Iarba dulce (Stevia rebaudiana) este o planta originara din America de Sud si America Centrala. I se spune iarba dulce deoarece in forma sa naturala este de 20-30 ori mai dulce decat zaharul de masa, iar ca extract are o putere de indulcire de 100-300 ori mai mare. Desi este mai dulce decat zaharul, stevia rebaudiana are foarte putine calorii.
Aproape toate partile plantei au gust dulce, dar cele mai concentrate sunt frunzele care contin ulei gras, rasina, polipodina, taninuri si saponine.
Iarba dulce – Beneficii si indicatii terapeutice
Pe vremuri, indienii guarani din Paraguay foloseau frunzele plantei pentru a indulci bauturi si produse alimentare, dar si in diferite medicamente traditionale, datorita efectului de laxativ usor, colagog, vermifug, expectorant si marirea secretiei biliare.
Stevia dulce scade tensiunea arteriala si glicemia
Studiile din ultimii ani au demonstrat ca folosirea steviozidei (un compus dulce din planta) ca supliment poate reduce tensiunea arteriala. Totodata, planta a fost tudiata mult timp si in cazul diabeticilor, oferind rezultate impresionante. De exemplu, intr-un studiu, pacientii cu diabet de tip II au luat fie 1 g de steviozida la o masa, fie 1 g de amidon de porumb. Grupul de participanti care a luat steviozida a avut o reducere a concentratiei de glucoza in sange de aproximativ 18%.
Atentie! Nu uita ca iarba dulce este un indulcitor puternic, iar 1 lingurita de extract poate avea o putere similara de indulcire ca a unei cani intregi de zahar, insa acest aspect poate varia in functie de marca.
Iarba dulce este indicata in problemele digestive
Glicozidele vegetale au un efect calmant asupra iritatiei mucoaselor gastrice, fiind astfel eficiente in tratarea problemelor digestive (arsuri de stomac).
Indulcitorul natural care ajuta la pierderea in greutate
Se stie faptul ca un consum mare de zahar duce la o greutatea corporala si multe alte efecte negative asupra sanatatii noastre. Astfel, dupa cum ziceam si mai sus, stevia rebaudiana este un indulcitor non-caloric, ceea ce o face o alternativa sanatoasa a zaharului daunator. Aceasta planta reduce aportul de zaharuri si calorii nesanatoase.
Iarba dulce – Cum se administreaza/dozeaza
Doza de iarba dulce este total diferita de cea a zaharului din comert. Astfel, pentru a evita indulcirea in exces a alimentelor sau bauturilor, verificati acest tabel:
Vezi si:
Iarba ranii, o planta pentru vindecarea ranilor si pentru afectiunile rinichilor
Iarba neagra, o planta excelenta pentru afectiunile tractului urinar si prostata
Verbina, „iarba sacra” cu multiple beneficii pentru sanatatea omului
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: