4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Intrebuintari traditionale ale piersicilor. Reteta de inghetata cremoasa cu piersici

Piersicul ( Prunus persica ) este un pom fructifer din familia Rosaceae care este cultivat in regiuni mai calde si temperate din emisferele de Sud si de Nord.

Sunt disponibile peste 300 de soiuri de piersici. Studiile genetice arata ca piersicile au luat nastere in China. Recent, s-a considerat ca cultivarea piersicii a inceput la inceputul anilor 6000 i.Hr., in provincia Zhejiang din China.

Inainte de secolul X i.Hr., piersicile erau mentionate in scrierile chinezesti si erau fructe populare ale imparatilor si regilor. Domesticirea piersicii a inceput in 4700-4400 i.Hr., in Japonia, in perioada Jomon. Piersicul domesticit a fost adus din China in Japonia. In India, piersicul a aparut pentru prima data in perioada Harappan.

Cultivarea piersicii a fost introdusa in Persia din China si a ajuns pana in 300 i.Hr. in Grecia. Fructul a fost introdus de Alexandru cel Mare in Europa, dupa ce a cucerit persii. In secolul I d.Hr., piersicile erau bine cunoscute de romani si erau cultivate pe scara larga in Emilia-Romagna.

In secolul 16, piersica a fost adusa de exploratorii spanioli in America si apoi in Anglia si Franta. La inceputul secolului al XVII-lea, piersicile au fost aduse de horticultorul George Minifie in coloniile din America de Nord din Anglia. In secolul 19, productia comerciala de piersici a fost inceputa in Delaware, Maryland, Virginia si Georgia.

Piersicile sunt fructe suculente care cresc in regiunile temperate ale lumii. Este un fruct cu sambure, cu pulpa suculenta, galbuie si aroma delicata. Acest fruct mic este bogat in nutrienti esentiali pentru functiile corporale. Piersica are un continut ridicat de vitamina A, vitamina C si beta-caroten

Mai mult, detine si Vitamina K, Vitamina E, Vitamina B2, Vitamina B1, Vitamina B6, Vitamina B3, acid pantotenic si folat. De asemenea, ofera minerale precum potasiu, calciu, magneziu, mangan, fier, zinc, fosfor si cupru. Acest fruct nu contine colesterol, grasimi saturate, este sarac in calorii si o sursa excelenta de fibre alimentare.

Ajuta la mentinerea ingrijirii pielii, a vederii sanatoase, a oaselor sanatoase, a dintilor si a sistemului nervos. Are activitate anti-imbatranire si ajuta la detoxifiere si promoveaza sanatatea celulara si sanatatea digestiva.

Tratamente traditionale cu piersici

  • Florile au proprietati sedative, diuretice si vermifuge care ajuta la tratarea edemelor si a constipatiei.
  • Decoctul facut din frunze este utila pentru tuse convulsiva, gastrita, bronsita si tuse, boala dimineata si varsaturi in timpul sarcinii.
  • Frunzele uscate si pulverizate sunt utilizate pentru vindecarea ranilor si arsurilor.
  • Coaja este folosita pentru tratarea tusei convulsive, gastritei, bronsitei si tusei.
  • Scoarta si radacina sunt utile pentru tratarea icterului.
  • Pe plan intern, este utilizat pentru a trata constipatia, astmul, tusea si problemele menstruale.
  • In Coreea, extractele de seminte sunt utilizate pentru laringita, constipatie, dermatopatie, menostaza si contuzie.
  • Frunzele sub forma uscata sau sub forma de pulbere sunt folosite pentru a vindeca ranile.
  • Sunt utile pentru a calma greata.
  • Piersicul este utilizat ca tonic pentru sanatatea digestiva, care previne semnele de uscaciune.
  • Acest fruct calmeaza iritatiile si sporeste pofta de mancare.
  • De asemenea, ajuta la calmarea raspunsurilor hiperimune, a afectiunilor autoimune si a reactiilor alergice.
  • Deoarece actioneaza ca o nervina relaxanta, este utila pentru anxietate si insomnie.
  • Acesta ajuta la calmarea iritatiilor uretrale, care este cauzata de deshidratare si uscaciune.

Precautii

  • Samburii amari ai fructelor nu trebuie consumati.
  • Datorita prezentei alergenilor, acestea provoaca alergii alimentare la unele persoane.
  • S-ar putea sa apara reactii alergice, cum ar fi constrictiile bronsice, urticarie, astmul.
  • Trebuie consumate in cantitati moderate.

Inghetata cremoasa cu piersici

Ingrediente:

  • ½ cana de zahar
  • 5 ml de lapte de nuca de cocos indulcit sau neindulcit
  • Putina sare
  • 1 lingura de extract pur de vanilie
  • 3 piersici coapte medii

Mod de preparare: Pastrati piersicile deoparte si amestecati ingredientele ramase intr-un bol. Amestecati bine. Aadaugati usor si piersicile. Puneti amestecul in recipiente dedicate la congelator. Este gata de servit cand se intareste.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole