Deoarece ciupercile rasar deodata, „in mod magic”, egiptenii antici considerau ca acestea, cu forma lor de umbrela, le confera puteri supranaturale.
Denumirea „manatarca” provine (prin intermediarul bulgar) din cuvantul grecesc manitaria insemnand „ciuperci” (in genere). Denumirea stiintifica, Boletus edulis, provine din radacina latina bolet-, care inseamna „ciuperca superioara” (care a dat si burete) si edulis, cu sensul de comestibila, exprimand calitatile culinare ale speciei. Aceasta ciuperca are o aroma distincta si un miros placut. Are o concentratie mare de apa in comparatie cu alte ciuperci comestibile.
Pe langa faptul ca manatarcile sunt delicioase, acestea sunt folosite din cele mai vechi timpuri si ca leac pentru diferite afectiuni si mentinerea sanatatii generale.
Cu textura lor carnoasa, ciupercile constituie un inlocuitor satisfacator al carnii. Un pateu de ciuperci, poate inlocui foarte bine pateul de ficat.
Manatarcile de padure sunt extrem de gustoase, hranitoare, nu ingrasa si aduc si un aport substantial de minerale. Acestea contin o mare cantitate de fibra si de vitamina B, dar si potasiu, care protejeaza inima. O cana cu ciuperci (la numai 20 de calorii), are la fel de mult potasiu cat o jumatate de banana si este comparabila, in continutul de vitamina B, cu o felie de paine integrala. Cipercile sunt, de asemenea, o sursa buna de germaniu (ca si usturoiul), un mineral cu proprietati anticanceroase si antivirale. Germaniul intensifica si capacitatea celulelor de a genera energie.
Un studiu realizat in anul 2008, a semnalat nivelul ridicat de compusi bioactivi din manatarci. Acestea au avut cantitatea cea mai mare de antioxidanti dintre toate ciupercile testate. Antioxidantii sunt eficienti la combaterea, prevenirea si ameliorarea bolilor cardiovasculare si a cancerului.
Studiile arata ca structura proteinelor (aminoacizii esentiali) din ciuperci este asemanatoare cu cea din cazeina laptelui, albumina din ou, gliadina din griu. Acestea sunt proteine comparabile cu cele din carne, astfel ca 100-200 g ciuperci uscate consumate zilnic, pot substitui carnea, mentinind in organism un echilibru normal.
Ciupercile reprezinta si un puternic afrodisiac, anumite proteine cotinute de acestea stimuleaza centrii nervosi ai sexualitatii.
Cititi si: Beneficiile ciupercilor champignon. De ce este bine sa le consumi
Ciupercile pot fi consumate si de diabetici pentru ca nu contin zahar sau lipide.
Nutritionistii apreciaza ca ciupercile sunt foarte bine tolerate de organism si ajuta la diluarea sangelui, astfel se reduce si riscul de infarct.
Ciupercile sint o sursa buna de complex de vitamina B (pentru piele sanatoasa si acuratete vizuala, stimuleaza producerea celulelor albe si rosii in maduva osoasa).
Ciupercile contin si vitamina D, necesara sanatatii parului, pielii si unghiilor. Impreuna, aceste vitamine ajuta la eliberarea de stres, depresie si oboseala, ciupercile fiind recomandate in stari de convalescenta si anemie.
Fiind probiotice, ciupercile ajuta la intarirea sistemului imunitar in lupta cu factorii patogeni.
Sfaturi utile despre ciuperci:
-Prima regula in alegerea ciupercilor este sa le cumperi dintr-o piata, in afara cazului cand sunteti experti in ciuperci. Indiferent de soi, alege ciupercile fara pete, cu tulpini scurte. Cele patate, cu carnea intunecata sau cu lamelele expuse, nu se vor pastra bine sau nu vor avea un gust bun.
-Cand nu gasesti ciuperci proaspete, poti cumpara si ciuperci uscate. Pentru a le improspata, nu trebuie decat sa le inmoi in apa, timp de o jumatate de ora.
-Ciupercile foarte proaspete vor tine 2-3 zile la frigider, dar spala ciupercile doar atunci cand doresti sa le folosesti, deoarece umezeala le face sa se strice foarte repede.
-Ciupercile sunt poroase si absorb apa cand sunt spalata. De aceea este indicat sa le zvinti bine inainte pentru ca altfel se inchid la culoare.
-Daca ai cumparat prea multe ciuperci si sunt in pericol sa se strice inainte de a le putea folosi, o modalitate prin care le poti pastra inca o zi sau doua (sau cateva luni, congelate), este sa le transformi in duxelles – un amestec de ciuperci, cepa, fin tocate, calite pana se rumenesc in unt sau ulei si aromate cu cimbru. Duxelles da o savoare speciala supelor, sosurilor si umpluturilor.
-Ciupercile comestibile au gust de faina, castane, alune sau anason
Cum testezi ciupercile:
-Se introduce o lingurita de argint in mancarea de ciuperci cat timp este pe foc. Daca lingurita se innegreste, ciupercile sunt otravitoare.
-Se pune patrunjel verde in oala in care fierb ciupercile si daca acesta se ingalbeneste, inseamna ca ciupercile sunt toxice.
-Se pun ciupercile la fiert impreuna cu o ceapa taiata in doua. Daca cel putin o ciuperca din oala e otravitoare, ceapa se albastreste, se invineteste sau se innegreste.
Cum iti dai seama ca te-ai intoxicat cu ciuperci otravitoare:
Apar urmatoarele simptome: arsuri stomacale, rau nedefinit, racirea extremitatilor, dilatarea pupilelor, paloarea fetei, convulsii, hemoragii, voma repetata, diaree violenta, halucinatii si delir. In momentul aparitiei simptomelor, se va administra cantitati mari de apa sarata, ceai sau lapte cald si se transporta bolnavul la spital.
Vezi si:
Ciupercile Portobello – 6 beneficii si utilizari
6 beneficii ale ciupercilor Reishi
Tinctura de ciuperci-retete stramosesti de stimulare naturala a imunitatii
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Manatarcile. Ciupercile de padure care iti energizeaza organismul […]