14.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Leurda. Proprietati, efecte, beneficii

Denumita in popor usturoiul salbatic sau usturoiul ursului, leurda prefera locurile umede si umbroase de foioase din zonele de deal si munte. Popoarele nordice sustineau ca aparitia frunzelor de leurda era mult asteptata de ursi, pentru a o consuma ca medicament purificator dupa lunga perioada de hibernare.

Planta are in compozitia sa chimica aceleasi componente cu ale usturoilului, predomina sulfura de alil, carotenoizi, vitaminele A si C, levuloza, ulei eteric si saruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu si cupru.

Cele 5 beneficii si efecte ale leurdei:

1) boli respiratorii: foarte benefica in afectiunile bronsice, tuberculozei pulmonare si a infectiilor de la nivelul respirator (gripa si raceli);

2) boli gastrointestinale: leurda are efecte in diaree acuta si cronica, dizenterie, indigestii, insuficienta biliara, colici abdominale, balonari si in distrugerea viermilor intestinali (fiind un antifungic extraordinar), inclusiv limbrici;

3) boli renale: leurda curata rinichii si vezica urinara, favorizeaza urinarea si elimina excesul de acid uric, foarte daunator la bolnavii de guta;

4) afectiuni cardiovasculare: planta ajuta la curatarea sangelui de substante toxice, reduce hipertensiunea arteriala, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, reduce trigliceridele, creste valoarea colesterolului protector;

5) combate reumatismul si vindeca ranile: prin uz extern, leurda are bune efecte in combaterea reumatismului degenerativ, eczeme, herpes, rani greu vindecabile, scrofuloza si alte boli cronice de piele.

Leurda, planta care purifica organismul

Aceasta planta este considerata un detoxifiant puternic si purificator al sangelui, este un bun vitaminizant si mineralizant pentru organism, este un antianemic excelent, curele cu leurda fiind indicate primavara pentru detoxifiere, revitalizarea dupa iarna si prevenirea anemiei. De asemenea, asigura un somn linistit si tonific sistemul nervos, fiind foarte utila in astenia de primavara.

Frunzele de leurda se pot consuma primavara, printr-o cura de 3 saptamani, amestecata in diferite preparate (ciorbe, piure, chiftele, etc.).

S-a demonstrat ca salata din frunze de leurda, consumata pe tot sezonul de primavara, previne imbatranirea, iar sucul de leurda combate reumatismul degenerativ.

Daca pur si simplu nu puteti consuma aceasta planta din cauza gustului prea amarui si a mirosului puteti folosi capsule de leurda, pe care le gasiti in farmacii. Acestea sunt folosite pentru: toxiinfectii, guta, tabagism, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, constipatii, afectiuni respiratorii si renale.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Cititi si:

Sanatate de la A la Z. Care sunt beneficiile si proprietatile legumelor si fructelor
10 plante obisnuite cu mari beneficii pentru sanatate
De ce e bine sa mananci usturoi pe stomacul gol

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole