6 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Indicatii si moduri de folosire ale argilei. Sfaturi vechi recomandate de specialisti

Argila este cunoscuta si folosita inca din Antichitate, cu rezultate exceptionale in diverse afectiuni. Aceasta are un continut bogat in minerale naturale (Fe, Ca, Mg, Al, Na, K etc) si, administrata pe cale externa sau interna, vindeca cele mai neobisnuite afectiuni.

Iata, mai jos, cele mai importante indicatii si moduri de folosire ale argilei:

Abcese, antrax, furuncule, panaritiu, adenile: se fac cataplasme groase care se mentin in jur de 1 ora. Se fac intre 4 si 6 cataplasme pe zi sau, in alternanta, de 2-3 ori pe zi cu: cataplasme calde de ceapa coapta in cuptor, (lasat 1 ora), aplicatii de foi de varza sau cu comprese pe baza unui amestec deosebit de esente aromatice naturale. Totodata, se ia argila si pe cale interna, in fiecare dimineata, recomanda Jean Valnet, unul dintre cei mai buni medici chirurgi si unul dintre cei mai mari specialisti ai medicinii cu ajutorul plantelor. 

-Abcese dentare: se fac cataplasme cu argila pe obraz, care se vor schimba din 2 in 2 ore. Bineinteles, dupa consultatia la stomatolog.

-Artrita dentara, pioree (scurgere de puroi): se recomanda sa se alterneze, in pasta de dinti, argila si apa foarte sarata (o lingura cu sare marina la un pahar de apa). Aceasta apa sarata trebuie folosita in fiecare zi in bai de gura, timp de 2-3 minute, apoi se suge o bucatica de argila in timpul zilei si la culcare.

Vezi si: Argila verde – beneficiile unui lut de cea mai buna calitate

Acnee: se fac aplicatii, de 2-3 ori pe saptamana, de apa argiloasa, care se lasa sa se usuce. Se spala dupa 20 de minute, cu apa curata sau cu apa de trandafiri si se tamponeaza cu suc de lamaie. Totodata, se bea si argila in fiecare dimineata (o lingurita la o cana cu apa).

-Afectiuni nervoase (ticuri, coree, convulsii, spasme, epilepsie, paralizii): se fac cataplasme cu argila pe ceafa, pe coloana vertebrala si pe partea de jos a abdomenului. Frectionari ale membrelor si ale coloanei vertebrale. Intern, se bea argila – 1 lingurita in jumatate de pahar cu apa, in fiecare zi, timp de 10-20 de zile. Consulatatia medicala este necesara!!!

-Anghina, laringita: se fac cataplasme de argila pe gat, de 3-4 ori pe zi, cate doua ore fiecare. ntern, se fac gargare cu apa sarata, cu apa cu sare de lamaie, cu apa argiloasa sau cu un decoct de frunze de mur, cu un amestec ales de esente aromatice naturale, mult diluate cu apa calduta.

Astenie, oboseala generala, anemie, neurastenie, limfatism, rahitism: intern, se bea argila (o lingurita in jumatate de pahar cu apa) in fiecare zi, timp de 10-20 de zile. Extern, se fac cataplasme de argila calduta pe ceafa si pe partea de jos a abdomenului (de la doua la trei ore, daca sunt bine tolerate).

-Astm, bronsite: se fac cataplasme caldute de argila pe piept si pe spate: de la doua la patru ore pe zi. Totodata, se recomanda si inhalatiile cu esente aromatice naturale.

-Afectiuni oculare (blefarite, iritatii, conjunctivite): consultatia oftalmologica este indicata!!!
Local, se fac cataplasme de argila asezate pe o bucata de tifon, aplicate peste ochiul inchis, 1-2 ori pe zi, daca este necesar, pana la vindecare. Extern, se fac spalaturi oculare cu formula urmatoare a dr. Leclerc: 10 g frunze de patlagina, 5 g flori de sulcina si 5 g flori de albastrita. Se infuzeaza 15 minute in 250 g de apa clocotita. Se strecura printr-o panza.

-Afectiuni cardiace: incepeti cu comprese de apa argiloasa la 18-20 grade C, mai intai 30 de minute, iar dupa cate zile, 1-2 ore. In cazul in care compresele sunt bine suportate, dupa 8 pana la 10 zile le inlocuiti cu cataplasme subtiri (1/2 cm), usor incropite, tinindu-le 1-2 ore. Dupa cateva zile, daca este bine tolerata, se lasa cataplasma pe loc, 6-8 ore. Dar, inainte de orice, adresati-va unui medic!!!

-Rani, plagi: se fac cataplasme reci de argila, timp de 1-2 ore, reinnoite de 2-3 ori pe zi. Se spala apoi cu apa sarata si se aplica o compresa cu apa argiloasa. S-au putut constata cazuri in care corpuri straine au fost extrase de argila. Totodata, cataplasmele de argila actioneaza eficient si in cazurile de aderente sau de cicatrici. In cazul plagilor infectate sau cangrenoase, se fac cataplasme groase, tinute circa 1 ora, reinnoite mai repede, in caz de dureri sau de senzatie de caldura insuporila, de 6-8 ori pe zi. Totodata, se pune si un pansament umed cu decoct de cimisir (sau merisor), 40 g de frunze la litrul de apa, fiarta pana se reduce la jumatate. Atentie, la inceputul tratamentului, se manifesta, de obicei, o agrare aparenta (extinderea plagii sau a ulcerului), datorata eliminarii tesuturilor cangrenate.

