Macesele sunt cu siguranta cele mai eficiente calmante ale omului. Ele contin de 50 de ori mai multa vitamina C decat citricele si reprezinta o reala protectie in fata microbilor si a virusilor.
In afara de vitamina C, macesele au in compozitia lor si vitaminele A, B1, B2, B3, E, K, care aduc multe beneficii organismului. Totodata, acestea contin si zaharuri, acid citric si malic, pectine, tanini, uleiuri volatile, lecitina si minerale – calciu, magneziu fier, potasiu, mangan, fosfor, seleniu, sulf si zinc.
Beneficiile maceselor:
– Antiinflamator, regenerant, cicatrizant.
– Accelereaza producerea de globule rosii, combate astenia, regleaza metabolismul calciului si stimuleaza fixarea lui in oase.
– Efect antidiabetic, hipoglicemiant, de stabilizare a glicemiei, stimuleaza biosinteza colagenului, a hormonilor steroizi, regleaza nivelul de catecholamina, reduce edemele.
– Boli de rinichi si de vezica urinara.
-Combaterea alergiilor. O cura de 45 de zile, timp in care se consuma o jumatate de litru de infuzie combinata de macese pe zi, face minuni in prevenirea alergiei.
– Detoxifierea organismului.
–Boli de inima. Toamna si primavara se face un tratament de o luna cu pulbere de macese, din care se consuma 4-6 lingurite pe zi, pe stomacul gol. Vitamina C, bioflavonoidele, vitaminele din complexul B continute de pulpa maceselor previn ateroscleroza. Totodata, ajuta si la adaptarea aparatului cardiovascular la conditiile de stres, previn puseele de hipertensiune.
– Cistita, nefrita. Semintele de maces contin substante cu un puternic efect diuretic si care protejeaza rinichii si vezica urinara de infectii. Decoctul combinat de seminte de maces se administreaza dimineata, pana la ora 12, cate o jumatate de litru pe zi, in cura de 2 saptamani, urmate de alte 2 saptamani de pauza. Din infuzia combinata obtinuta din pulpa maceselor se administreaza cate un pahar (200 ml), cu 15 minute inaintea mesei de pranz si a cinei, in cure de 30 de zile.
– Colecistita, litiaza si colici biliare. Se administreaza infuzia combinata de macese, cate un pahar cu 30 de minute inaintea fiecarei mese, in cure de 30 de zile, urmate de cate 10 zile de pauza.
–Anemie la copiii mici. Se administreaza siropul de macese, cate 3-4 lingurite pe zi, in cure de 60 de zile, urmate de alte 20 de zile de pauza. Acest sirop de macese imbunatateste pofta de mancare, favorizeaza dezvoltarea normala a sistemului nervos, previne bolile infectioase si complicatiile acestora. La sugari, se administreaza infuzia combinata de macese, cate 100-200 ml pe zi, cu minimum 30 de minute inainte de alaptare.
– Hipertensiune arteriala: o cura cu macese ajuta organismul sa se adapteze mai bine la stresul psihic, la suprasolicitare si la emotii negative, de tipul furiei, frustrarii, enervarii. Acestea fiind principalul vinovat pentru puseele de hipertensiune arteriala.
– Infectii respiratorii. Un tratament de 3-4 saptamani cu macese ajuta la prevenirea infectiilor respiratorii cum ar fi bronsita virala si bacteriana, pneumonia, viroza pulmonara, sinuzita, rinita etc. Se administreaza pulberea de macese, cate o lingurita, de patru ori pe zi.
– Reumatism. La inceputul toamnei si al iernii se recomanda o cura de o luna, timp in care se administreaza cate o jumatate de litru de infuzie combinata de macese pe zi. Macesele sunt o adevarata colectie de substante antioxiante si antiinflamatoare, care impiedica degradarea finelor cartilagii din articulatii. De asemenea, ajuta si la mentinerea elasticitatii membrelor si a coloanei vertebrale, cresc rezistenta organismului la frig, impiedicand aparitia crizelor reumatice.
– Circulatie periferica deficitara. La venirea sezonului rece se face o cura de 60 de zile cu sirop de macese, din care se iau cate 3-4 linguri pe zi. Acest tratament ajuta la imbunatatirea circulatiei de la nivelul vaselor de sange de mici dimensiuni.
– Constipatie. Se administreaza infuzia combinata de macese indulcita cu miere, cate o jumatate de litru baut dimineata, la trezire, pe stomacul gol. Acizii pectici din compozitia maceselor ajuta la normalizarea florei intestinale si imbunatatesc tranzitul intestinal, avand un efect laxativ de intensitate medie.
– Febra. Se bea zilnic o jumatate de litru – un litru de infuzie combinata de macese. Acest tratament nu are ca efect eliminarea febrei, dar ajuta corpul sa reziste cu succes acceselor de febra si, mai mult, ajuta la accelerarea procesului de vindecare.
– Raceala si gripa. Daca iei pulbere de macese inca de la declansarea acestor afectiuni, procesul de vindecare este mai rapid, organismul rezista mai bine la accesele de febra, efectele secundare ale bolii (dureri de cap, musculare, vertij) sunt mult diminuate. Se administreaza pulberea de macese, cate 6 lingurite pe zi.
– Hemoragie menstruala. Se consuma cate 6 linguri de pulbere de macese pe zi. Acest tratament previne crampele menstruale, are un rol de regularizare a activitatii hormonale, dar si de compensare a pierderilor de sange, care pot provoca anemie, vertij, slabiciune.
– Obezitate. Dupa doua saptamani de administrare a extractului apos de macese s-a constatat o reducere a colesterolului si a zaharului din sange, precum si o inhibare a procesului de depunere de rezerve de energie in corp, sub forma tesutului adipos in exces.
– Spondiloza anchilozanta. Cercetatorii danezi au descoperit in macese o substanta activa (galactolipida), cu un extraordinar efect antiinflamator asupra finelor cartilagii dintre discurile coloanei vertebrale. Administrata suficient de mult timp, aceasta substanta nu doar reduce inflamatia si durerea, dar chiar imbunatateste flexibilitatea coloanei vertebrale afectate de aceasta boala. Se recomanda o cura de trei-patru luni cu infuzie combinata de macese, care se administreaza cu tot cu pulpa, pe stomacul gol, cate o jumatate de litru pe zi.
Sirop de macese:
Peste 200 grame de pulbere de macese fara samburi se pun 800 ml de apa clocotita, dupa care se lasa sa macereze vreme de 12 ore. Se adauga 500 de grame de zahar, se amesteca bine la foc foarte mic (preparatul nu trebuie sa clocoteasca), dupa care se pune in borcane mici cu filet. Aceste borcane se sterilizeaza in cuptor (de preferinta la 80 de grade, nu mai mult) vreme de 40 de minute, dupa care se lasa sa se raceasca gradat. Se administreaza zilnic, cate 4-6 linguri, din acest sirop de macese.
Sugestie: Zaharul se poate inlocui cu Zahar din Stevie – Green Sugar – Indulceste precum zaharul, dar are 0 calorii si 0 indice glicemic, ceea ce protejeaza organismul de efectele negative pe care le are consumul de zahar.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Cititi si:
Puterea miraculoasa a siropului de brad
Siropul de pin. Uimitoarele beneficii ale mugurilor de pin
Ridichea neagra. Proprietatile si beneficiile siropului de ridiche neagra
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: