In Egipt si Sudan, Karkade este denumirea florii de hibiscus, o planta tropicala cu flori rosii, nativa in Malaezia si India, des intalnita in Africa de Nord si de Vest. Ceaiul preparat din aceasta floare are un gust putin acrisor, asemanator cu cel al merisoarelor, iar culoarea este de un rosu intens, rubiniu. Pe langa gustul minunat, studiile confirma ca ceaiul are si numeroase beneficii pentru sanatate.
Pe vremuri, ceaiul karkade era considerat un leac pentru foarte multe afectiuni. In urma mai multor studii de specialitate, s-a observat ca ceaiul de hibiscus este bogat in vitamina C si minerale, nu contine cofeina si are un gust revigorant, fiind potrivit pentru zilele calduroase. Fara indoiala, includerea acesteia in dieta obisnuita va avea un efect miraculos asupra organismului.
Karkade – Cum se prepara ceaiul din flori de hibiscus
Karkade se poate bea in diferite moduri, cu zahar/miere si fara, cald sau rece, combinat cu diferite condimente sau in forma pura. Fiecare alege sa-l prepare dupa bunul plac.
La o cana cu apa clocotita, se adauga 1-2 lingurite de flori de hibiscus si se lasa la infuzat 5-10 minute, apoi se strecoara.
Pentru o aroma si mai placuta, ceaiului de hibiscus se completeaza foarte bine cu unul dintre urmatoarele ingrediente: menta, vanilie, ghimbir, lamaie, scortisoara, cuisoare sau anason stelat.
Vezi si: Ceaiul verde Kukicha. Cel mai puternic efect alcalinizant dintre toate ceaiurile japoneze
Ce beneficii are ceaiul Karkade
- Reduce semnificativ tensiunea arteriala;
- Imbunatateste nivelurile de HDL (colesterolul bun);
- Te scapa de excesul de grasime;
- Este bogat in antioxidanti. Prin urmare, ajuta organismul in lupta impotriva radicalilor liberi si creste nivelul general de enzime detoxifiante;
- Ceaiul de hibiscus este o bautura buna pentru detoxifiere. Acesta ajuta la curatarea ficatului prin cresterea enzimelor sale de detoxifiere, prevenindu-l de probleme precum ficatul gras si deteriorarea ficatului. In plus, detoxifica corpul de toxine prin urinare, fiind o bautura diuretica;
- Este bogat in polifenoli care joaca un rol semnificativ in combaterea celulelor canceroase;
- Are efect antiinflamator, fiind o bautura excelenta pentru reducerea problemelor aparute din cauza inflamatiei;
- Datorita continutului de vitamina C, ceaiul ajuta la mentinerea imunitatii, prevenind astfel aparitia racelii, a gripei si a altor boli infectioase.
- Imbunatateste calitatea somnului. Acest lucru se datoreaza prezentei melatoninei in ceaiul de hibiscus.
!!! Chiar daca ceaiul de hibiscus este considerat a fi sigur, are totusi si cateva efecte secundare. Iata care sunt:
- Un consum excesiv (mai mult de 3 cani pe zi) poate provoca dureri de cap, greata, ameteli si oboseala.
- Diabeticii ar trebui sa limiteze consumul de ceai de hibiscus, deoarece acest lucru ar putea afecta nivelul tensiunii arteriale.
- Consumul unei cantitati mari de ceai de hibiscus duce la un dezechilibru hormonal (acest lucru se intampla din pricina fitoestrogenului din planta).
Vezi si: Blooming tea. Ce trebuie sa stii despre „ceaiul care infloreste”
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: