Importanta unui stil de viata sanatos pentru cresterea imunitatii

Athletic couple jogging in nature in good spirit

Un sistem imunitar puternic inseamna, dincolo de orice, un organism sanatos. Cum ne putem mentine sanatosi? Ei bine, prin adoptarea unui stil de viata lipsit de obiceiuri nocive si bazat pe sport si pe alimentatia echilibrata. De mare ajutor pot fi suplimentele pentru imunitate, care, de cele mai multe ori, au rolul de a suplini anumite deficiente pe care organismul nostru le resimte. 

Te intrebi, poate, cum functioneaza toate aceste elemente pentru consolidarea imunitatii? Afla din acest articol! 

Ce este imunitatea si de ce avem nevoie pentru intarirea sa?

Daca trebuie sa definim imunitatea, putem spune despre aceasta ca reprezinta capacitatea organismului de a anihila agentii periculosi cu care interactioneaza. Practic, sistemul imunitar detecteaza bacteriile, virusurile, radicalii liberi si oricare alte corpuri straine care nu sunt compatibile cu corpul uman si le elimina. Este important sa mentionam inca de la inceput ca imunitatea este influentata de mai multi factori si, tocmai din acest motiv, stabilitatea sa poate fi afectata in anumite situatii. Atunci cand depasim perioade dificile sau stresante, cand vremea de afara incepe sa se raceasca dar mai ales cand avem un stil de viata haotic, dezorganizat, sistemul imunitar devine slabit si apare, desigur, riscul unor boli. 

Prin urmare, una dintre cele mai eficiente modalitati de imunizare consta in renuntarea la obiceiurile nocive de zi cu zi. 

Controlul stresului, un factor determinant pentru o imunitate puternica 

Activitatea sistemului imunitar se desfasoara in stransa corelatie cu cea a nivelurilor hormonale. Asa cum stim deja, stresul influenteaza nivelurile hormonale. Din acest motiv, in situatiile in care stresul atinge cote maxime – dar si in cazul persoanelor care se confrunta cu stres cronic – sistemul imunitar intra in declin. Ca o consecinta, organismul devine mai predispus infectiilor si afectiunilor. Putem concluziona, deci, ca unul dintre pilonii pe care se sprijina o imunitate puternica este controlul stresului. 

Ce rol are odihna in fortificarea imunitatii?

Specialistii ne recomanda sa dormim minim 7 ore pe noapte. Nu mai este un secret faptul ca somnul contribuie la rgenerarea organismului si confera energia necesara pentru a face fata provocarilor unei noi zile. In lipsa unei rutine de odihna, ritmul circadian este dezechilibrat, la fel si nivelurile hormonale. Atunci cand nu dormim suficient, sunt stimulate stresul si apetitul (implicit luarea in greutate sau tentatia de a manca pe fuga si de a ne alimenta cu preparate nesanatoase), care, asa cum am stabilit deja, ne pot dobori sistemul imunitar. 

Miscarea, hidratarea corespunzatoare, evitarea viciilor reprezinta, alaturi de alimentatia corecta, de odihna si de diminuarea stresului cele mai importante elemente din care se constituie o imunitate puternica. Un rol esential il au si suplimentele imunitare, care pot fi administrate cu sau fara prescpriptie medicala, dupa caz, copiilor si adultilor. 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...