Vezi si: Argila albastra, minunea din Mures. Cea mai eficienta cura de detoxifiere a organismului

-Arsuri: se fac cataplasme groase, de 1 ora, intercaland un tifon intre arsura si argila. Sa nu se scoata tifonul daca este lipit de tesuturi. Argila evita infectia, elimina celulele necrozate (cangrenate), inlesneste cicatrizarea. Sa se reinnoiasca din 2 in 2 ore, chiar si noaptea, pana la formarea de tesuturi noi. Vedeti, de asemenea, si articolul cu varza si, pentru arsurile grave, medicul.

-Congestie cerebrala si insolatie: se fac cataplasme reci de argila pe ceafa, timp de 1 ora (se reinnoiesc de mai multe ori pe zi). In acelasi timp, cataplasma pe partea de jos a abdomenului (de doua ori cate doua ore pe zi), timp de cateva zile. Se poate alterna cu aplicatii de foi de varza.

-Constipatie: se fac cataplasme de argila reci, pe abdomen: de doua ori cate 2-3 ore si toata noaptea, la nevoie. Interna, se adauga o lingurita de argila in jumatate de pahar cu apa si se bea in fiecare zi, timp de 10-20 de zile. (Opriti tratamentul daca nu s-a ameliorat repede constipatia!).

-Contuzii: se fac cataplasme reci de argila cu o durata de 1-2 ore, reannoind de mai multe ori pe zi. De asemenea, aplicatii de foi de varza.

-Dermatoze: se administreaza argila pe cale interna, in fiecare dimineata. Local, se fac badijonari cu argila, 1-2 ori pe zi, pe care o lasam sa se usuce, apoi se spala dupa 20 de minute.

-Dureri reumatice, nevralgii: cataplasme de argila, reci sau caldute in crize acute, calde in stadii cronice. Doua sau trei aplicatii pe zi, de la doua la patru ore, sau toata noaptea. O singura aplicatie pe zi pentru un tratament de intretinere.

-Ficat, vezicula biliara (icter, ciroza, congestie, colici hepatice, tumori): se fac cataplasme aproape reci, lasate 2 ore (daca nu exista senzatia de frig, de proasta dispozitie, de dureri). Daca aplicatiile sunt bine suportate, dupa cateva zile, se vor aplica cataplasme mai groase (2 cm). In caz contrar, aplicati o cataplasma calduta sau calda. Cataplasma de seara poate fi pastrata toata noaptea, daca nu provoaca nicio tulburare.

Gusa: se fac cataplasme cu argila pe toata fata anterioara a gatului. Se pastreaza toata noaptea.

Hemoroizi: se fac mici cataplasme cu argila, reci, pastrate 1-2 ore. Se pot alterna cu aplicatii de foi de varza.

Gambe (varice, sindroame vasculare diverse): se unge gamba cu un strat de argila lichida, apoi se lasa asa timp de 1 ora, dupa care se spala. Se aplica o data sau de doua ori pe zi. Se poate alterna cu aplicatii de foi de varza.

Lumbago: se fac cataplasme cu argila, caldute sau calde, 1-2 pe zi, de la doua la patru ore sau toata noaptea, daca nu provoaca tulburari.

-Migrene: se fac cataplasme cu argila, alternativ, pe frunte si pe ceafa; pe frunte, argila rece timp de-o ora, pe ceafa, argila calduta sau calda, timp de doua ore. Bai calde la picioare.

-Nevroze: Intern, se bea argila – o lingurita in jumatate de pahar cu apa, in fiecare zi, intr-un interval de la 10-20 zile. Extern, se fac cataplasme de argila pe ceafa, timp de 1 sau 4 ore pe zi. Aplicatii pe frunte, pe partea de jos a abdomeului, pe coloana vertebrala.

-Pleurezii: se fac cataplasme localizate caldute alternativ, pe piept si pe spate, o zi din doua (de o parte sau de ambele parti), 2-3 ore. In acelasi timp, cataplasme reci pe partea de jos a abdomenului, o zi din doua, alternate cu cataplasme caldute pe regiunea hepatica, 2-4 ore. Dupa 3 saptamani se poate aplica zilnic o cataplasma calduta, pe piept si pe spate (3 pana la 6 ore).

-Prostatism: se fac cataplasme cu argila reci, alternate cu aplicatii de foi de varza, 1-2 ori pe zi, de la doua la trei ore.

-Rinichi (nefrite, colici nefritici, litiaza, albuminurie), argila pe cale interna: Intern, se bea argila in fiecare zi, in cure de 10-20 de zile. Extern, se fac cataplasme de argila, reci, alternate cu aplicatii de foi de varza, 1-2 ori pe zi, doua-trei ore.

-Tumori: se incepe cu cataplasme subtiri (1/2 cm), o data pe zi, cu o durata de 1-2 ore. In acelasi timp, se aplica o cataplasma pe partea sub-ombilicala a abdomenului, timp de 2 ore. Dupa o saptamana, doua cataplasme pe zi, pe tumoare (2-3 ore), si una pe partea inferioara a abdomenului. Aceasta metoda este doar un adjuvant.

-Ulcer gastric, aerofagie: se fac cataplasme zilnice cu argila pe scobitura epigastrica, intre mese (la doua ore dupa mese; ridicati cataplasma cu o ora inainte de masa urmatoare). Pe cale interna: 1/2 lingurita de argila in 1/2 pahar de apa, cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa.

Vezi si: Masca de fata pentru curatare si exfoliere cu Ghassoul

Sursa: Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale, Jean Valnet

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole