Iodul este un mineral important pentru organismul nostru pentru a putea produce hormoni tiroidieni, esentiali pentru sanatatea noastra.
Datorita rolului sau activ impotriva bacteriilor si ciupercilor, iodul este utilizat in dezinfectia materialelor medicale, antisepsia leziunilor cutanate (metoda de combatere a microbilor patogeni si a focarelor de infectie din organism), tratamentul inflamatiilor si infectiilor mucoaselor.
Specialistii spun ca in organismul nostru aproximativ 80% din iod se gaseste in glanda tiroida de la nivelul gatului, restul cantitatii fiind distribuit in intreg corpul.
Carenta de iod:
Pentru ca este o afectiune tot mai des intalnita, tocmai din acest motiv s-a introdus in alimentatie sarea iodata. Aceasta poate rezolva carenta de iod, insa se intampla deseori sa se depaseste doza zilnica recomandata.
O carenta de iod in organism poate duce la hipotiroidism (nivel scazut al hormonilor tiroidieni). Semnul clasic al acestei afectiuni este umflarea glandei tiroide (gusa). De asemenea, carenta de iod are foarte multe efecte adverse asupra cresterii si dezvoltarii, fiind principala cauza a retardului mental, dar si a hiperactivitatii la copii.
Excesul de iod:
Excesul de iod poate produce simptome similare carentei (gusa, nivel ridicat de TSH, hipotiroidism), dar si hipertiroidism. Ca si in cazul carentei, excesul de iod poate creste riscul de cancer de tiroida. Excesul se manifesta prin arsuri la nivelul gatului si stomacului, dureri abdominale, greata, voma, diaree si puls slab.
Iodul – Care sunt cele mai importante beneficii pentru organism:
-Iodul ajuta la prevenirea hipotiroidismul si tiroxina, hormonul care controleaza arderile metabolice;
-Iodul ajuta in tratamentul bolii sanului fibrochistic;
-Iodul (unguentul) este folosit pentru dezinfectarea pielii si curatarea ranilor. Se ung locurile bolnave, pielea sau unghiile cu iod;
-Iodura de potasiu poate fi luata de catre cineva care a fost expus la radiatii pentru a reduce acumularile din tiroida. Aceasta actiune reduce riscul de cancer la glanda tiroida;
-Iodul ajuta la sanatatea unghiilor si a parului;
-Iodul este un remediu eficient impotriva racelilor si a durerilor de gat (guturai, tuse). Se prepara o solutie pentru gargara din 250 ml apa calda, 1-2 picaturi de iod si o lingurita de sare. Clatirea gatului se face de 6 ori pe zi. De asemenea, se pot face si inhalatii cu iod.
-Iodul este eficient si in durerile de coloana. Se amesteca cate o lingura de iod si una cu suc de lamaie. Cu ajutorul unui tampon de vata, se unge coloana, inainte de culcare.;
-Iodul te scapa de bataturi. Dimineata si seara, se ung bataturile cu iod si apoi se face o baie calda timp de 15 minute, iar in apa se adauga o lingura de sare si o lingura de bicarbonat de sodiu. La final, se freaca bataturile cu o piatra ponce;
Alimente care contin iod:
Cea mai mare concentratie de iod se afla in pestele oceanic si in algele marine, apoi se mai gaseste si in nuci, spanac, ceapa, sfecla rosie, morcov, cartofi, mere, struguri, lactate, oua de pasare si foarte putin in carne.
Atentie! Cantitatea de iod din alimente depinde foarte mult si de timpul si conditiile lor de pastrare.
Vezi si:
Legume care contin iod. De ce sa le consumam si in ce cantitati
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Iodul este necesar glandei tiroide pentru a-si indeplini functia normala. Continutul de iod al glandei tiroide depinde de cantitatea de iod furnizata de alimentele si apa pe care le ingereaza individul. Cand continutul de iod este scazut, glanda este lipsita de un element de care are absoluta nevoie pentru indeplinirea functiilor in conditii optime. De aceea, in acest articol, va vom arata o lista cu legume care contin iod. […]