13.3 C
București
vineri, martie 29, 2024

Lumina albastra la locul de munca: Iata cum poti sa-ti protejezi ochii

Lumina albastra se gaseste in mod natural in cea produsa de soare. Daca despre efectele nocive ale acestea stiai deja, de ceva timp, insa, a aparut o noua problema ca urmare a petrecerii unui timp indelungat in fata ecranelor dispozitivelor electronice. Acestea emit o cantitate mare de lumina albastra care poate avea un impact negativ asupra sanatatii ochilor. 

Daca si job-ul tau presupune lucrul la calculator, afla din acest articol ce poti face pentru a-ti proteja ochii in fata luminii albastre atunci cand te afli la birou.

Ce este expunerea la lumina albastra

Ochii tai sunt expusi la mai multe tipuri de lumina, de-a lungul zilei. Lumina nu este alcatuita dintr-o singura culoare, ci din mai multe, iar fiecare dintre acestea are un impact diferit asupra ochilor tai. Lumina albastra este una dintre aceste culori si, in exces, poate provoca dureri de cap, oboseala ochilor si insomnie.

Desi lumina albastra poate veni direct de la soare, aceasta poate fi regasita si in diferite aparate electronice, precum computerul, tableta sau telefonul mobil. Deoarece distanta fata de astfel de surse de lumina albastra si ochii tai este adesea mica, creste riscul afectarii acestora, cu cat folosesti aparatele respective mai mult.

Ochelari de protectie impotriva luminii albastre

O modalitate de a te feri de lumina albastra este sa porti ochelari de protectie speciali. De exemplu ochelarii de protectie pentru calculator cu rama pilot de la Lensa.ro imbina cu succes aspectul estetic cu cel practic.

Acest tip de ochelari au lentile speciale cu rolul de a filtra lumina albastra, lucru care te va ajuta sa lucrezi fara sa simti ochii obositi ori sa apara dureri de cap. Modalitatea aceasta este una usor de implementat pentru a preintampina astfel de probleme.

Preturile sunt, in general, accesibile si ii poti lasa la birou sau sa-i porti cu tine in geanta sau rucsac. De asemenea, ii poti purta in timpul sedintelor, conferintelor sau oricaror alte evenimente care implica privitul catre un ecran.

Ecran de protectie

O alta varianta comuna este instalarea unui ecran de protectie anti-lumina albastra. Acest produs este pus peste monitor pentru a proteja ochii. Pot fi gasite variante atat pentru computer, cat si pentru laptop, deci, se adapteaza in functie de nevoile tale, cu usurinta.

Setarea luminozitatii ecranului

Poti, de asemenea, sa incerci sa setezi luminozitatea ecranului monitorului, mai ales in cazul in care lucrezi intr-o camera intunecata. 

In cazul in care luminozitatea ramane la un nivel ridicat, iti poti expune ochii la mai multa lumina albastra decat ar fi recomandat. Scade intensitatea acesteia, mai ales in cazul in care lucrezi intr-o camera cu putina lumina sau noaptea, pentru a minimiza gradul de oboseala al ochilor.

Priveste in alta directie

O alta varianta este sa privesti in alta directie, la fiecare 20 de minute, timp de 20 de secunde. Obiectul catre care privesti ar trebui sa se afle la aproximativ 6 metri de tine. Evident, nu ar trebui sa privesti un alt monitor.

Punand in practica aceasta regula, vei reduce efectul luminii albastre, iti vei relaxa ochii si va scadea si gradul de oboseala resimtit. Poti, ocazional, sa iei o mica pauza de la munca si sa te plimbi prin birou, pentru a te asigura ca aplici aceasta regula.

O astfel de mica plimbare este benefica atat pentru ochi, deoarece nu mai privesti catre un ecran, cat si pentru circulatie, deoarece nu mai esti inactiv timp de 8 ore pe zi, cat timp stai pe scaun.

Lumina albastra poate avea un impact negativ asupra sanatatii ochilor si productivitatii la locul de munca. Tine cont de aceste sfaturi pentru a minimiza efectul nociv al acesteia. 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole