-0.2 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Isopul. Cele mai importante efecte terapeutice ale plantei sfinte

Isopul sau planta sfanta, cum mai este denumita, este originar din regiunea mediteraneana, fiind apreciat inca din Antichitate. 

In scopuri medicinale, se foloseste planta intreaga. Isopul are un miros placut si un gust aromatic, datorita uleiului volatil pe care il contine, avand un efect purificator asupra psihicului. Aceasta planta este destul de des folosita in tratarea unor afectiuni si tulburari psihice, de la depresiile usoare si pana la nevrozele sau chiar psihozele grave. De asemenea, este o planta cu efecte vindecatoare in multe afectiuni organice.

Iata care sunt cele mai importante efecte terapeutice ale isopului:

Sub forma de infuzie se intrebuinteaza in afectiunile cronice ale cailor respiratorii, manifestate prin raguseala, tuse, astm, usurand expectoratia si transpiratia. In caz de astm si bronsita, se administreaza o jumatate de lingurita rasa de pulbere de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, timp de 2 saptamani. Tratamentul dureaza minimum 2 saptamani si are efecte antiinfectioase puternice, decongestioneaza traiectul respirator, amplifica imunitatea.

Ceaiul de isop favorizeaza eliminarea apei din tesuturi si purifica ficatul

Se recomanda administrarea a 2 cani cu infuzie pe zi. De asemenea. isopul este un bun remediu pentru detoxifierea organismului. Se recomanda cate un varf de cutit cu pulbere de isop, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. Aceasta se tine sub limba 5 minute, dupa care se inghite cu apa. Vezi si: 9 ierburi care imbunatatesc memoria, atentia si sanatatea creierului

Planta uscata se macina cu ajutorul rasnitei de cafea (doar cantitatea de care aveti nevoie). Dupa macinare, cerneti pulberea printr-o sita deasa. Pentru detoxificarea organismului, se recomanda cate un varf de cutit cu pulbere de isop, cu 30 de minute inaintea meselor principale. Pulberea se tine sub limba 5 minute, dupa care il inghititi cu apa.

Isopul are, de asemenea, actiune antiseptica si cicatrizanta asupra ranilor, folosindu-se sub forma de bai sau comprese, declara farm. Corneliu Constantinescu in cartea sa „Plante medicinale in apararea sanatatii”.

Datorita unei substante amare, isopul stimuleaza pofta de mancare si regleaza functiile digestive

Acesta reuseste sa curete aciditatea excesiva de la nivelul stomacului, stimuland sistemul gastro-intestinal. In cazul arsurilor la stomac, gastrita sau gaze intestinale, se consuma maceratul la rece de isop, cate 2-3 pahare pe zi, inainte de mesele principale si imediat dupa ele. In caz de balonare, se administreaza cate un sfert de lingurita pulbere de isop, inainte de masa.

Isopul are efect purificator asupra psihicului

In caz de depresie, astenie si nevroza astenica, se administreaza zilnic cate 500 ml macerat de isop indulcit cu miere, timp de 3 saptamani – are  actiune tonica psihica, favorizeaza concentrarea si ajuta la eliminarea gandurilor rele. In cazul schizofreniei, se administreaza, pe parcursul unei zile, 3 pahare de macerat la rece de isop, in cure de 2 saptamani, cu 1 saptamana de pauza.

Infuzia de isop combate hipertensiunea arteriala

Dintre glicozidele flavonice, isopul contine hesperidina, care are proprietatea de a scadea presiunea sanguina, datorita dilatatiei arteriale. Se recomanda cate 3 cani pe zi, dupa mesele principale, timp de 1 luna. De asemenea, infuzia de isop un bun adjuvant in boala canceroasa si in ciroza hepatica.

Metode de preparare ISOP:

Infuzie de isop – 2 lingurite de planta se infuzeaza in 250 ml de apa clocotita, timp de 10 minute.

Macerat la rece de isop – peste 5 fire de planta proaspata maruntita se toarna apa cat sa acopere planta si se lasa la macerat, la temperatura camerei, timp de 12 ore. La final, se filtreaza printr-un tifon si se poate administra.

Pulberea de isop – se obtine prin macinarea cu rasnita electrica a partilor aeriene uscate ale plantei.

Sirop de isop – se pune 100 g planta intr-un litru de apa clocotita. Dupa ce se raceste, se adauga 1,5 kg de miere. Se pune siropul pe foc si si se lasa sa clocoteasca timp de 1-2 minute. La final, dupa ce se raceste, se toarna siropul in sticle si se inchid ermetic.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole