Lipsa poftei de mancare. Ce plante medicinale sunt de ajutor in inapetenta

inapetenta - lipsa poftei de mancare

Sunt situatii in care organismul refuza alimentele, iar individul nu are pofta de mancare (inapetenta= scaderea poftei de mancare, anorexia= disparitia poftei de mancare).

De obicei organismul reactioneaza „inteligent”, conform necesitatilor sale, iar scaderea poftei de mancare (numita si inapetenta) este o reactie a organismului in functie de necesitatile sale.

Cauze ale inapetentei:

Cele mai frecvente cauze ale inapetentei pot fi de natura organica, precum infectiile de focar, cronice, adeno-amigdaliene, parazitozele intestinale, anemia si, mai rar, tuberculoza, cardiopatiile congenitale, hepatita cronica sau colagenozele. Mancarea poate fi refuzata si cei suprasolicitati in timpul liber, cei care fac eforturi fizice si psihice excesive, somnul insuficient, etc.

Iata mai jos ce plante medicinale sunt de ajutor in inapetenta:

  • Lamaie – aceasta are un continut foarte mare de vitamina C, oferind antioxidanti organismului si totodata reface pofta de mancare. Este indicat sa se foloseasca inaintea meselor cu 15 minute, eventual sub forma de suc indulcit cu miere.
  • Nuc – se prepara o pasta din muguri de nuc cu miere. Ai nevoie de: 100 g muguri de nuc, 200 ml apa, 150 g miere. Mugurii se spala si se fierb la foc domol pana lichidul scade la jumatate. Se zdrobesc bine mugurii, se lasa sa se raceasca si se adauga mierea. Compozitia se amesteca bine pana la omogenizare, se pune intr-un borcan, inchis ermetic, la rece. Se poate pastra doar 2-3 zile la temperatura camerei sau 2 saptamani la rece, dupa aceasta perioada produsul devine toxic. Administrare: copiii intre 3-6 ani 1 lingurita dimineata, intre 6-12 ani 3 lingurite pe zi, toate dozele se dau inaintea meselor. Se da timp de 1 luna. Adultii 3 linguri pe zi. Stimuleaza pofta de mancare, accelereaza metabolismul si ajuta la ingrasare. Prin iodul ce-l contin si vitaminele B ajuta la functionarea glandei tiroide, remediul fiind foarte folositor atat pentru prevenire cat si pentru tratarea gusei endemice, de asemenea sporeste rezistenta la infectii. Se da si la oboseala, slabiciune, boli nervoase de tip astenic, insuficienta glandulare si sexuale. Contraindicatii: nu se da diabeticilor.
  • Lemnul Domnului – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se bea cate 1 cana cu 15 minute inainte de mese, neindulcit, pentru a face pofta de mancare.
  • Lemn dulce – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se bea cate 1 cana cu 15 minute inainte de mese. Face pofta de mancare si regleaza si glandele din organism.
  • Tintaura – vinul de tintaura este foarte eficient. Se pune la 1 litru de vin 20 g de planta maruntita. Se tine apoi timp de 10 zile agitandu-se des sticla, iar la final se strecoara. Se ia cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, inainte de mese de catre copii si o lingura de 3 ori pe zi in cazul adultilor. Este unul dintre remediile foarte eficiente in aceasta afectiune.
  • Obligeana – 1 lingurita de radacina maruntita se pune sub limba timp de 5 minute si apoi se inghite. Ajuta la reglarea tranzitului intestinal si la refacerea poftei de mancare dar este si un bun laxativ. Foarte eficient este si vinul de obligeana: 50 g de radacina de obligeana se marunteste si se pune intr-un litru de vin rosu. Se tine 10 zile la temperatura camerei, agitandu-se zilnic. La final se strecoara si se poate adauga 100 g de miere. Se va lua cate 1 lingura de 3 ori pe zi. Este indicat in anorexie, afectiuni gastro-intestinale, lipsa poftei de mancare. Este eficient si pentru copiii mofturosi care pot bea 50 ml inainte de mese.
  • Orz – se consuma incoltite cate 100 g pe zi, pentru refacerea intregului organism. De asemenea, foarte eficient este si sucul obtinut din mladite verzi de planta. Se consuma cate 20 ml de 3 ori pe zi.
  • Pepene galben – consumul fructelor cate 100 g cu 30 minute, inainte de fiecare masa regleaza digestia si face pofta de mancare.
  • Podbal – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma cate 1 cana cu 15 minute inainte de mese neindulcit pentru a face pofta de mancare.
  • Afin – consumul fructelor cate 100 g cu 30 minute, inainte de fiecare masa regleaza digestia si face pofta de mancare.
  • Albastrele – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma cate 1 cana cu 15 minute inainte de mese neindulcit pentru a face pofta de mancare.
  • Aloe – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma cate 1 cana cu 15 minute inainte e mese neindulcit pentru a face pofta de mancare.
  • Anason – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma cate 1 cana cu 15 minute inainte de mese neindulcit pentru a face pofta de mancare.
  • Ghintura – 1 lingurita de radacina maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Este unul dintre remediile care stimuleaza producerea sucurilor gastrice si care prin aceasta ajuta la redresarea organismului. Se poate lua si de catre copii. Vin tonic: 3 linguri de radacina de Ghintura macinata se va macera cu 60 ml alcool de 60° pentru 24 ore, apoi se adauga 1 litru de vin. Se lasa timp de 10 zile intr-o sticla inchisa ermetic, agitand-o des. La final se strecoara si se poate pune miere dupa gust. Se va lua 1 lingurita de 3 ori pe zi diluata cu 100 ml apa. Se va lua inainte de mesele principale.
  • Negrilica – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma cate 1 cana cu 15 minute inainte de mese neindulcit pentru a face pofta de mancare. Vin cu seminte de negrilica- se pun 2 lingurite de seminte la 1 litru de vin. Se fierb timp de 10-15 minute. Se strecoara si se va bea cate 50 g cu 15 minute, inainte de mese pentru stimularea poftei de mancare.
  • Angelica – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se bea cate 1 cana cu 15 minute inainte de mese neindulcit pentru a face pofta de mancare. Se poate consuma si sub forma de praf, obtinut cu rasnita de cafea. Se pune 1 lingurita de praf sub limba, apoi se inghite cu apa.
  • Cicoare – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma cate 1 cana cu 15 minute inainte de mese, neindulcit, pentru a face pofta de mancare. Contine principii amare care ajuta la stimularea secretiilor si la refacerea poftei de mancare.
  • Coacaz negru – consumul fructelor cate 100 g cu 30 minute, inainte de fiecare masa regleaza digestia si face pofta de mancare. Au si multe vitamine si minerale. Sunt indicate in special la cei slabi care au lipsa pofta de mancare.
  • Cretisoara – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se bea cate 1 cana cu 15 minute inainte de mese neindulcit pentru a face pofta de mancare.
  • Fenicul – 1 lingurita de seminte se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma cate 1 cana inainte de fiecare masa, pentru stimularea poftei de mancare si dupa masa pentru evitarea balonarilor.
  • Sparanghel – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se bea cate 1 cana cu 15 minute inainte de mese neindulcit pentru a face pofta de mancare.
  • Revent – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se bea cate 1 cana cu 15 minute inainte de mese neindulcit pentru a face pofta de mancare. Este si laxativ.
  • Salvie – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma cate 1 cana cu 15 minute inainte de mese neindulcit pentru a face pofta de mancare.
  • Sanisoara – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se bea cate 1 cana cu 15 minute inainte de mese neindulcit pentru a face pofta de mancare.
  • Schinduf – 1 lingurita de seminte se macina cu rasnita de cafea apoi se pun sub limba pentru 5 minute, apoi se inghit cu apa. Se poate de asemenea pune 1 lingurita de seminte la 250 ml apa si se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoara. Se bea 3 cani pe zi. Sunt foarte indicate aceste seminte deoarece ajuta la reglarea secretiilor pancreasului si prin aceasta la refacerea poftei de mancare, in toate cazurile.
  • Valeriana – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma cate 1 cana cu 15 minute inainte de mese neindulcit pentru a face pofta de mancare. Se foloseste mai mult de cei care au dureri si din aceasta cauza au diminuata pofta de mancare. Se poate folosi si tinctura 5-10 picaturi cu 15 minute inainte de mese.

Pe langa aceste tratamente este nevoie neaparat de tratarea afectiunii care a produs acest simptom. Se vor respecta orele fixe de masa, regim variat, prezentat estetic.
Se vor indeparta grijile, emotiile, preocuparile psihice. Viata cat mai putin sedentara, exercitii in aer liber, excursii, dusuri reci, sport fara exces, inot, plimbari.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Sursa foto: thehealthsite.com