4.9 C
București
sâmbătă, noiembrie 9, 2024

Legume care contin iod. De ce sa le consumam si in ce cantitati

Iodul este necesar glandei tiroide pentru a-si indeplini functia normala. Continutul de iod al glandei tiroide depinde de cantitatea de iod furnizata de alimentele si apa pe care le ingereaza individul. Cand continutul de iod este scazut, glanda este lipsita de un element de care are absoluta nevoie pentru indeplinirea functiilor in conditii optime. De aceea, in acest articol, va vom arata o lista cu legume care contin iod.

In afara de a nimici microbii daunatori din sange, glanda tiroida mai are si alte functii, precum recastigarea enegiei de care avem nevoie pentru activitatea zilnica. Ori de cate ori energia si rezistenta sunt mult scazute in raport cu activitatea zilnica, trebuie sa ne punem problema cantitatii de iod asimilata.

Legume care contin iod – ce sa facem sa avem necesarul de iod zilnic

Clorul din apa ne sacatuieste de iodul absolut necesar din organism. Tocmai de aceea este important sa bem apa pura, de izvor. Astfel ca, daca traim intr-o zona saraca in iod, daca nu avem energia necesara pe durata intregii zile, daca facem tensiune nervoasa, daca suntem lipsiti de capacitatea de a gandi limpede si daca acumulam grasime mai mult decat trebuie, este nevoie sa reglam cantitatea de iod din organism.

Cum asiguram o doza necesara de iod zilnic. Iata trei metode naturale la indemana oricui:

  • consumand alimente deosebit de bogate in iod, precum toate produsele alimentare ale oceanului, galbenus de ou si legume si fructe ce contin iod;
  • consumand preparate bogate in iod, precum untura de peste sau capsule cu alge marine;
  • consumand ca aliment suplimentar solutia de iod Lugol, administrata astfel: intr-un pahar de apa se dizolva o lingurita de otet de mere, la care se adauga o picatura cat mai mare de solutie de iod Lugol. Acest continut se amesteca bine si se bea incet incet pe durata unei mese

Legume care contin iod – cele mai important legume bogate in iod

Ridichiile

Ridichiile sunt una dintre cele mai bune surse de iod, care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia din primavara-vara. Ele sunt o sursa importanta de vitamine A, B si C, dar si de calciu, potasiu, magneziu. Consumate cat mai des, ridichiile aduc un aport important de iod pentru doza zilnica.

Sparanghelul

Cu un continut bogat in vitaminele A, K, B si E, sparanghelul nu ar trebui sa lipsesca din dieta celor care sufera de deficienta de iod in organism. Mai contine, fier, potasiu, calciu, acid folic, cupru, mangan si seleniu si este o sursa excelenta de acizi grasi omega-3.

Morcov

Morcovii contin in proportie de 88% apa, gustul dulceag se datoreaza acidului glutamic si altor aminoacizi, mai contin si vitamina C, iod, calciu si fier. In afara de proprietatile nutritive amintite, morcovii sunt si o sursa excelenta de vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina K, biotina, fibre, potasiu si tiamina.

Rosii

Dintre vitaminele continute de rosii, cele mai importante sunt vitamina A, complexul B (B1, B2, B5, B6), vitamina C, vitamina E si vitamina K. Apoi, rosiile contin cantitati insemnate de iod, potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici.

Ciuperci

Din punct de vedere caloric, 4 kg de ciuperci echivaleaza cu 1 kg de carne, aceasta datorita continutului scazut de grasimi ale ciupercilor, comparativ cu carnea. Acestea mai contin calciu, magneziu, sodiu, fier, siliciu, cobalt, iod, clor, zinc, cupru, mangan, vitaminele D si B8 in mare parte si mucilagii.

Spanac

Frunzele de spanac este bogat in clorofila, beta caroten, luteina, acid folic,  vitamine (A, B1, B2, B6, B9, PP, C, E si K), caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteina, iod, fier, potasiu, zinc, calciu si are un continut scazut de grasimi. Consumat in stare cruda sau fiert, spanacul ofera numeroase beneficii organismului nostru, iar sucul din frunzele proaspete de spanac ofera mai multe substante nutritive deoarece spanacul congelat sau gatit isi pierde o parte din proprietati.

Mazare

Este cunoscut faptul ca mazarea combate oboseala cronica. Datorita continutului ridicat de fier, iod, magneziu, seleniu si a complexului de vitamine B, mazarea are un puternic efect energizant, fiind un remediu eficient impotriva anemiei, si, implicit, a oboselii cronice. Mazarea cu adevarat proaspata este cea culeasa din gradina si ajunsa in oala in mai putin de 2 ore. Mazarea de cea mai buna calitate este cea cu boabele de un verde luminos.

Varza

Studiile unor cercetatori americani au ajuns la concluzia ca celulele canceroase nu se pot inmulti la persoanele care se hranesc frecvent cu varza cruda sau murata, iar imunitatea acestora nu scade niciodata. Varza contine din abundenta vitaminele C, B1, B2, B3, B6, B9 si vitamina U, inexistenta in celelalte legume. Mai contine si clorofila, un ingredient necesar pentru producerea hemoglobinei. La 100 de grame de varza se mai gasesc: 3 gr. protide, 6 gr. glucide, 50 de mg de fosfor, 50 de mg de calciu, 3 mg de fier, dar si iod si vitamine hidrosolubile, precum vitaminele C, PP, B1 si provitamina A.

10 alimente pe care nu trebuie sa le consumi niciodata dupa data de expirare

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole