4.5 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Lemnul dulce, un bun remediu in ulcerul gastric

Lemnul dulce este numit popular cioranglav, radacina dulce sau iarba dulce, datorita gustului dulceag pe care il are radacina. Planta creste pe malul apelor, in regiunile de ses si este utilizata pentru proprietatile sale de mii de ani. 

Pe 21 noiembrie 2011, la Frankfurt, lemnul dulce a fost desemnat planta medicinala a anului 2012, pentru rolul ei deosebit in mentinerea sanatatii oamenilor. Proprietatile curative ale lemnului dulce fac din el un ingredient esential al oricarei farmacii.

In scopuri medicinale se folosesc radacinile care contin glicirizina, un glucozid flavonic, zaharuri, vitamine din grupa B, etc. Radacina acestui lemn dulce secreta hormoni vegetali cu efecte estrogene care au rolul de infrumusetare si insanatosire.

Radacina se intrebuinteaza sub forma de infuzie, extract sau pulbere. Se va evita fierberea radacinii (decoctia) pentru a nu trece in apa rezinele si substantele amare. Vezi si: Guaiac, lemnul sacru cu multiple beneficii pentru sanatatea omului

Lemnul dulce, un adevarat balsam pentru stomac

Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, antiulceroase si cicatrizante se recomanda in ulcerul gastric si gastrita hiperacida. În cadrul unei cercetări efectuate în Bulgaria pe pacienţi cu ulcer gastric, după 40 de zile de tratament cu lemn dulce, 47% dintre ei erau vindecaţi, iar la 32% dintre ei se reduseseră semnificativ dimensiunile leziunilor. In acest caz, planta se administreaza sub forma de pulbere: jumatate de lingurita, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Lemnul dulce este usor laxativ, fiind eficient si in caz de constipaţie. O jumătate de linguriţă de plantă mărunţită se pune în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se bea pe parcursul zilei. Pe langa efectul laxativ, lemnul dulce are si efect cicatrizant.

Radacina dulce calmeaza tusea

Lemnul dulce ajuta la fluidificarea secretiilor traheo-bronhice, calmand tusea. Se face gargara cu infuzie combinata de lemn dulce si se beau 1-2 cani din acest preparat pe zi, timp de 10 zile.

Lemnul dulce, inlocuitorul zaharului

Dupa cum spuneam si mai sus, de la lemnul dulce se foloseste radacina, foarte bogata in substante zaharoase, fiind de 60 de ori mai dulci decat zaharul.

Cu radacina de lemn dulce se indulcesc ceaiurile si se amelioreaza gustul neplacut al unor medicamente. De asemenea, in dispepsiile de fermentatie se prefera indulcirea ceaiului cu lemn-dulce, deoarece, spre deosebire de zahar, acesta nu produce fermentatie.

Contraindicatii lemn dulce 

Lemnul dulce este considerat un medicament puternic si, ca atare, o cura nu trebuie sa dureze mai mult de 4 saptamani.

Administrarea de lemn dulce este contraindicata in cazurile de hipertensiune grava, sarcina, boli tumorale, hipotiroidie pronuntata, ciroza avansata, boli biliare aflate in faza acuta. De asemenea, cei care au probleme cardiace si consuma lemn dulce vor lua si suplimente pe bază de potasiu, deoarece nivelul acestuia scade la administrarea plantei.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] Lemn dulce – este un antiviral care acționează inclusiv pe virusul herpetic, împiedicând reapariția acestuia. Glicirizina, elementul constitutiv de gust dulce al rădăcinii de lemn dulce, a fost anterior evidențiat pentru rolul său antiviral natural. De asemenea, glicirizina s-a dovedit a fi unul dintre cei mai promițători candidați în lupta împotriva SARS-CoV. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole