24.6 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Kiwi, fructul care contine mai multa vitamina C decat portocala. 10 beneficii surprinzatoare

Kiwi-ul, acest fruct mic si paros originar din China, este adesea numit „regele vitaminei C” datorita continutului sau bogat in aceasta substanta esentiala pentru sanatate. De fapt, kiwi-ul contine mai multa vitamina C decat portocala, facandu-l un aliat puternic pentru intarirea sistemului imunitar si mentinerea sanatatii generale.

Conform USDA, un kiwi verde proaspat (aproximativ 70 de grame) furnizeaza aproximativ urmatoarele valori nutritionale:

Calorii: 42,1
Carbohidrati totali: 10,1 g
Fibre: 2,1 g
Zahar: 6,2 g
Grasimi totale: 0,4 g
Grasimi saturate: 0,02 g
Grasimi polinesaturate: 0,2 g
Grasimi mononesaturate: 0,03 g
Grasimi trans: 0 g
Proteine: 0,8 g
Sodiu: 2,1 mg (0,1% doza zilnica recomandata*)
Vitamina C: 64 mg (71%)
Vitamina K: 27,8 mcg (23%)
Cupru: 0,1 mg (11%)
Vitamina E: 1 mg (7%)
Potasiu: 215 mg (5%)
Folati: 17,2 mcg (4%)

*Este adevarat ca acest fruct contine mai multa vitamina C decat portocala, dar kiwi-ul contine un nivel mai mare de zahar, ceea ce poate face mai dificila gestionarea nivelului de glucoza din sange dupa consum.

Iata 10 beneficii surprinzatoare ale consumului de kiwi:

1.Bogat in vitamina C:

Un singur kiwi poate furniza pana la de doua ori mai multa vitamina C decat o portocala. Aceasta vitamina esentiala este cruciala pentru intarirea sistemului imunitar, lupta impotriva infectiilor si stimularea productiei de colagen pentru o piele sanatoasa.

2.Imbunatateste digestia:

Kiwi-ul este o sursa excelenta de fibre alimentare, care ajuta la mentinerea sanatatii tractului digestiv si la prevenirea constipatiei. Consumul regulat poate imbunatati tranzitul intestinal si poate promova o digestie sanatoasa.

3.Ofera antioxidanti puternici:

Kiwi-ul este bogat in antioxidanti, cum ar fi vitamina C, vitamina E si fitonutrientii, care ajuta la combaterea stresului oxidativ si la protejarea celulelor impotriva daunelor provocate de radicalii liberi.

4.Sustine sanatatea inimii:

Consumul regulat de kiwi poate ajuta la mentinerea sanatatii inimii, reducand nivelul de colesterol LDL si trigliceridele din sange, si contribuind astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare, arata mai multe dovezi stiintifice.

5.Controlul greutatii:

Datorita continutului sau scazut de calorii si bogatiei in fibre, kiwi-ul poate fi un aliat excelent in gestionarea greutatii si in mentinerea unei diete sanatoase.

6.Promoveaza somnul odihnitor:

Kiwi-ul contine serotonina, un neurotransmitator care poate contribui la imbunatatirea calitatii somnului. Consumul de kiwi inainte de culcare poate ajuta la relaxare si la obtinerea unui somn odihnitor, arata studiile.

7.Imbunatateste functia respiratorie:

Datorita continutului sau ridicat de vitamina C si de alte substante active, kiwi-ul poate ajuta la reducerea simptomelor astmului si la imbunatatirea functiei respiratorii.

De exemplu, doua studii au aratat reactii benefice atat la adulti, cat si la copiii care sufera de astm bronsic si alte boli si infectii respiratorii, dupa ce au adaugat kiwi in dietele lor.

Ambele studii au concluzionat ca fructul a putut creste concentratia de vitamina C. Acest lucru a putut reduce simptomele pacientilor, inclusiv scaderea respiratiei suieratoare, congestia capului si durata durerii in gat.

8.Sursa de nutrienti esentiali:

In plus fata de vitamina C, kiwi-ul este bogat in vitamina K, vitamina E, potasiu, si alte minerale esentiale care contribuie la sanatatea generala a organismului.

9.Mentine sanatatea oaselor:

Kiwi-ul contine cantitati semnificative de vitamina K si calciu, care sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii oaselor si prevenirea osteoporozei.

10.Promoveaza sanatatea pielii si a parului:

Datorita continutului sau bogat in vitamina C si alte substante nutritive, kiwi-ul poate ajuta la mentinerea sanatatii pielii si a parului, stimuland productia de colagen si imbunatatind elasticitatea si stralucirea.

Totodata, cercetarile sugereaza ca polizaharidele din kiwi sunt capabile sa dubleze sinteza de colagen in organism in comparatie cu conditiile normale cand aceasta activitate se reduce pe masura ce imbatranim. In plus, kiwi este si o sursa buna de un carotenoid si antioxidant numit luteina, care este incredibil de benefica pentru sanatatea pielii, protejandu-ne de lumina UV.

Vezi si: 7 cele mai bune bauturi antiinflamatorii

Vezi si: Kiwi – fructul care te trimite la culcare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole