea, iar pentru celelalte popoare – secolul al XVI-lea. Cu ajutorul marului se face cidrul, despre care normanzii credeau ca vindeca toate bolile.

Simplul mar, un fruct benefic pentru oricine

El este bogat in vitaminele A, B, C, contine numeroase saruri minerale, potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor. El elimina acidul uric – acid organic natural care se gaseste in singe si in urina, rezultat din arderea proteinelor in procesul metabolic – si lupta contra hipertensiunii arteriale. Foarte bogat in pectina – clasa a compusilor organici care se gasesc in tesuturile celulelor vegetale, el poate scadea colesterolul.

Consumatorii de mere crude ar trebui sa stie ca in coaja merelor se afla de doua ori mai multa vitamina C decat in pulpa, deci marul nu trebuie decojit, ci doar bine spalat. Persoanele care sufera de obezitate sa consume 1 kg de mere crude pe zi si sa faca un decoct care sa ii ajute sa slabeasca, astfel: se taie un mar in bucati si se fierbe in 500 ml apa pana se reduce la jumatate cantitatea de apa. Se bea seara inainte de culcare

Avand proprietatea de a regulariza functiile intestinale, mai ales in caz de constipatie, marul este si un bun remediu, in combinatie cu morcovul, in caz de diaree infantila. Sucul de mar este diuretic, laxativ, antireumatismal. De altfel, este si un intaritor muscular. Strugurele si marul sunt fructele care ofera cele mai variate binefaceri. Marul este unul dintre cele mai bune fructe medicinale, hranind atat fibra musculara, cat si fibra nervoasa.

Imbunatateste-ti functiile organismului cu un mar pe zi

Cei care doresc sa stimuleze functiile creierului ar trebui sa manance 2-3 mere coapte pe zi. In cazuri de anemie si oboseala se bea suc de mere proaspat. Se mai poate face un piure de mere, la care se adauga miere (jumatate din cantitate) si se mananca de 2-3 ori pe zi un astfel de preparat.

Pentru eliminarea excesului de acid uric si pentru prevenirea formarii calculilor la vezica se bea suc proaspat de mere si se consuma mere crude zilnic. In cazul diareei la bebelusi, se rad merele foarte fin si se dau din ora in ora bebelusilor pana cand scaunul redevine normal.

In cazul constipatiei se procedeaza astfel: se pune la fiert un mar decojit intr-un sfert de litru de vin rosu. Se adauga peste 2 cuburi de zahar si coaja de la o lamaie rasa. Se trece totul apoi printr-o sita fina si vinul obtinut se bea in timpul meselor. Merele salbatice crude sunt un laxativ eficace si puternic.

Vezi si: Marul paduret. Ce beneficii au micutele fructe din padure

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole