4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Lichior de zmeura. O bautura dulce cu multe efecte terapeutice

Lichior de zmeura. Zmeura este fructul comestibil al unei specii de plante din familia trandafirilor. Exista multe tipuri de zmeura – inclusiv negru, violet si auriu – dar zmeura rosie, sau Rubus idaeus, este cea mai frecventa.

Zmeura rosie este originara din Europa si Asia de nord si cultivata in zone temperate din intreaga lume. Aceste fructe de padure dulci au o durata scurta de valabilitate si sunt recoltate numai in lunile de vara si toamna. Din aceste motive, zmeura este cea mai bine consumata la scurt timp dupa cumparare.

Acest articol exploreaza valoarea nutritiva si beneficiile pentru sanatate ale zmeurii. Zmeura se mandreste cu multi nutrienti, in ciuda faptului ca sunt sarace in calorii.

O cana (123 grame) de zmeura rosie contine:

  • Calorii: 64
  • Carburi: 14,7 grame
  • Fibra: 8 grame
  • Proteine: 1,5 grame
  • Grasime: 0,8 grame
  • Vitamina C: 54% din aportul zilnic de referinta (RDI)
  • Mangan: 41% din RDI
  • Vitamina K: 12% din RDI
  • Vitamina E: 5% din RDI
  • Vitaminele B: 4-6% din RDI
  • Fier: 5% din RDI
  • Magneziu: 7% din RDI
  • Fosfor: 4% din RDI
  • Potasiu: 5% din RDI
  • Cupru: 6% din RDI

Ele furnizeaza mai mult de jumatate din aportul zilnic pentru vitamina C, un nutrient solubil in apa esential pentru functia imunitara si absorbtia fierului, dupa cum spune un studiu.

Zmeura contine, de asemenea, cantitati mici de vitamina A, tiamina, riboflavina, vitamina B6, calciu si zinc. Antioxidantii sunt compusi ai plantelor care va ajuta celulele sa lupte si sa se recupereze de stresul oxidativ.

Stresul oxidativ este legat de un risc mai mare de cancer, diabet, boli de inima si alte boli. Zmeura este bogata in mai multi compusi antioxidanti puternici, inclusiv vitamina C, quercetina si acid elagic.

In comparatie cu alte fructe de padure, zmeura are un continut similar de antioxidanti ca capsunile, dar doar jumatate din mure si cu un sfert mai mult ca afinele, conform acestui studiu.

O revizuire a studiilor efectuate pe animale sugereaza ca zmeura si extractele de zmeura au efecte antiinflamatorii si antioxidante care pot reduce riscul de boli cronice, precum bolile de inima, diabet, obezitate si cancer, dupa cum spune acest studiu.

Un studiu de opt saptamani la soareci diabetici obezi a observat ca cei alimentati cu zmeura rosie pastrata proaspata prin congelare au aratat mai putine semne de inflamatie si stres oxidativ decat grupul de control, arata acest studiu.

Un alt studiu realizat la soareci a descoperit ca acidul elagic, unul dintre antioxidantii zmeurii, poate nu numai sa previna deteriorarea oxidativa, ci si sa repare ADN-ul deteriorat. Zmeura este saraca in carbohidrati si bogata in fibre, ceea ce le face o alegere inteligenta pentru oricine tine o dieta cu control asupra carbohidratilor.

Excelenta alegere in caz de diabet sau cure de slabire

O cana (123 grame) de zmeura are 14,7 grame de carbohidrati si 8 grame de fibre, ceea ce inseamna ca au doar 6,7 grame de carbohidrati neti digerabili pe portie. Zmeura, de asemenea, este putin probabil sa creasca nivelul de zahar din sange. Ca majoritatea fructelor de padure, si zmeura se incadreaza in categoria glicemiei scazute. In plus, studiile arata ca zmeura poate scadea glicemia si imbunatateste rezistenta la insulina.

In studiile efectuate pe animale, soarecii alimentati cu zmeura rosie proaspata congelata, alaturi de o dieta bogata in grasimi, au avut niveluri mai mici de zahar in sange si mai putina rezistenta la insulina decat grupul de control.

Soarecii alimentati cu zmeura au demonstrat, de asemenea, mai putine dovezi de boala hepatica grasa. Mai mult, zmeura are un continut ridicat de taninuri, care blocheaza alfa-amilaza, o enzima digestiva necesara pentru descompunerea amidonului, dupa cum se arata intr-un studiu.

Prin blocarea alfa-amilazei, zmeura poate reduce numarul de carbohidrati absorbiti dupa masa, ceea ce reduce impactul asupra glicemiei. Nivelurile ridicate de antioxidanti din zmeura pot proteja impotriva cancerului.

Extractele de fructe de padure – inclusiv cele de zmeura rosie – blocheaza cresterea si distrug celulele canceroase in studiile pe eprubeta asupra celulelor canceroase de colon, prostata, san si cancer la gura.

Intr-un studiu in eprubeta, s-a aratat ca extractul de zmeura rosie ucide pana la 90% din celulele canceroase de stomac, colon si san.

Un alt studiu in eprubeta a demonstrat ca sanguiina H-6 – un antioxidant gasit in zmeura rosie – a dus la moartea celulelor la peste 40% din celulele canceroase ovariene.

Studiile efectuate pe animale au avut aceleasi rezultate in ceea ce priveste rezultatele anti-cancer ale zmeurei. Intr-un studiu de 10 saptamani la soarecii cu colita, cei hraniti cu o dieta de zmeura rosie de 5% aveau o inflamatie mai mica si un risc mai mic de cancer decat grupul de control.

Lichior de zmeura

Ingrediente:

  • 1 kg de zmeura
  • 500 de grame de zahar
  • 1 litru de votca

Instructiuni: Fructele spalate se pun intr-un borcan curat. Se adauga zaharul peste ele si se lasa la macerat 3-4 zile. Dupa aceste zile, se adauga si votca si se mai lasa inca o sapatamana, agitand zilnic borcanul inchis. Dupa aceste zile se strecoara cu atentie, se depoziteaza in sticle si se pastreaza la loc racoros. Este o bautura foarte buna, cu efecte terapeutice extraordinare daca nu este consumata in exces.

Lichior Amaretto – O bautura scumpa, dar usor de preparat

Lichior de oua. Cum prepari cel mai delicios punci de oua

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole