Lupinul este o planta perena, originara din Sicilia, ce creste pana la 200 cm inaltime, cu flori colorate (albe, albastre, galbene) ce apar in iunie-august, iar toamna se dezvolta semintele in pastai.
Lupinul este cunoscut ca planta ornamentala, dar si pe post de ingrasamant verde. Totodata, semintele plantei sunt folosite si in scop terapeutic.
Lupinul – Proprietati si beneficii
Semintele de lupin au in compozitia lor protide 28-43% substante extractive neazotate 18-32%, grasimi (4-12%), celuloza (10-15%), alcaloizi peste 3%, lupina, lupanina, lupinidina, hidroxilupanina care le confera gustul amar.
In masa verde, cantitatea de alcaloizi este de 3-7 ori mai mica decat in boabe si scade pe masura ce planta se maturizeaza. Continutul in protide este ridicat 22%.
Indicatii si aplicatii terapeutice:
Semintele au efect diuretic, febrifug, emenagog, hipoglicemiant, cicatrizant, vermifug si carminativ. Semintele de lupin au si efect hipoglicemiant, folosindu-se in formele usoare de diabet ca un inlocuitor al insulinei. Extractul fluid de seminte impiedeca cresterea glicemiei si glicozureei.
In ce afectiuni sunt indicate semintele de lupin:
- abces
- afectiuni cutanate
- diabet in forma usoara
- febra
- furuncule
- helmintiaza
- reglarea ciclului menstrual
- deficit de proteine
- paraziti
In prezent, datorita continutului de proteine vegetale, semintele de lupin au inceput sa fie folosite de vegetarieni ca o alternativa pentru carne si lactate. Totusi, chiar daca acestea sunt o buna alternativa, trebuie avuta grija la lupinul salbatic care trebuie preparat cu atentie pentru ca are o toxicitate ce poate afecta sistemul nervos. Metoda de preparare inainte de consum este inmuierea acestor seminte in apa sarata timp de cateva zile, pentru ca apoi sa fie fierte timp de 2 ore.
Preparare si administrare:
-Semintele, mestecate ca atare, ajuta impotriva viermilor, reduc zaharul din sange si au efect diuretic.
-Semintele macinate si amestecate cu apa sub forma unui terci se folosesc extern in caz de ulceratii si paraziti care traiesc pe/in piele.
-Ceaiul este folosit in diabet, la reglarea ciclului menstrual sau febra si alte afectiuni enumerate. Iata cum se prepara: intr-o cana cu apa se adauga 1 lingurita de seminte; se fierbe 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, cu 15 minute inainte de mesele principale. Extren, se poate folosi si pe post de comprese, spalaturi.
Lupin – Precautii si contraindicatii
Planta este contraindicata in sarcina si alaptare. Efecte secundare: reactii alergice, simptome de intoxicatie (paralizie respiratorie, aritmii cardiace, dificultate la inghitire).
Bine de stiut!
Trebuie stiut ca aceasta planta nu are un rol foarte important in medicina, deoarece continutul de ingrediente active variaza foarte mult. Cand semintele sunt folosite ca mancare, otrava amara trebuie indepartata prin tinerea lor in apa.
Vezi si: Utilizarile medicinale ale semintelor de mustar, remediul perfect pentru durerile de articulatii
Vezi si: Cum iti imbunatatesc viata semintele de canepa sau uleiul extras din acestea?
Vezi si: Ulei de seminte de susan – secretul pentru frumusete al femeilor
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Lupinul, o planta ornamentala cu seminte comestibile […]