18.4 C
București
duminică, septembrie 8, 2024

Importanța divertismentului în menținerea echilibrului în viața omului modern

Divertismentul ne ajută să uităm pentru câteva momente de grijile cotidiene, prilejuind o pauză de relaxare mentală. În plus, oferă un sentiment de conexiune cu ceilalți.

Când ascultăm o melodie preferată sau ne uităm la un film, putem împărtăși experiența cu prietenii sau familia și putem crea amintiri comune. Chiar și atunci când consumăm singuri cu divertisment, ne putem simți în continuare conectați cu alții care ne împărtășesc interesele.

Pe scară largă, divertismentul ne lărgește orizonturile și ne provoacă să gândim în moduri noi. În plus, s-a demonstrat că activitățile recreative au efecte pozitive și asupra sănătății mintale. Este esențial să recunoaștem importanța lor în viața noastră de zi cu zi.

De exemplu, iată ce beneficii au jocurile video, cea mai populară formă de divertisment în rândul tinerilor:

Îmbunătățirea funcției cognitive

Jocurile video pot ameliora funcția cognitivă, în special în probleme legate de memorie și de atenție. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umană și Charité University Medicine St. Hedwig-Krankenhaus, jocurile video de acțiune pot crește plasticitatea creierului și pot crește dimensiunea regiunilor creierului responsabil de conștientizarea spațială și planificarea strategică.

Ridicarea stării de spirit și reducerea anxietății

Cercetătorii de la Universitatea East Carolina au descoperit că jocurile video practicate în mod ocazional au ajutat la reducerea anxietății și la îmbunătățirea dispoziției participanților. Acest lucru indică faptul că aceste jocuri pot servi ca o modalitate de evadare de la grijile cotidiene, permițându-le jucătorilor să „pună pe pauză” factorii de stres zilnici.

Construirea conexiunilor sociale

Multe jocuri populare, cum ar fi Fortnite și World of Warcraft, implică multă colaborare și comunicare între jucători. Un studiu realizat de Universitatea din Munster a relevat că cei care joacă împreună dezvoltă legături sociale puternice, extrem de benefice pentru psihic. Chiar și cei care preferă distracția solitară după ce parcurg procesul de Mr Bit înregistrare, fac parte dintr-o comunitate bine conturată.

Întărirea rezistenței emoționale

Jocurile video pot ajuta practicanții să dezvolte rezistența emoțională, oferind un context sigur pentru a experimenta și a depăși provocările. De exemplu, jocuri precum Celeste și Hellblade: Senua’s Sacrifice abordează probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia. Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis au descoperit că jucătorii care s-au confruntat cu scenarii dificile în joc erau mai bine pregătiți pentru a face față factorilor de stres din viața reală.

Sprijinirea recuperării după traumă

Jocurile video au fost folosite pentru a ajuta oamenii să se recupereze după experiențe traumatice, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatic. Un studiu publicat în Journal of „Cyberpsychology, Behavior and Social Networking” a arătat că un joc simplu precum Tetris reduce apariția amintirilor recurente la scurt timp după ce jucătorul a fost martor la un eveniment traumatizant.

Îmbunătățirea atenției și concentrării în ADHD

Într-un studiu realizat la Universitatea din California, s-a arătat că un joc video conceput pentru a îmbunătăți atenția și concentrarea a avut rezultate în tratarea copiilor cu ADHD. Participanții care au jucat acest joc au experimentat îmbunătățiri ale atenției și ale memoriei de lucru, confirmând că jocurile video pot fi un instrument terapeutic eficient.

Pe măsură ce cercetările continuă să descopere beneficii noi și surprinzătoare, este clar că jocurile video reprezintă mai mult decât o simplă formă de divertisment.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole