0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Managementul riscului în business. Informații utile

Orice om de afaceri are un oarecare apetit pentru risc. Fara risc, nu exista castig iar acest lucru este cat se poate de bine conturat pe bursa de valori, acolo unde cei mai importanti jucatori sunt cei care indraznesc sa riste cat mai mult.

In business insa, desi riscul este esential, acesta trebuie sa fie unul cat se poate de calculat, in asa fel incat sa fie eliminate, pe cat posibil, surprizele si pierderile operationale. Din acest motiv a aparut ideea de management al riscului.

Managementul riscului are drept scop controlul global al riscurilor ce apar in cadrul unei companii, in asa fel incat costurile sa fie minime iar avantajele financiare sa fie cat mai mari. Un management bun al riscului inseamna identificarea si definirea tuturor riscurilor, in asa fel incat sa se stie daca acestea merita sau nu.

Ce este riscul?

Prin risc se intelege posibilitatea ca un proces de business sa nu se incheie cu obiectivele stabilite initial. Chiar si in cele mai sigure companii, riscul exista permanent, insa sansele ca acesta sa devina realitate sunt mai mari sau mai mici.

Prezenta riscului este, de fapt, o ipoteza pe care orice companie o are la baza.

Ce este de facut pentru eliminarea riscului?

Din pacate, riscul nu poate sa fie eliminat, insa atitudinea fata de el poate sa fie una corecta sau una incorecta. O atitudine corecta inseamna un management bun al riscului.

In general, pentru a-si atinge scopul de administrare corecta a riscului orice companie trebuie sa treaca prin urmatoarele procese:

  • Evaluarea riscului. Se poate face prin metode calitative sau prin metode cantitative. Metodele calitative determina utilitatea rezultatelor ce se asteapta in urma unei actiuni si posibilele pierder ce pot aparea in urma acestor actiuni. Metodele cantitative evalueaza impactul prognozat si probabilitaea ca acesta sa se produca.
  • Tratarea riscurilor. Este foarte important ca odata ce riscurile au fost definite si evaluate, sa fie tratate cat mai corect.

Intregul proces de management al riscului este complex si greoi. Acesta trebuie sa ia in calcul nu doar riscurile economice, ci si riscurile demografice, politice, sociale sau riscuri legate de zona geografica in care se afla compania.

Bine de stiut:

Riscurile sunt doar probleme care pot aparea. De multe ori, administratorii companiilor trec pe lista de riscuri si probleme a caror aparitie este imposibila.

In momentul in care este identificata o problema deja existenta, aceasta nu mai este un risc, ci este o situatie care va avea un impact asupra obiectivului. Tocmai de aceea, problemele deja existente trebuie sa fie tratate printr-un management cat mai bun al proceselor de afaceri.

Procesul de management al riscurilor poate sa fie destul de costisitor si de multe ori de lunga durata. Odata ce este implementat corect insa, poate sa genereze o multime de avantaje si sa ajute la eliminarea unor costuri foarte mari.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole