1.6 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Limbarita, o planta ornamentala acvatica cu efecte terapeutice

Limbarita (Alisma plantago-aquatica) mai este cunoscuta si ca limba baltilor, limba broastei, limba oii, podbeal de apa, patlagina apei. Aceasta este o planta acvatica, perena, cu o inaltime de pana la 70 cm si cu un rizom gros. Tulpina exterioara este ramificata, frunzele au o forma de elipsa si petiolul lung, iar florile, de mici dimensiuni, au culoare alba sau roz si infloresc din mai pana in septembrie.

Limbarita creste prin balti si mlastini, pe malul apelor, iar in scop terapeutic se folosesc rizomii si radacinile. Radacina trebuie recoltata in perioada cand planta inca nu a inflorit, apoi curatata, taiata bucatele si pusa la uscat.

Vezi si: Lotus de India, beneficiile senzationale ale unei plante sacre

Semintele, frunzele si tulpina plantei sunt folosite tot in stare uscata, deoarece in stare proaspata sunt toxice. Ele se culeg si se pun la uscat, apoi se folosesc sub forma de infunzie in tratamentul diferitelor afectiuni, datorita actiunii stimulative, de calmare a nervilor si efectului bun asupra rinichilor si pielii.

In contact cu pielea frunzele proaspete produc o usoara iritatie, de aceea se folosesc doar in homeopatie la realizarea unor remedii naturiste de tipul tincturilor.

Limbarita este considerata o planta ornamentala frumoasa mai ales atunci cand este plantata in apa lacurilor artificiale unde formeaza un covor de frunze verzi si flori frumoase.

Pe vremuri, in traditia populara, se prepara un decoct din aceasta planta si se folosea la spalaturi si cataplasme contra umflaturilor. De asemenea, praful rizomului uscat se folosea contra hidropiziei, iar frunzele pisate contra acumularii laptelui in mamele.

Radacina plantei este bogata in potasiu si lecitina si din acest motiv este folosita ca leguma in gastronomie.

Chinezii considera ca planta prelungeste viata si scade pofta de mancare.

Limbarita – Actiuni terapeutice:

  • antiinflamator
  • antiseptic
  • astringent
  • calmant

Limbarita – Indicatii terapeutice

Planta este buna pentru mancarimi si ulceratii vechi care rod tesuturile. Totodata, planta este folosita si in homeopatie, in caz de hidropizie si nefrite.

Semintele de limbarita sunt apreciate si pentru efectul lor contraceptiv. De asemenea, din semintele de limbarita uscate, se obtine o pudra cu proprietati astringente, folosita pentru oprirea sangerarii.

Vezi si: Spirulina, microalga vindecatoare. Ce spun studiile

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole